Vogels kijken terwijl het stormt

Pas vroeg iemand mij naar tips voor vogels kijken in een herfstachtige of winterse storm. Een sterke wind in najaar of winter, dat is vaak afzien. Je telescoop staat te schudden op het statief, je verrekijker is ook niet stil te houden en bovendien: het is dan vaak ook nog eens bar koud. Koude handen, trillende verrekijker en telescoop, hoe gaan we hiermee om? In dit artikel probeer ik je te inspireren om ook tijdens stormachtig weer erop uit te trekken.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken terwijl het stormt

Het is wel een hele uitdaging, vogels kijken in de storm. Zeker wanneer je ook nog eens fotografeert of, zoals ik, filmt. Komt er ook nog eens regen bij, dan zijn de rapen helemaal gaar. Hoe hou je de boel bibbervrij én droog? Een paar tips en opmerkingen:

  1. Stormt het en is het ook nog eens regenachtig, dan kies ik er meestal voor om vanuit de auto vogels te kijken. Maar mijn ervaring is dan wel dat filmen haast niet te doen is. Rukt de wind niet aan mijn camera, dan staat mijn auto wel te schudden. Zeker wanneer ik in een polder sta, of langs de kust. Met je handen je camera of telescoop in bedwang houden, lukt dan ook niet. Je hebt er een extreem vaste hand voor nodig. Kijken vanuit de auto dus, dat wel, maar ik pas mijn verwachtingen aan: alles wat ik zie en een beetje fatsoenlijk kan filmen, is meegenomen.
  2. Bij een milde bries zou je een stevige paraplu voor je telescoop of camera kunnen houden. Staat er echter een harde storm, dan schiet ook een paraplu te kort, die waait dan als eerste kapot. En zie je paraplu en telescoop/camera maar eens tegelijkertijd te bedienen!
  3. Een camouflagetent dan maar? Zou je kunnen proberen, maar dan in een heel windluwe plaats. En zet je tent extra stevig vast met wat extra scheerlijnen. In een camouflagetent zit je wel lekker warm. Vriest het, dan zit ik maar wat graag in mijn camouflagetent en van de kou heb ik dan hoegenaamd geen last omdat ik dan uit de wind zit.
  4. Nog even terug naar de auto. Parkeer je auto zodanig dat één van de zijkanten pal in de wind staat. Hou de deuren en ramen aan die zijde dicht. Open de deuren aan de andere kant van de auto, dit is de windluwe zijde. Zet je statief zou laag mogelijk, ga zelf op de drempel zitten, ook zo laag mogelijk. Hopelijk werken beide deuren als windscherm. Je zou ook een viskrukje kunnen kopen. Niet duur, wel heel laag bij de grond. Lekker op zitten en naar vogels turen. Warme, winddichte kleding aan, desnoods een deken op je benen en genieten van Koning Winter.
  5. Ik hoef waarschijnlijk niet te benoemen dat je statief ook een rol speelt. Ga eens te rade bij een camerawinkel voor een zwaar statief dat je in je auto legt en waar je dus niet ver mee hoeft te zeulen.
  6. Een andere oplossing: kijken vanaf een muurtje. Koop een paar rijstzakken, leg die op het muurtje. Leg je telescoop op een rijstzak en drapeer 1 of 2 rijstzakken tegen en zo mogelijk op de telescoop. Maar dit is behelpen hoor. Je kunt de telescoop maar op één punt richten, draaien is er niet bij. Dit is eigenlijk een waardeloos idee. 
  7. Trouwens, vogels fotograferen of filmen is wel mogelijk, zelfs bij harde wind. Weet je hoe? Door op de grond te gaan liggen met je camera stevig in je rijstzak. Komt de wind van achteren, dan ligt je camera uit de wind en behoorlijk stabiel.
  8. Een vogelkijkhut bezoeken is overigens de ultieme oplossing. Als het regent of stormt, is dit altijd wel de eerste optie waaraan ik denk.
  9. Storm kan echter ook een groot voordeel hebben: bij storm uit het westen of noordwesten worden zeevogels naar de kust geblazen. Dan kun je dus verrassende waarnemingen doen. Ook de dagen na de storm trouwens. Hou er wel rekening mee dat een locatie als de Zuidpier bij IJmuiden bij harde storm gesloten is. En dat je aan de kust moet oppassen met de zoute waterdruppels die op je camera terecht komen. Maak je camera na een bezoek aan de kust altijd goed schoon.
  10. Bij wind en regen grom ik altijd, maar na verloop van tijd accepteer ik maar dat er weersomstandigheden zijn die mij te sterk zijn en hoop ik op die ene verschijning die ook zo’n dag helemaal goed maakt. Of ik zie helemaal af van vogels kijken (dat doe ik echt zéér zelden) en lig lekker lui op de bank een filmpje te kijken…

Ik hoop dat ik je met deze tips over vogels kijken in een storm een beetje op weg heb geholpen. Lees ook mijn artikel over vogels kijken in de regen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)