Vogels kijken terwijl het stormt

Pas vroeg iemand mij naar tips voor vogels kijken in een herfstachtige of winterse storm. Een sterke wind in najaar of winter, dat is vaak afzien. Je telescoop staat te schudden op het statief, je verrekijker is ook niet stil te houden en bovendien: het is dan vaak ook nog eens bar koud. Koude handen, trillende verrekijker en telescoop, hoe gaan we hiermee om? In dit artikel probeer ik je te inspireren om ook tijdens stormachtig weer erop uit te trekken.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Vogels en storm: soms een goede combinatie

Het lijkt de laatste tijd wel alsof ik een abonnement heb op slecht weer. Ben ik vrij, dan regent het, of het storm. Gisteren had ik weer zo’n dag. Ik zou een vogeltocht door Zeeland gaan maken met Sjaak, maar de weerprofeten gaven storm af, met uitschieters tot windkracht 8 aan de kust. Helaas kregen de weerprofeten gelijk: we waaien uit onze jassen! Natuurlijk waren we bang dat de vogeltocht in het water zou vallen en we vrijwel niets zouden gaan zien. Maar dat bleek enorm mee te vallen. Sterker nog: dit was één van onze beste vogeltochten van het jaar!

We kozen ervoor om in de Klein Beijerenpolder achter Bruinisse te beginnen. Het was hoog water en we dachten dat er wel wat steltlopers in het gebied zouden staan. Bovendien ligt dat gebied in de luwte van de dijk bij een zuidwester. Dan staat de auto ook wat minder te schudden. En inderdaad, we zagen meteen al groepjes zwarte ruiters staan.

Vervolgens gingen we naar de Prunje achter Zierikzee. Daar keken we vanaf de dijk neer op een groepje bonte strandlopers, maar daar stond de auto wel te schudden in de wind. Sjaak besloot op zijn buik door de modder en schapenstront naar beneden te glijden en kon de steltlopers vanuit een prachtig perspectief fotograferen. Ik volgde zijn goede voorbeeld en kon de vogels filmen. Onder aan de dijk lagen we heerlijk uit de wind.

Lang de Stolpweg keken we uit over het waterbergingsgebied waar kleine zilverreiger en grote zilverreiger aan het jagen waren. Ook daar stond we aardig uit de wind. In het haventje van Burghsluis stond een groepje tureluurs op de steiger. Daar moet ik wel tegen de wind in filmen. Ik gebruikte mijn zonnekap om zoveel mogelijk te voorkomen dat de regen op de lens zou neerslaan.

En toen gingen we naar de Brouwersdam om steltlopers te filmen en te fotograferen. Het was nog hoog water en dat betekende dat de steltlopers hoog op het talud stonden. Bontbekplevier, kanoet, paarse strandloper, scholekster en drieteenstrandloper lieten zich gewillig bekijken. Tot onze grote verrassing jaagden er twee dwergsterns voor de blokkendam en die kwamen telkens tegen de wind in vliegen. Door onze auto slim op de trailerhelling te parkeren, kwamen de dwergsterns recht op ons af.

In de Buitenhaven van Stellendam tenslotte, stonden we in de beschutting van de pier op de grens met de Kwade Hoek. Daar zagen we ook een paar sterns: visdieven, grote sterns en zelfs opnieuw een dwergstern.

Door je vogeltocht goed voor te bereiden, kun je zelfs in stormachtige omstandigheden vogels fotograferen en filmen! Echt waar, we hadden niet gedacht dat we zoveel zouden zien op deze stormdag! Lees hieronder mijn extra tips en aandachtspunten voor vogels kijken terwijl het stormt.

Vogels kijken terwijl het stormt

Het is wel een hele uitdaging, vogels kijken in de storm. Zeker wanneer je ook nog eens fotografeert of, zoals ik, filmt. Komt er ook nog eens regen bij, dan zijn de rapen helemaal gaar. Hoe hou je de boel bibbervrij én droog? Lees hier mijn eerste zeven tips en aandachtspunten:

  1. Stormt het en is het ook nog eens regenachtig, dan kies ik er meestal voor om vanuit de auto vogels te kijken. Maar mijn ervaring is dan wel dat filmen haast niet te doen is. Rukt de wind niet aan mijn camera, dan staat mijn auto wel te schudden. Zeker wanneer ik in een polder sta, of langs de kust. Met je handen je camera of telescoop in bedwang houden, lukt dan ook niet. Je hebt er een extreem vaste hand voor nodig. Kijken vanuit de auto dus, dat wel, maar ik pas mijn verwachtingen aan: alles wat ik zie en een beetje fatsoenlijk kan filmen, is meegenomen.
  2. Wil je perse in de storm vogels fotograferen of filmen, bedenk dan vooraf welke gebieden geschikt kunnen zijn. Meestal komt de wind uit het zuidwesten en dat betekent bijvoorbeeld in Zeeland dat ik dan het liefst natuurgebieden uitkies die in de luwte van de zeedijk liggen. Dat moeten dus binnendijkse gebieden zijn pal ten noorden van de dijk. De Klein Beijerenpolder bijvoorbeeld, of de inlagen op Zuid-Beveland. Daar kun je ook vanuit de auto prima vogels kijken. Staat de wind uit het noorden, dan kies ik dus liever voor vogelgebieden die pal ten zuiden van de zeedijk liggen, maar ik ken eerlijk gezegd maar weinig van zulke gebieden (in Zeeland) waar je ook vanuit de auto vogels kunt kijken.
  3. Filmen tijdens de storm doe ik vaak met veel frames per seconden. Met mijn camera, de Sony A7 III, kan ik dan niet filmen in 4K maar wel in Full HD. De schokken in het beeld kan er dan vervolgens in de montage een beetje glad strijken door het beeld met driekwart te vertragen.
  4. Bij een milde bries zou je een stevige paraplu voor je telescoop of camera kunnen houden. Staat er echter een harde storm, dan schiet ook een paraplu te kort, die waait dan als eerste kapot. En zie je paraplu en telescoop/camera maar eens tegelijkertijd te bedienen!
  5. Een camouflagetent dan maar? Zou je kunnen proberen, maar dan in een heel windluwe plaats. En zet je tent extra stevig vast met wat extra scheerlijnen. In een camouflagetent zit je wel lekker warm. Vriest het, dan zit ik maar wat graag in mijn camouflagetent en van de kou heb ik dan hoegenaamd geen last omdat ik dan uit de wind zit.
  6. Nog even terug naar de auto. Parkeer je auto zodanig dat één van de zijkanten pal in de wind staat. Hou de deuren en ramen aan die zijde dicht. Open de deuren aan de andere kant van de auto, dit is de windluwe zijde. Zet je statief zou laag mogelijk, ga zelf op de drempel zitten, ook zo laag mogelijk. Hopelijk werken beide deuren als windscherm. Je zou ook een viskrukje kunnen kopen. Niet duur, wel heel laag bij de grond. Lekker op zitten en naar vogels turen. Warme, winddichte kleding aan, desnoods een deken op je benen en genieten van Koning Winter.
  7. Zoek in de luwte. Rond het Vogelmeer in de Kennemerduinen zocht ik naar de kleine topper, een zeldzame eendensoort. Maar het stormde onverwacht hard uit het westen. Waar maakte ik de beste kans om de kleine topper te zien? Mijn theorie was: aan de westkant van het meer, want de wind kwam uit het westen. En dat betekende dat het oosten van het meer vol in de wind lag en de westelijke oever juist in de luwte. En in de luwte zag ik veel eenden dobberen. En jawel, mijn theorie klopte ook in de praktijk. Je kunt de kleine topper in mijn YouTube-filmpje bekijken. Stormt het en ga je rond een meer of plas naar vogels kijken, probeer dan de oever te kiezen die in de luwte ligt. Grote kans dat daar ook de eenden op het rustige water dobberen.

En lees hier mijn volgende zeven tips en aandachtspunten:

  1. Ik hoef waarschijnlijk niet te benoemen dat je statief ook een rol speelt. Ga eens te rade bij een camerawinkel voor een zwaar statief dat je in je auto legt en waar je dus niet ver mee hoeft te zeulen.
  2. Een andere oplossing: kijken vanaf een muurtje. Koop een paar rijstzakken, leg die op het muurtje. Leg je telescoop op een rijstzak en drapeer 1 of 2 rijstzakken tegen en zo mogelijk op de telescoop. Maar dit is behelpen hoor. Je kunt de telescoop maar op één punt richten, draaien is er niet bij. Dit is eigenlijk niet het beste idee. 
  3. Trouwens, vogels fotograferen of filmen is wel mogelijk, zelfs bij harde wind. Weet je hoe? Door op de grond te gaan liggen met je camera stevig in je rijstzak. Komt de wind van achteren, dan ligt je camera uit de wind en nog behoorlijk stabiel ook!
  4. Een vogelkijkhut bezoeken is overigens de ultieme oplossing. Als het regent of stormt, is dit altijd wel de eerste optie waaraan ik denk.
  5. Storm kan echter ook een groot voordeel hebben: bij storm uit het westen of noordwesten worden zeevogels naar de kust geblazen. Dan kun je dus verrassende waarnemingen doen. Eén van de beste locaties is dan de monding van de Maas op de Maasvlakte. Ook de zeedijk van Westkapelle is dan een goede locatie om verrassende waarnemingen te doen, evenals de Brouwersdam. Er kan ‘zomaar’ een bijzondere zeevogel op het talud neerstrijken om daar bij te komen van de storm. Ga in de luwte van de dijk langs het Luzerneveld zitten en kijk hoe jan-van-tenten, drieteenmeeuwen, grote jagers en andere zeevogels langs komen zeilen. Ook de dagen na de storm trouwens. Hou er wel rekening mee dat een locatie als de Zuidpier bij IJmuiden bij harde storm gesloten is. En dat je aan de kust moet oppassen met de zoute waterdruppels die op je camera terecht komen. Maak je camera na een bezoek aan de kust altijd goed schoon.
  6. Hoe hou je je lenzen en camera droog in de storm en de regen? Ik heb een paar lappen bubbeltjesplastic en daar steek ik mijn camera in. Je hebt ook speciale raincovers die bijzonder geschikt zijn om je apparatuur te beschermen tegen de elemten.
  7. Bij wind en regen grom ik altijd, maar na verloop van tijd accepteer ik maar dat er weersomstandigheden zijn die mij te sterk zijn en hoop ik op die ene verschijning die ook zo’n dag helemaal goed maakt. Of ik zie helemaal af van vogels kijken (dat doe ik echt zéér zelden) en lig lekker lui op de bank een filmpje te kijken…

Andere artikelen over vogels kijken in weer en wind

Ik hoop dat ik je met deze tips over vogels kijken in een storm een beetje op weg heb geholpen. Lees ook mijn andere artikelen over vogels kijken in barre weersomstandigheden:

Help, het regent en ik wil vogels kijken!
Vogels kijken in de regen.
Vogels kijken in storm van regen (verslag van een vogeltocht).
Vogels kijken in de mist.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.