Vogels kijken rond Goedereede

Het historische stadje Goedereede op de kop van Goeree-Overflakkee was eens een nijvere havenstad. Welvarend was het er, tot de toegang tot de haven dicht slibde en het verval inzette. Armoede bleek het ideale conserveringsmiddel. Waar elders de welvaart toenam en daarmee de mogelijkheden om oude gebouwen te vervangen door moderne, daar bleef men in Goedereede noodgedwongen in de oude woningen wonen. Nu is het een stadje dat je zeker een keer bezocht moet hebben. Lekker even wat eten of drinken aan de haven. Mooi. Maar wist je dat je rond Goedereede ook geweldig kunt vogels kijken? In dit artikel leg ik uit waar je moet zijn om te vogels kijken rond Goedereede.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Polder Oude Oostdijk

Ten noorden van Polder Oude Oostdijk, zeg maar met je rug naar de molen, ligt een relatief kleinschalig landschap. Zilte slootjes doorsnijden de akkers. Kruidenrijke akkers strekken zich uit. En hier en daar werkt een boer mee aan een project voor akkervogels. En dat betekent dat er akkerranden worden ingezaaid om vogels als patrijs, veldleeuwerik en putter het naar de zin te maken.

In najaar en winter verblijven er in Polder Oude Oostdijk grote groepen ganzen. Kolganzen, brandganzen, rotganzen, Canadese ganzen en grauwe ganzen. Een enkele grote gele kwikstaart overwintert in de slootjes. En de ingezaaide akkerranden zijn rijk aan zangvogels als putter, groenling, vink, keep en rietgors. De bruine en blauwe kiekendief jagen laag over de polder. Een enkele keer wordt de zeearend er gezien.

Havenhoofd

Het havenkanaal bij het buurtschap Havenhoofd is in de winter goed voor watervogels als aalscholver, grote zaagbek, fuut en dodaars. Het havenkanaal mondt uit in het Zuiderdiep. Hier bevindt zich aan de rand van een rietveld een vogelkijkhut. Op de plas kun je soms toppers zien. Je moet het hier een beetje treffen, oftewel geluk hebben. Heb je dat dan zie je baardmannetjes. In het voorjaar zie je er natuurlijk de rietzanger en kleine karekiet. Roofvogels als bruine kiekendief, slechtvalk en sperwer jagen in het gebied. Langs de oevers wordt regelmatig de roodborsttapuit gezien. Dit is officieel Stellendam, maar het ligt zo dicht bij Goedereede, we pakken het gewoon even mee.

Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een buitendijks schorrengebied met een enorme natuurwaarde. In de winter zie je er geheid groepen sneeuwgorzen, ijsgorzen en strandleeuweriken. Verder is het vooral een gebied om lekker over de wandelpaden te struinen, op zoek naar steltlopers, roofvogels en de velduil die er ook wel eens wordt gezien. De Kwade Hoek is een uitgebreide beschrijving waard. Lees hier verder.

Kleine Zuiderpolder

Ten zuiden van Goedereede ligt een poldertje waar je in de winter aardige aantallen wadvogels kunt zien: de Kleine Zuiderpolder. Deze polder ligt pal tegen het Grevelingenmeer aan. Sta je op de dijk, dan heb je uitzicht over Markenje, een natuureiland in het Grevelingenmeer. Op dit eiland broeden bijzondere soorten als dwergstern en strandplevier. Naast visdief en soms een noordse stern. Om de vogels op dit eiland te bekijken, heb je een heldere dag nodig én een goede telescoop. In de Kleine Zuiderpolder maak je in najaar en winter kans op groepen goudplevier, rotgans en brandgans. Aan de andere kant van de polderdijk ligt een fraai natuurgebied: Koudenhoek.

Koudenhoek

Koudenhoek is wat je in Zeeland zou noemen een uitgestrekt karrenveld. De bodem is hier laag, het water brak, en het grasland redelijk rijk aan bloemen. Ideaal leefgebied voor wadvogels dus. Op de dijk staat een vogelkijkscherm, te bereiken via de parallelweg langs de N57. Je kunt hier grote aantal wintertalingen, slobeenden, krakeenden, rotganzen en brandganzen zien. In de winter verblijven er nonnetjes en dodaars. Wulp, tureluur, grutto, zwarte ruiter en andere steltlopers waden door het voedselrijke water. Hier kun je ook de veldleeuwerik nog horen zingen! Zeearend, bruine kiekendief en blauwe kiekendief jagen er. Kortom, een vogelgebied optima forma!

Praktische informatie over vogels kijken rond Goedereede

Ik adviseer je om de omgeving rond Goedereede op de fiets te verkennen. Verblijf je er meerdere dagen, doe dan de omgeving ten noorden van Goedereede in één dag, en de omgeving ten zuiden op een andere dag. Een wandeltocht door de Kwade Hoek is een programma op zichzelf.

In Goedereede bevinden zich aan de haven een paar restaurants waarvan ik De Gouden Leeuw aanbeveel. Heb ik een excursie hier in de omgeving, en mijn gasten zoeken een goed restaurant voor de lunch, dan gaan we hier naar toe.

De polders zijn kaal, vlak en liggen vlakbij zee. Oftewel: er staat altijd wind. Hou je niet van stevig trappen, zorg dan voor een e-bike. Je kunt de omgeving natuurlijk ook met de auto verkennen, nog eenvoudiger.

Natuurhuisjes in de buurt van Goedereede

jako van gorsel met verrekijker

In de omgeving van Goedereede vind je heel veel interessante vogelgebieden. Vanuit Goedereede bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het gezellige dorp Ouddorp en nog veel meer.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)