Vogels kijken rond Zierikzee

Midden op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland ligt het gezellige vestingstadje Zierikzee. In het historische centrum waan je je even in de zeventiende eeuw. En loop je een paar passen richting de zeedijk, dan ligt de Oosterschelde aan je voeten. Hier klotst het zilte water tegen de verharde dijken. Twee maal per dag vallen enorme zandplaten droog. Je ziet er zeehonden, bruinvissen en zeevogels. Ga ik vogels kijken rond Zierikzee, dan ben ik weer voor even thuis in Zeeland. In dit artikel ontdek je de mooiste plekjes om vogels te kijken rond dit pittoreske stadje.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken rond Zierikzee

Als ik een vogeltocht over Schouwen-Duiveland plan, vaak samen met mijn vriend Sjaak, dan begint ons hart al sneller te slaan zodra we de Grevelingendam oprijden. Nog zestien kilometer rijden en we passeren Zierikzee. Voor ons zijn het vaak veel meer kilometers; we rijden immers om door de Zeeuwse polders op zoek naar vogels.

Vogels kijken in aanloop naar Zierikzee

 • De Grevelingendam is meteen al een vogelboulevard van formaat. Hier strekken zich aan beide kanten Natura-2000 gebieden uit. Aan de ene kant de Oosterschelde met zijn eb en vloed. Hier valt een enorme slikpartij vrij. Je ziet er mensen zoeken naar kokkels en oesters. En bij Bruinisse steken stoere mannen en vrouwen zeepieren en zagers. In een grijs verleden stonden Sjaak en ik hier ook te zwoegen. Voorpret voor het vissen. Nu wandelen over het slik op zoek naar steltlopers. De meest bijzondere waarneming was voor mij toch wel de strandplevier. Ook aan de binnenkant kun je goed vogels kijken. Liefst vroeg in de ochtend, wanneer de honden en hun bezitters nog niet uit de veren zijn. Een waarneming die ik nooit zal vergeten was die van de rotganzen, terwijl ze vlak voor me van het zeesla aten.
 • De Klein Beijerenpolder. Vlak achter Bruinisse, tegen de Oosterscheldedijk aan, ligt een kleine polder die nog niet zo heel lang geleden aan de natuur is terug gegeven. Hier zie je in de winter kleine zwanen. En in de rest van het jaar zien we er allerlei soorten wadvogels, waaronder soms de kleine strandloper.
 • Het Dijkwater bij Sirjansland. Even de provinciale weg oversteken en je komt bij Sirjansland langs het Dijkwater. Het vogelkijkscherm biedt weinig beschutting. Hier gaan we in najaar en winter kijken naar de geoorde futen die er broeden.
 • De polders rond Oosterland. Elke winter speuren we in de polders rond Oosterland naar groepen kleine zwanen. Soms zitten ze zo dichtbij de weg dat je ze haast kunt aanraken. Doe dat maar niet, want dan gaan ze geheid op de wieken. Rustig vanuit de auto kijken, dan komt het allemaal in orde.

Vogels kijken rond Zierikzee

 • Tussen Zierikzee en de Oosterscheldedijk strekken zich uitgestrekte karrenvelden uit. Hier komt zout kwelwater omhoog en daarom vind je hier bijzondere planten als zeeaster en zeekraal. Heerlijke groenten die je hier echter niet mag plukken. De karrenvelden behoren voor mij tot de mooiste vogelgebieden die er zijn. Hier kun je onwaarschijnlijke aantallen vogels zien, zoals enorme zwermen kieviten en goudplevieren. De meest bijzondere waarneming die we hier ooit deden? Die eer komt Sjaak te beurt, want die filmde er ooit een grote jager die een meerkoet oppeuzelde.
 • Wandel je langs de haven over de zeedijk, dan zie je de karrenvelden aan je rechterhand. Je ziet natuurlijk ook de Oosterschelde. Kijk op het talud naar de grappige steenlopers. Op het water ver weg speur je met je verrekijker of telescoop naar vogels als middelste zaagbek, brilduiker en soms een ijsduiker.

In de richting van het kop van Schouwen-Duiveland

 • De Prunje grenst aan de karrenvelden die beginnen bij Zierikzee. Grote delen van de Prunje zijn nog niet zo heel lang geleden veranderd in natuurgebied. Verken dit gebied het liefst op de fiets. Zo proef je de Zeeuwse natuur en hoor je elke vogel. Hier zagen we nog niet zo heel lang geleden een zeearend jagen. Het is hier tafeltje-dekje voor deze kolos. Eenden en ganzen genoeg om te snaaien.
 • De Flauwers en de Wevers Inlaag zijn van oudsher vermaarde vogelgebieden. In het voorjaar broeden hier visdief, dwergstern en grote stern. Lepelaars maaien er met hun snavels door het water. Bij hoog water zoeken enorme groepen steltlopers naar een plek om uit te rusten. Soms gaan ze massaal op de wieken wanneer een slechtvalk met snode plannen overvliegt.
 • De Koudekerkse Inlaag. Ook al weer zo’n heerlijk Zeeuws natuurgebied dat daar al honderden jaren moet liggen. Speur naar weidevogels en steltlopers als tureluur, kievit, grutto en wulp. In de winter zie je hier groepen rotganzen, één van de vogels die mij dierbaar zijn.
 • Op weg naar de Koudekerkse Inlaag hadden we ook kunnen afslaan richting Ouddorp. We zouden dan op de Brouwersdam zijn aanbeland. Ik denk dat dit de plek is die Sjaak en ik het vaakst bezoeken tijdens onze vogeltochten. In de periode september tot en met mei kun je hier geweldige waarnemingen doen. In de zomer zie je er ook wel vogels, maar vooral veel vreemde. Vogels uit binnen- en buitenland die hun campers tegen de waterkant parkeren en daar een hele dag liggen te sudderen.
 • Westenschouwen is vermaard vanwege de vogeltrek in het najaar. Op het hoogste duin kun je vroeg in de ochtend getuige zijn van de trek naar het zuiden. Op een goede ochtend passeren hier tienduizenden vogels.

En zonder twijfel ben ik op weg naar al deze vogelgebieden nog tal van kleinere gebiedjes vergeten. Zo kun je langs de Stolpweg in de polders bij Burgh-Haamstede speuren naar patrijs en andere akkervogels. Bij Zonnemaire overwinteren elk jaar groepen wilde zwanen. Pak je fiets of start je auto en verken het mooie land rond Zierikzee. Rond de middag kun je overal lekker lunchen. Voor een lekker broodje ga je naar Bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede. Proef zeker de warme worstenbroodjes en laat ook de Zeeuwse bolussen niet liggen. In plaatsjes als Zierikzee en Burgh-Haamstede vind je heel veel gezellige restaurants die in normale tijden geopend zijn.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geïnspireerd om te gaan vogels kijken rond Zierikzee. Voor mij is Schouwen-Duiveland met Texel en de andere waddeneilanden hét vogeleiland van Nederland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)