Vogels kijken rond de Galathese Kreek

In de polders tussen Ooltgensplaat en Langstraat ligt een eeuwenoud natuurgebied: de Galathese Kreek. De kreek loopt er al sinds mensenheugenis. Tot de afsluiting van het Krammer-Volkerak was het water in de kreek nog brak waardoor je er nog een zoutminnende vegetatie tegenkwam. Daar is sinds de aanleg van de Philipsdam niets meer van over. Het water is nu zoet. Maar vogels kijken kun je er nog steeds, en daarom een artikel over vogels kijken rond de Galathese Kreek.

De Galathese Kreek die dwars door de Galathese Polder loopt, kent brede rietkragen begroeit met wilgen en een enkele andere boom- of struiksoort. Moerasvogels als de blauwborst, cetti’s zanger, rietzanger, kleine karekiet, bosrietzanger en tjiftjaf en fitis hebben het er prima naar hun zin. Roofvogels als buizerd, bruine kiekendief en boomvalk jagen er. En heel af en toe komt de zeearend overvliegen. Geen wonder, die broedt een paar kilometer verderop in de Hellegatsplaten. De ijsvogel in het gebied en ook de watersnip kun je er zien. De laatste staat verscholen in de modderige en drassige delen van de graslanden. Meestal zie je ze pas zodra ze verschrikt opvliegen.

In de herfst kun je in de Galathese Polder grote groepen ganzen zien. Grauwe gans, kolgans, brandgans en toendrarietgans.

De foto hieronder van de blauwborst is gemaakt door Sjaak Huijer bij de Galathese Kreek:

De Galathese Kreek is een leuk gebiedje om eens doorheen te wandelen. Het levert je een wandeling op van zo’n drie kilometer. Veelal over onverhard pad. Alleen het laatste deel wandel je over de polderweg. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook dezelfde weg terug nemen over het onverharde pad. Je komt dan vast ook vraatsporen van de bever tegen trouwens.

Toen Sjaak en ik het gebiedje in begin april bezochten, zaten we vooral achter de blauwborsten aan. We troffen er diverse territoria aan. Ook de rietgors, watersnip, tjiftjaf en bruine kiekendief lieten zich zien en horen. Zelfs de groene specht vloog op vanuit één van de wilgen.

Praktische informatie over vogels kijken rond de Galathese Kreek

Je vindt de Galathese Kreek door in je navigatie in te toetsen: Zandweg, Achthuizen. Parkeer je auto bij de T-splitsing met de Vroonweg en je kunt het gebied in.

De Galathese Kreek is toegankelijk met aangelijnde honden. Maar liever natuurlijk zonder een hond. Zeker in het voorjaar doen honden meer kwaad dan goed. Ze verstoren nesten en dieren. Ga je toch het gebied in, dan natuurlijk aangelijnd. Let op: komt de boa je tegen met een loslopende hond, dan heb je grote kans een boete te krijgen.

Als het langdurig en veel heeft geregend, raad ik je waterdicht schoeisel aan. In droge perioden volstaan makkelijke schoenen.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in deze regio, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden op Goeree-Overflakkee.

Natuurhuisjes op Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer. Eerlijk gezegd vind ik de omgeving van Oostflakkee niet heel interessant om er vakantie te houden. De polders worden gekenmerkt door intensieve akkerbouw die elke vorm van natuur vakkundig heeft geëlimineerd.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)