Vogels kijken in de Stippelberg

In het oosten van de provincie Noord-Brabant ligt een natuurgebied van meer dan 1.500 voetbalvelden groot. Dat is een behoorlijk oppervlak. Snelwegen zijn ver weg, het is echt een stiltegebied. De Stippelberg bestaat voor het grootste deel uit gemengd bos. Loofbomen en naaldbomen. Lange lanen en enorme rododendrons geven het gebied de allure van een landgoed. Zo veel bos, dat betekent dat je vooral bosvogels zult zien in de Stippelberg.

Vogels kijken in de Stippelberg, welke soorten zie je dan? Ik begin deze keer met de roofvogels. Veel mensen zijn immers onder de indruk van de kracht en pracht van roofvogels. Buizerd, wespendief, havik, sperwer, boomvalk en in de winter ded blauwe kiekendief maken het gebied onveilig voor hun prooidieren. Wil je de bosuil eens horen, bezoek de Stippelberg dan in de winter aan het eind van de dag. Wie weet hoor je de bosuil in de schemering roepen.

Vogels kijken in de Stippelberg doe je ook voor een andere vogelfamilie: die der spechten. Je kunt hier alle spechtensoorten zien die in Nederland voorkomen. Dat is redelijk uniek. Zwarte specht, groene specht, grote bonte specht, middelste bonte specht en kleine bonte specht. Of de draaihals in de Stippelberg wordt gezien weet ik eerlijk gezegd niet.

De nachtzwaluw is een andere bijzondere soort die je er kunt zien. Bezoek hiervoor het gebied op een zonovergoten dag in mei of juni, tweede helft van de avond. De nachtzwaluw heeft de eigenaardige gewoonte om zich vlak voor de schemering op het warme asfalt neer te vlijen. Zie je een merkwaardige vogel op de weg, bedenk dan dat het een nachtzwaluw kan zijn.

Verder is het genieten van al die andere vogels van het bos. Gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger, kruisbek, kuifmees, zwarte mees, goudhaantje, vuurgoudhaantje, boomklever, boomkruiper, zwartkop, matkop, koekoek, wielewaal, goudvink, kruisbek, sijs, appelvink en keep. De laatste vinkachtige is een soort die je in de winter ziet. De raaf vind ik ook altijd een imposante vogel om te zien én te horen. In de winter maak je op de halfopen delen in het gebied ook kans op een klapekster.

In de Stippelberg vind je ook tal van andere diersoorten. Van vinpootsalamander, heikikker tot vos, ree en das. De bunker in de Stippelberg is nu een vleermuisbunker. Zes soorten vleermuizen zijn hier aangetroffen: franjestaart, dwergvleermuis, watervleermuis, rosse vleermuis, laatvlieger en grootoorvleermuis. De levendbarende hagedis komt op zomerse dagen te voorschijn. En van de dagvlinders is het heideblauwtje de meest bijzondere soort die je er kunt zien. In juni kunnen er soms zomaar honderden heideblauwtjes krioelen.

Vogels kijken in de Stippelberg: lekker genieten van het bos én van de bosvogels.

Praktische informatie over vogels kijken in de Stippelberg

Om bij de Stippelberg te komen voer je in je TomTom in: Stippelberg 3, De Rips. Bij deze parkeerplaats beginnen een paar wandelroutes die door Natuurmonumenten zijn uitgestippeld. Je vindt de beschrijvingen op de website van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten organiseert regelmatig activiteiten in de Stippelberg. Een excursie nachtzwaluwen zoeken bij volle maan bijvoorbeeld. Klik hier voor actuele activiteiten in de Stippelberg.

Een horeca-gelegenheid in de buurt is Restaurant De Viersprong in De Rips.

Wil je meer interessante vogelgebieden ontdekken in de provincie Noord-Brabant, ga dan naar dit overzicht.

Vakantiehuisjes in de provincie Noord-Brabant

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Noord-Brabant leent zich uitstekend voor een weekendje uit of een weekje weg. Op veel plaatsen wordt veel meer aandacht aan de natuur besteed dan in het nabije verleden. Gelukkig ontdekt men ook in het Brabantse land dat mooie natuur ook betekent: inkomsten uit toerisme. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustig locatie, vaak midden in het bos, bekijk dan het aanbod op natuurhuisje. Je kunt natuurlijk ook een geschikt hotel of appartement zoeken op Booking.com.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)