Vogels kijken rond Ooltgensplaat

Aan de oostkant van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ligt het dorp Ooltgensplaat. Aangezien dit onze voormalige woonplaats is, laat ik je graag zien waar je hier vogels kunt kijken. Het begint natuurlijk in dat schitterende natuurgebied De Hellegatsplaten. Maar vogels kijken kun je ook op andere plekken rond het dorp. Wandel bijvoorbeeld eens langs het Spui bij de haven. Daar kun je prachtige waarnemingen doen als grote zaagbek, ijsvogel, bosrietzanger, fitis, tijftjaf, grasmus, groenling, kneu en fuut.

De Weel aan de Oudelandsedijk
In de polders rond Ooltgensplaat kun je in de verschillende welen en watergangen naar watervogels speuren. Een mooie tussenstop is De Weel aan de Oudelandsedijk bij Ooltgensplaat. In dit beschermd natuurgebiedje valt altijd iets te zien. Toen ik de video hieronder maakte zag ik er de koekoek, ringmus, gele kwikstaart, paapje, kleine karekiet, boerenzwaluw, meerkoet, kuifeend, wilde eend en rietgors. Een bankje bied je enig comfort, maar wil je vogels van dichtbij bekijken, blijf dan in de auto zitten. De Oudelandsedijk is een van de oudste delen van Overflakkee. De dijk is aan beide kanten begroeid met meidoorns, vlieren, wilgen en andere bomen en struiken. Ook staan er historische boerderijen. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

Het Groote Gat
Het Groote Gat is een restant van een oude weel die ooit is ontstaan door een dijkdoorbraak. Het is nu een natuurgebiedje waar je over onverhard pad kunt wandelen. In en om het water zie je vogels als waterral, grote zaagbek, cetti’s zanger, fuut en heel soms een roerdomp. In de struiken rond het water wemelt het van de zangvogels als staartmees, goudhaantje en allerlei soorten vinken. De bruine kiekendief broedt in het rietveld. Sperwer en havik jagen er en soms komt de zeearend er over vliegen, tot grote frustratie van brandganzen en grauwe ganzen. Een mooi natuurgebiedje om eens lekker rond te struinen.

Sluishaven
Aan de noordkant van Goeree-Overflakkee, tussen Ooltgensplaat en Oude-Tonge, ligt een voormalig landbouwhaventje: Sluishaven. In de winter een leuke locatie om watervogels te zien. De ijsvogel jaagt er. Grote zaagbek, pijlstaart, aalscholver, brilduiker, kuifeend en fuut overwinteren er. Op het grote water van het Volkerak wordt elke winter de ijsduiker gezien. Bij Sluishaven beginnen de Krammerse Slikken. In de winter foerageren hier groepjes brandganzen. En die hebben een grote aantrekkingskracht op de spectaculaire zeearend die in dit gebied verblijft.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.