Vogels kijken rond Amsterdam

Wie Amsterdam bezoekt, denkt vast niet meteen aan vogels kijken. Rond Amsterdam bevinden zich echter een aantal heel interessante vogelgebieden! In Amsterdam kun je de dynamiek van de stad dus heel goed combineren met vogels kijken! In dit artikel laat ik je zien welke interessante vogelgebieden er rond de hoofdstad van Nederland liggen. Een uitnodiging om eens te gaan vogels kijken rond Amsterdam!

Vogels kijken rond Amsterdam

Verblijf je een paar dagen in Amsterdam en wil je de stad echt niet uit, zelfs dan kun je vogels kijken! Amsterdam blijkt namelijk verrassend rijk te zijn aan vogelsoorten. In de Vogelatlas Amsterdam ontdek je dat in de stad heel wat interessante vogelsoorten voorkomen. Denk aan de appelvinken in het Amsterdamse bos, de vuurgoudhaan in het Westerpark en, ook weer in het Amsterdamse bos, de populatie bosuilen die er veelal in nestkasten broeden. In Amsterdam zijn tegenwoordig stadsecologen actief. Eén van hen, Remco Daalder schrijft in zijn aanstekelijke boeken bijzondere verhalen over vogels en andere dieren die in de stad voorkomen. Lees zijn recente boek Stadje beestjes maar eens. Het zijn ontzettend leuke verhalen die mij vaak aan het lachen brachten.

Toch zou ik om vogels te kijken de stad verlaten. De volgende gebieden zijn ontzettend interessant:

1. De Zuidpier bij IJmuiden

jako van gorsel de visdief

De Zuidpier bij IJmuiden is één van de beste vogelgebieden in Nederland om zeevogels te kijken. Vanaf de pier die een paar kilometer de zee in steekt kun je tijdens de voorjaars- en najaarstrek grote groepen zeevogels langs de kust zien trekken. Soms strijken ze op de pier neer. Denk aan vogels als jan-van-gent, dwergmeeuw, rosse grutto, grote jager, grote zee-eend en kuifaalscholver. Sommige soorten overwinteren ook op en rond de Zuidpier. Nergens kun je van zo dichtbij soorten zien als roodkeelduiker, dwergmeeuw, paarse strandloper en drieteenstrandloper. Op het strand scharrelen vrijwel altijd groepjes drieteenstrandlopers, bonte strandlopers en bontbekplevieren rond. Soms strijkt er een strandplevier of krombekstrandloper neer. En in de winter kun je in de lage duintjes groepjes sneeuwgorzen zien.

Praktische informatie

Je bereikt de Zuidpier door te navigeren naar de Kennemerboulevard, IJmuiden (coördinaten 52°27’23.6″N 4°33’42.4″E).

Op het strand voor de Zuidpier bevindt zich een groot aantal restaurantjes.

Voor de Zuidpier bevindt zich een groot parkeerterrein. Het is hier betaald parkeren. Wil je parkeerkosten vermijden, neem dan je fiets mee en parkeer je auto in de haven van IJmuiden. Bijvoorbeeld bij Boulangerie Oscar die ik met ere wil noemen. Wat een fantastische bakker is dat!

De beste perioden in het jaar om de Zuidpier te bezoeken is de periode september tot en met begin mei. In de maanden september en oktober en maart tot en met begin mei voor de zeevogeltrek. In de maanden juli en augustus verzamelen zich grote groepen sterns op het strand voor de Zuidpier. Visdiefjes, grote stern en soms een Noordse stern of dwergstern.

Als het stormt wordt de Zuidpier afgesloten. Het is dan te gevaarlijk om de pier te betreden vanwege de enorme golven die over de pier spoelen. Vanaf windkracht 5 zou ik de pier eerlijk gezegd niet bezoeken.

Ben je op zoek naar een natuurhuisje in de buurt van IJmuiden, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Sommige huisjes bevinden zich midden in de duinen.

2. Het Landje van Geijsel

Het Landje van Geijsel is befaamd vanwege de enorme groepen grutto’s en IJslandse grutto’s die er elk jaar in februari en maart bijkomen van de lange trek vanuit het zuiden. Het weiland wordt deels onder water gezet en zo worden er ideale omstandigheden voor de grutto’s en andere weidevogels geschapen. De vogels maken er dankbaar gebruik van. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie over de vogels van het Landje van Geijsel.

Praktische informatie

Het Landje van Geijsel ligt aan de Holendrechterweg in Ouderkerk aan de Amstel (coördinaten 52°16’54.6″N 4°55’37.9″E).

De beste periode om dit gebied te bezoeken zijn de maanden februari tot en met april.

Ben je op zoek naar een natuurhuisje in de buurt van Ouderkerk aan de Amstel, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl.

3. Het Naardermeer

Het Naardermeer is één van de oudste natuurgebieden van Nederland. Dit moerasgebied staat bekend om zijn enorme vogelrijkdom. In het voorjaar barst uit de bossen en moerassen een waar vogelkoor los. Ook in de winter verblijven er grote groepen vogels in het waterrijke gebied. Er bevindt zich een aantal vogelkijkhutten en een vogelkijkscherm. Je kunt er een flinke wandeling maken. De complete route telt 17 kilometers (het rondje Naardermeer). Je kunt er ook voor kiezen om korte stukjes te wandelen.

Praktische informatie

Het Naardermeer bereik je door in je TomTom in te toetsen: Meerkade 2, Naarden.

Je kunt het hele jaar vogels kijken in het Naardermeer. Zelf vind ik het voorjaar het meest interessant vanwege de zangvogels die zich dan laten zien en horen. In het najaar en de winter bezoek je het Naardermeer voor de wintervogels. In de zomer is het er een stuk rustiger. Dan geniet je er van de rust en van de natuur in het algemeen.

In het nabijgelegen vestingstadje Naarden bevinden zich gezellige restaurantjes.

Ben je zoek naar een rustig gelegen vakantiehuisje in de buurt van Naarden, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Hier verblijf je in het hart van het Gooi.

4. De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen genieten internationale faam onder vogelaars. Dit gebied was ooit voorbestemd om ingericht te worden als industrieterrein, maar de natuur overwon. Het enorme moerasgebied werkt als een magneet op vogels. De Oostvaardersplassen is het eerste gebied waar de zeearend weer tot broeden kwam. Nu broedt deze imposante roofvogel er elk jaar. Je kunt hem hier dan ook het hele jaar rond zien. Vanuit de vele vogelkijkhutten kun je in elk jaar getij hoog en droog vogels kijken. Vogelaars die in Amsterdam verblijven zouden verplicht moeten worden om de Oostvaardersplassen te bezoeken!

Praktische informatie

Het Buitencentrum van de Oostvaardersplassen bevindt zich aan de Kitsweg 1, Lelystad. De wandelpaden die hier beginnen zijn verhard, goede schoenen volstaan. Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over het Buitencentrum.

Je kunt mooie wandelingen maken in de Oostvaardersplassen. De padden zijn aardig verhard dus goede wandelschoenen volstaan. Hou er rekening mee dat in het broedseizoen een paar vogelkijkhutten zijn afgesloten.

De beste periode om de Oostvaardersplassen te bezoeken vind ik het voorjaar. Dan zijn de broedvogels actief en trekken allerlei vogels door op weg naar het noorden. De maanden december tot en met februari vind ik zelf het minst interessant, zeker op dagen met veel wind. Dan zie je niet veel, is mijn ervaring, ook niet vanuit de vogelkijkhutten.

In de buurt van de Oostvaardersplassen bevindt zich een groot aantal rustig gelegen vakantiehuisjes. Bekijk hier het overzicht van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Eén van de huisjes bevindt zich in een heuse ecowijk.

5. De Groene Jonker

De Groene Jonker is een moerasgebied waar je van heel dichtbij in het voorjaar moerasvogels kunt zien en horen. Blauwborst, rietzanger, bosrietzanger, kleine karekiet, snor en rietgors laten zich dan van hun beste kan zien en horen. Je maakt er dan ook kans op eenden als zomertaling, wintertaling en slobeend. De wandelpaden voeren je door het gebied heen.

Praktische informatie

De Groene Jonker bereik je als volgt: toets in je TomTom in: Koudweg, Zevenhoven.

De paden door het gebied zijn niet verhard. Heeft het veel geregend, dan adviseer ik om laarzen aan te trekken.

Voor het gebied is een parkeerplaats die soms behoorlijk vol kan zijn, zeker in het voorjaar. Het gebied trekt namelijk van heinde en ver vogelaars aan.

Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantieadres in de buurt van Zevenhoven (Zuid-Holland)? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Je kunt zelfs verblijven in een sfeervolle 17de-eeuwse poldermolen.

6. De bossen bij Lage Vuursche

Rij je vanuit Amsterdam in de richting van Utrecht, dan passeer je een aantal interessante bosgebieden, waaronder de bossen bij Lage Vuursche. Hier bevindt zich achter kasteel Drakensteyn een prachtig bosgebied dat wordt afgewisseld met heide. Wil je bosvogels kijken, dan moet je hier zeker geweest zijn. Je maakt hier kans op prachtige soorten als de zwarte specht, kleine bonte specht, boomleeuwerik, raaf en sijs. In de winter overwintert de klapekster op de heide. Boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, goudhaan en vuurgoudhaan zijn vogels die je zeker tegen zult komen. En natuurlijk hoop je op een ontmoeting met de eekhoorn!

Praktische informatie

Je bereikt de Stulpse Heide door te navigeren naar de Zevenlindenweg, Lage Vuursche (coördinaten: 52°11’02.0″N 5°14’02.8″E). Parkeergelegenheid is in ruime mate aanwezig. Je wandelt hier rechtstreeks het bos in.

De bossen nodigen uit voor een kilometers lange wandeling door de bossen en langs de heide. De paden zijn onverhard. Wandelschoenen volstaan, tenzij het veel heeft geregend. Dan kan het nat en modderig zijn.

Aan horeca geen gebrek in Lage Vuursche. Ik raad aan om tussen de middag, of na afloop van je wandeling in één van de gezellige restaurantjes in het dorp neer te strijken.

Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantieadres in de buurt van Lage Vuursche? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Sommige huisjes staan heerlijk in het bos!

7. Polder Arkemheen

Wil je weten hoe het weidelandschap er in vroeger tijden uit heeft gezien, breng dan een bezoek aan Polder Arkemheen bij Nijkerk. Het waterpeil wordt hier hoog gehouden voor de weidevogels die er dan ook in grote getale broeden en naar voedsel zoeken. Vanaf februari geniet je hier van de grote aantallen grutto’s, kieviten, kemphanen, wulpen, bonte strandlopers en goudplevieren. Nog talrijker zijn in de winterperiode de smienten die hier overwinteren. Samen met kolganzen en brandganzen. Deze vogelrijkdom trekt roofvogels aan als de zeearend, slechtvalk en buizerd. Op het Nijkerkernauw, een breed water dat langs Polder Arkemheen ligt, overwinteren grote groepen eenden, waaronder grote zaagbek, brilduiker, nonnetje en een enkele topper.

Praktische informatie

Je bereikt Polder Arkemheen door te navigeren naar: Zeedijk, Nijkerk. Passeer het jachthaventje en rij naar het stoomgemaal. Hier kun je de auto parkeren en begint je wandeltocht.

Ben je fietsliefhebber, verken Polder Arkemheen dan op de fiets. Rond Stoomgemaal Arkemheen bevindt zich het westelijke deel van de polder. Steek je de provinciale weg N301 over, dan kom je in het oostelijke deel van dit natuurgebied. Ook hier vind je kleinschalige weilanden.

Rond het jachthaventje bevinden zich twee restaurants. Ook in Stoomgemaal Arkemheen kun je in het zomerseizoen terecht voor een versnapering. In de wintermaanden is het gemaal echter gesloten.

De beste periode van het jaar om Polder Arkemheen te bezoeken vind ik de maanden februari tot en met mei. Dan zijn de weidevogels het meest actief. Ook in het najaar bevinden zich grote aantallen vogels in de polder.

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantiehuisje op het boerenland in de omgeving van Polder Arkemheen? Bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Gelderland levert je mooie streken, zo luidt de reclame-slogan van de provincie. Ik sluit niet uit dat dat niet overdreven is.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)