Vogels kijken rond de Vuurtoren op Texel

Tijdens ons verblijf op Texel, maakten we een lange wandeling over de kop van het eiland. We begonnen aan de oostkant van De Cocksdorp en wandelden over het strand naar de Eierlandse Duinen die deel uitmaken van Nationaal Park Duinen van Texel. Mijn doel: de sneeuwgorzen rond de Eierlandse Dam allereerst. Maar aan de oostkant had ik nog veel meer moois ontdekt. In dit artikel ga ik in op vogels kijken rond de vuurtoren op Texel.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken rond de Vuurtoren op Texel

Wij bezochten Texel in de herfstvakantie van 2022 en juist op dat moment cirkelde er elke dag een vale gierzwaluw rond de vuurtoren. Ik had geen zin om urenlang op deze eenzame vlieger te wachten en heb deze zeldzame vogel dus niet gezien. Maar opmerkelijk was het wel.

Wij verbleven net buiten De Cocksdorp en daarom was het geen wonder dat onze wandeltocht ook bij De Cocksdorp begint. Of beter gezegd: de eerste locatie die we bezochten was het waddengebied voor de dijk bij De Cocksdorp. Bij laag water valt hier een enorme partij slik droog en daarop foerageren talloze wadvogels als pijlstaart, smient, rosse grutto, bonte strandloper, bontbekplevier, zilverplevier, tureluur en rotgans. Wandel vanuit het centrum van De Cocksdorp naar de dijk, ga via de trap de dijk over en wandel vervolgens naar het bankje op het plateau. Aan te bevelen zodra er slik droog valt. En is het vroeg in de ochtend eb, ga dan zeker, want dan krijg je er ook nog een fraaie zonsopkomst bij!

Vervolgens reden we naar het noorden. Het eerste het beste weggetje omhoog, de dijk over. Hier ligt natuurgebied De Volharding. Je kunt dit gebied niet in, maar vanaf de dijk kun je hier met verrekijker en telescoop het wad afspeuren. Bij hoog water verzamelen zich hier grote aantallen wadvogels. Zeer aan te bevelen om deze plek eens te bezoeken! Naast De Volharding begint het strand en ook hier verzamelen zich soms grote groepen steltlopers als bonte strandloper, drieteenstrandloper en bontbekplevier. Bij hoog water laten ze zich dan prima bekijken en fotograferen. Op het parkeerplaatsje lieten we onze auto achter en vervolgden we onze pad te voet. Over het strand, op zoek naar sneeuwgorzen en ander moois.

Een impressie van onze vogelwandeling rond De Cocksdorp, inclusief het waddengebied voor het dorp:

Nu wordt een strandwandeling vaak gekenmerkt door zand, zee en leegte en dat was lange tijd inderdaad het geval. Op een groepje groenlingen na en wat drieteenstrandlopers zag ik er geen vogels. In elk geval geen levende. Wel een dooie, want in de jan-van-gent die half bedolven lag onder zand zat weinig leven meer.

We passeerden de vuurtoren en wandelden naar de Eierlandse Dam. Het was hoog water en al van ver zag ik de enorme groep bontbekplevieren die hier op het strand stond in afwachting van eb. Ik kon ze filmen maar besefte dat dit uitzicht van korte duur zou zijn: er naderden andere wandelaars en die lieten hun Jack Russel hond los lopen. Je snapt wat er gebeurde: de Jack Russel kreeg de bontbekken in het vizier en rende erop af. Wat volgt hoef ik niet uit te leggen.

Van de sneeuwgorzen echter geen enkel spoor! Daarvoor moesten we nog een paar kilometer door het rulle zand sjokken. Toen cirkelde er op ongeveer honderd meter een groepje zangvogels op en dat bleken de fotogenieke sneeuwgorzen te zijn. Wat prachtig om die te zien! Ze vlogen vervolgens voor me uit in de richting van de Eierlandse Dam en daarmee waren we alweer op de terugtocht.

Na een korte stop bij Faro Beach, een strandtent bij de vuurtoren, gingen we via het Renvogelveld en De Robbenjager terug naar de auto. In het Renvogelveld stond een enorme groep grauwe ganzen. In De Robbenjager stonden een paar vogelaars aandachtig te luisteren. Hier werd een buidelmees gehoord, en jawel hoor, ik hoorde hem op den duur ook. De eerste keer dat ik een buidelmees hoorde. Helaas kregen we hem niet te zien. Wel streken er wat vinken, koolmezen en een keep neer.

Het noordelijke deel van Texel is heel interessant tijdens de najaarstrek. Hier strijken regelmatig zeldzame vogels neer, of ze vliegen over. Tijdens ons verblijf was er bijvoorbeeld een pestvogel gesignaleerd. Speur dus zeker ook in de struiken naar zangvogels!

Via de proeflocatie om binnendijks kokkels te kweken wandelden we terug naar de auto. We hadden twaalf kilometers in de benen en dat voelden we. De sneeuwgorzen waren echter in ons geheugen gegrift! Je kunt zie hieronder bekijken:

Praktische informatie over vogels kijken rond de Vuurtoren op Texel

Wil je beginnen waar onze wandeling begon, dan parkeer je je auto op de buitendijkse parkeerplaats bij De Volharding (coördinaten: 53°09’59.9″N 4°52’28.2″E). Vandaaruit ga je te voet verder.

De sneeuwgorzen worden het meest rond de Eierlandse Dam gezien. Ze zitten aan de voet van de dam, in de beginnende duintjes er achter of op het strand. Zitten ze er niet, wandel dan verder over het strand. Meestal zie je ze verderop. Op het strand of in de lage duintjes. Tijdens onze vakantie werden ze echter ook op het strand ten oosten van de vuurtoren gezien.

Lees hier mijn verslag van mijn vogelwandeling rond de vuurtoren van Texel. Een tocht van ca. 12 kilometer langs de mooiste vogellocaties op de kop van Texel.

De wandeling door het zand is zwaar. Zoek de stukken zand op met een harde korst. Dat wandelt het prettigst. Dat kan zijn de strook langs het water. Maar ook het zand vlak onder de duinen is op veel plaatsen hard.

Voor mensen die slecht ter been zijn is het strand vrijwel ontoegankelijk. Het deel bij De Volharding echter kun je met de auto bezoeken. Het asfalt is hier prima. Dit deel is dus wel goed toegankelijk. Je kunt met telescoop en verrekijker vogels kijken.

Bij de vuurtoren heb je Faro Beach. Hier kun je lunchen. Hou er rekening mee dat het tijdens vakanties en in weekenden erg druk kan zijn. Ik vind de menukaart er wat verfijnder dan in andere eetgelegenheden. Nog verfijnder is de kaart van Restaurant RJ. Daar hebben we een keer gedineerd. Hoewel ook dit restaurant is ingesteld op gezinnen, kun je hier zeer verfijnd eten. Een aanrader! Aan de oostkant bevindt zich ook Strandpaviljoen Kaap Noord waar wij geen ervaringen hebben opgedaan.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.