Vogels kijken tijdens de zomervakantie

De zomer en vogels kijken, voor veel mensen een wat ongewone combinatie. Eerlijk is eerlijk: ik vind de zomer ook de minst interessante periode van het jaar om vogels te kijken. Maar eigenlijk geheel ten onrechte. Want de eerste trekvogels uit het noorden zijn alweer gearriveerd. En de eenden zijn in de rui en dat levert heerlijk puzzelwerk op. Okay, ik geef toe, de zangvogels bewegen zich stilletjes door het struweel en de eerste soorten trekken alweer weg. Maar al met al kun je toch nog goed vogels kijken tijdens de zomervakantie. In dit artikel doe ik je een paar suggesties voor interessante vogelgebieden. En geef ik je een aantal praktische tips.

Tips voor vogels kijken tijdens de zomervakantie

De zomer kent vaak zonnige, hete dagen. Niet heel ideaal om vogels te gaan kijken. Je sjouwt met je spullen door de natuur terwijl de zon op je brandt. De lucht gaat trillen waardoor de vogels vervagen. En niet alleen jij houdt je rustig in de zomerse warmte, ook de vogels vinden het vaak wel best. Maar een echte vogelaar laat zich toch niet weerhouden door een paar zonnestralen? Hoe pakken we het vogels kijken in de zomer dan praktisch aan? Hier een aantal tips om je op weg te helpen:

 1. Vroeg uit de veren. Dit is voor veel mensen, waaronder ikzelf, een wat kwalijke tip. Dan heb je vakantie en ‘moet’ je nog vroeg je bed uit. Nou ja, je doet het niet voor niets. Wie voor dag en dauw naar buiten gaat, zal ervaren hoe mooi de natuur is. Vaak is het windstil. Er zijn nauwelijks mensen op de been. En er zijn zelfs nog zangvogels die zich op dat uur nog laten horen! En toch niet onbelangrijk: het ochtendlicht, och dat prille ochtendlicht. Geen sfeervoller licht dan dat!
 2. Maar ook de avonduren zijn heel geschikt om vogels te kijken. Zeker in waterrijke gebieden kun je dan opvallend veel vogels zien.
 3. Later op de ochtend of dag, als de zon zich laat voelen, zoek je een plekje met uitzicht op in de schaduw. Je hebt een campingstoeltje bij, klapt het uit en neemt plaats in de koelte. Telescoop voor je neus, verrekijker naast je. En ondertussen de omgeving afspeuren. Je kunt ondertussen natuurlijk ook een zomerboek lezen en regelmatig even opkijken. Je zult zien dat de vogels je op den duur als één van de hunnen beschouwen. Ze komen steeds dichterbij. Eigenlijk is dit de meest relaxte manier om vogels te kijken. En je hoeft natuurlijk niet in je eentje in die schaduw te gaan zitten!
 4. Zoek een vogelkijkhut op en ga daar een paar uurtjes in zitten. Liefst wat vroeger in de ochtend, maar je hoeft nu ook weer niet perse voor dag en dauw je bed uit. Je zit lekker in de koelte en in de schaduw. Later op de dag kan het ook in een vogelkijkhut een beetje gaan lijken alsof je in de sauna zit…
 5. Kleed je natuurlijk lekker luchtig. Doe een hoed of pet op om je tegen de zon te beschermen. Doen hoor, ik heb helaas de ernstige gevolgen van zonverbranding ondervonden. En: smeer de onbedekte delen van gezicht, nek, armen en benen in met zonnebrandcrème liefst factor 30 of 50. Nu heb ik zelf altijd een hekel aan de vette handen ná het smeren. Je pakt er tenslotte wel telkens je verrekijker of camera mee vast. Daar heb ik een oplossing voor: schoonmaakdoekjes voor je handen. Maar laat ze na gebruik liever niet rondslingeren in de natuur! Met een handdoek of theedoek kom je echter ook een heel eind, hoewel je daar je handen niet helemaal vetvrij mee maakt.
 6. Zorg voor voldoende drinken en eten. Je wordt in warme omstandigheden al snel dorstig en dat werkt bij velen vaak een beetje nadelig in op het humeur en op de lichaamskrachten…
 7. Doe het lekker rustig aan en geniet van wat je ziet. Let bijvoorbeeld ook op de insecten die op de bloemen zitten. Het gaat weliswaar niet goed met de insectenpopulaties in ons land, maar het zijn vaak wel heel fraaie dieren.
 8. En dan mijn laatste tip: zoek een gevarieerd vogelgebied uit waar je een combinatie vindt van water, slik en bos. Of ga naar de kust. Na het vogels kijken spring je pardoes het water in om af te koelen.

Vogelgebieden om in de zomer vogels te kijken

Een kleine greep uit mijn ‘verzameling’ vogelgebieden die ook in de zomer heel geschikt zijn om vogels te kijken:

 1. De Brabantse Biesbosch. In dit gevarieerde natuurgebied vind je water, slik, bos en rietvelden. Schaduw is altijd dichtbij. In de zomer scharrelen de eerste gasten uit het noorden al op het slik: kemphanen, bosruiters, wintertalingen. Grote groepen lepelaars foerageren in het ondiepe water. En je maakt er altijd kans op een zeearend of visarend.
 2. De Prunje. In de natuurgebieden achter Zierikzee vind je weliswaar weinig schaduw, maar je zit wel pal aan de kust. Steltlopers, eenden en waadvogels laten zich hier zien. Dit gebied leent zich uitstekend voor een heerlijke fietstocht langs alle mooie uitkijkpunten. En ben je oververhit? Dan spring je de Oosterschelde maar in!
 3. Philipsdam en Grevelingendam. De Philipsdam is één van de vogelboulevards in Zeeland. Bewandel de parallelweg of ga op de fiets en je hebt een weids uitzicht over de Krammer. Aan de andere kant strekt zich het Slaak uit, een fraaie uitloper van de Oosterschelde. De Grevelingendam ondertussen leent zich uitstekend om sterntjes en steltlopers te kijken. En om de zwemmen uiteraard.
 4. Tiengemeten. Dit eiland in de Haringvliet is echt een superbestemming om vogels te kijken. Roofvogels als zeearend, buizerd en bruine kiekendief jagen er. En de combinatie van moerasland, rietvelden en water trekken massa’s vogels op. En op zo’n eiland geniet je natuurlijk van de speciale sfeer.
 5. De Hondbossche Zeewering. Aan de ene kant van de dijk hoor je een kolonie grote sterns krijsen, aan de andere kant van de dijk zie je ze jagen.
 6. Okay, ook nog een bosgebied, hoewel het daar echt dorstig kan zijn in de zomer: Nationaal Park de Hoge Veluwe. Pak een witte fiets, of neem je eigen fiets mee en verken het gebied maar eens. Overigens een uitgelezen plek om natuur en cultuur te combineren. De geest van Vincent van Gogh waar hier rond!
 7. Het Lauwersmeer. Ook zo’n uitgestrekt natuurgebied waarin zich een paar uitstekende vogelkijkhutten bevinden. En waar zich een fijn netwerk van fietspaden bevindt. En waar je natuurlijk ook even de waddenkust aan kan doen op zoek naar de vogels van het wad.
 8. De Ooijpolder. In de vroege zomer zijn hier nog verrassend veel zangvogels actief. De zwarte sterns hebben hun eieren uitgebroed en vliegen met hun jongen rond. Dit geweldige rivierengebied laat zich graag te voet of op de fiets verkennen. Het is beslist een aanrader!

Beste locaties in de zomer: de Waddeneilanden
Zonder twijfel de beste aanrader is om een bezoek te brengen aan één van de waddeneilanden. De Waddenzee is één van de meest ongerepte natuurgebieden van ons land. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog, het zijn stuk voor stuk fantastische vogelgebieden om te voet of op de fiets te verkennen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?