Vogels kijken rond Bass Rock

Als er één mythische plek onder vogelaar is in Schotland, dan is het Bass Rock wel. Deze gigantische rotsklomp torent honderd meter boven de zeespiegel uit en is in het voorjaar bedekt met zo’n 150.000 paar jan-van-genten. Plus nog wat zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en een enkele papegaaiduiker. Tijdens mijn vakantie in Schotland moest ik natuurlijk een bezoek brengen aan Bass Rock. Ik koos ervoor om me rond het eiland te laten varen. Een landing is wel heel erg prijzig, maar moet tegelijkertijd ook spectaculair veel mooier zijn. Ondertussen vaar je ook langs een ander mooi vogeleiland: Craigleith.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken rond Bass Rock

Het was nog spannend: zou er nog een plaatsje zijn op één van de boten die me naar Bass Rock konden varen? Het was mijn laatste dag in Schotland, een herkansing zou ik zo snel niet meer krijgen. Ik had mijn zinnen gezet op een rubber boot. Die gaat lekker snel maar heeft als grote nadeel dat het zeewater je om de oren spat. Voor mezelf geen probleem, maar wel voor mijn camera! Maar helaas, de rubber boot was al volgeboekt en dus moest ik wel mee op de catamaran, die als grote voordeel heeft dat je daar een stuk droger op zit, maar er was één nadeel: hij voer pas aan het eind van de middag uit en ik wilde juist op tijd terug zijn. Nu ja, Bass Rock ging voor en dus stapte ik eind van de middag op de catamaran en voeren we de haven van Noord Berwick uit.

Boek je een boottrip naar Bass Rock dan doe je allereerst een ander eiland aan: het minder bekende Craigleith. Dit eiland is een stuk lager en is bedekt met gras. Hier broeden honderden zo niet duizenden zeekoeten. Je ziet er alken en zelfs papegaaiduikers. Die kom je onderweg al tegen, op het water waar de vogels jagen op vis. Eerlijk gezegd vond ik het bezoek aan Craigleith wat te gehaast. Even snel langs de rotswanden varen en toen in volle vaart op weg naar Bass Rock. Tja, mijn tocht duurde dan ook slechts een uur!

Steeds dichter naderden we Bass Rock en steeds meer jan-van-genten lieten zich zien. Sommige stegen op vanaf het water, andere vlogen hoog boven de boot over of vlogen langs de boot. Dat was een mooi begin. De rots naderde en daarmee zwol ook het lawaai dat de jan-van-genten maakten ook aan. Driehonderdduizend jan-van-genten op een rotsblok, dat is ronduit spectaculair kan ik je zeggen. We voeren rond het eiland en aan alle kanten zijn de rotswanden bezet met broedende jan-van-genten. Het was werkelijk een onvergetelijke ervaring om deze bijzondere zeevogels daar te zien zitten. Het zijn er veel, zelfs zoveel dat de kolonie op Bass Rock de grootste is ter wereld!

Helaas voor mij was in de loop van de middag de wind sterker geworden en daarmee ook de golven. Dat maakte het filmen lastig, maar niet onmogelijk. Door mijn beelden sterk te vertragen ontstonden toch beelden die bekijken waard zijn. Je kunt mijn impressie van de vogeltrip naar Craigleith en Bass Rock hier bekijken:

Praktische informatie over vogels kijken op Bass Rock

Bass Rock kun je vanuit de havenplaatsjes Noord Berwick en Dunbar bereiken. Ik vind Noord Berwick als startplaats prettiger, omdat je dan ook het eiland Craigleith aan doet. Je kunt trips boeken door naar de haven te rijden en daar één van de twee aanbieders te bezoeken:

  • Scottish Seabird Centre. Biedt meerdere trips aan, waaronder naar Bass Rock en Isle of May al dan niet met landing. Ik boekte mijn trip bij deze aanbieder, maar die had dus als nadeel dat mijn vaartocht slechts één uur duurde. Dat vond ik wat te kort.
  • Sula Boat Trips. In een klein houten gebouwtje verderop in de haven zetelt deze aanbieder. Hier kun je verschillende trips boeken, waaronder een cruise naar Bass Rock. Deze cruise duurt anderhalf uur, dus iets langer dan de eerste aanbieder.
  • BlueWild. Werkt samen met het Scottish Seabird Centre. Vertrekt ook vanuit Dunbar.

De boottrips kunnen al vroeg volgeboekt zijn, dus mijn advies is om ruim van te voren een plaats te reserveren. Zeker de trips naar Isle of May zijn in het voorjaar razend populair. Wil je dit eiland bezoeken, dan moet je weken vooruit reserveren. Het nadeel van zo ver van te voren reserveren is in mijn ogen dat je nog niet weet welk weer het wordt. Zou het slecht weer zijn, dan zit je niet zo lekker op de boot en is ook een bezoek aan het eiland niet zo prettig.

Een landingtrip aan Bass Rock is behoorlijk prijzig, maar eerlijk gezegd had ik er achteraf denk ik wel voor gekozen, zeker wanneer je voor de mooiste foto’s of filmbeelden zou gaan.

De haven van Noord Berwick is ook aardig om kuifaalscholver, eider en een enkele steltloper als scholekster en steenloper te zien (in de week dat ik er was, eind juni). Ik zag vlak onder de kant ook een papegaaiduiker jagen. En op de rotsen foerageren waterpieper en rouwkwikstaart.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelplekken in de buurt van Noord Berwick lees dan mijn artikelen over vogels kijken op Farne Islands, vogels kijken in Dunbar en vogels kijken bij St Abb’s Head.

Op zoek naar een bijzondere accommodatie?

North Berwick is een lieflijk plaatsje langs de Schotse kust. De pittoreske haven is er nooit ver weg en het kindvriendelijke strand evenmin. Ben je op zoek naar een bijzondere accommodatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes in North Berwick. Een enkele accommodatie biedt zelfs uitzicht op Bass Rock!

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!