Vogels kijken in het plasdras bij de Eendenkooi te Oud-Alblas

Naast de Eendenkooi van Oud-Alblas ligt een stuk weiland dat in winter en voorjaar onder water staat. Een zogenaamd plas-drasgebied. Je kunt dit weiland vanaf het fietspad dat langs het Achterwaterschap loopt, goed overzien. In dit artikel leg ik je uit welke vogels je hier kunt zien en wat de beste plek is om er naar vogels te kijken.

In het voorjaar is het plas-drasgebied een ware trekpleister voor watervogels. Grutto, tureluur, kievit, kemphaan, groenpootruiter, witgatje, wintertaling, zomertaling, slobeend, bergeend en krakeend kun je er dan zien. Soms zie je een zeldzaamheid als de steltkluut. Ook de purperreiger foerageert er zodra ze terug zijn vanuit hun winterverblijven. Het leuke van het plas-drasgebied is dat het pal naast de Eendenkooi ligt. En dat is een bos met flinke bomen, veelal elzen. Hier hoor en zie je zangvogels als zwartkop, sijs, vink, grote bonte specht, groenling, tjiftjaf en fitis. De buizerd jaagt boven de Eendenkooi en laat zich natuurlijk ook boven het plas-drasgebied zien.

Het Achterwaterschap is de waterstroom die vanaf Alblasserdam dwars door de Alblasserwaard naar de Ammersekade bij Groot-Ammers loopt. In de rietkragen hoor en zie je (afhankelijk van het seizoen) rietgors, rietzanger en kleine karekiet. Soms wordt er in het oude, hoge riet zelfs een grote karekiet gezien. Futen nestelen in het riet en in het voorjaar vallen de nesten van meerkoeten op. Tientallen meerkoeten kom je tegen op je fiets- of wandeltocht langs de Achterwaterschap, vaak niet meer dan twintig meter van elkaar verwijderd. In de weilanden wemelt het van de hazen die je vaak van dichtbij kunt zien.

Hopelijk blijft het plas-drasgebied in stand. Het is namelijk een tijdelijk natuurgebied dat in stand wordt gehouden door subsidies van de overheid. De boer die het weiland beheert doet vrijwillig mee. Hulde voor de landbouwer die zijn weiland naar de Eendenkooi ter beschikking stelt voor de vele vogels in het gebied! Ik sprak hem pas en hij vertelde gepassioneerd over de vogels op zijn weilanden en over de natuurvriendelijke manier waarop hij zijn weilanden beheerd. Dat was op een avond dat er een enorme groep grutto’s op zijn weilanden liep met daarbij zelfs een groep kemphanen. Dit zou de norm moeten worden in Nederland.

Praktische informatie over vogels kijken bij de Eendenkooi bij Oud-Alblas

De Eendenkooi bij Oud-Alblas bereik je beste via het fietspad langs het Achterwaterschap. Parkeer je auto bij de Zijdebrug langs de N481 (Zijdeweg, Oud-Alblas). Wandel naar het bruggetje en sla voor het water linksaf het fietspad op richting Alblasserdam. Na ongeveer twintig minuten wandelen kom je bij de Eendenkooi.

Het plasdras-gebied laat zich heel goed bezoeken met een bezoek aan Molengebied Kinderdijk en de Donkse Laagten. Neem je fiets mee, of huur een fiets in Molengebied Kinderdijk. Je bewondert eerst de eeuwenoude molens, kijkt er naar de vogels die rond de molens leven en fietst dan over het fietspad naar de eendenkooi en daarna naar de Donkse Laagten. Een leuk dagje uit voor het hele gezin!

Vakantiehuisjes in de buurt van Kinderdijk

jako van gorsel met verrekijker

De Alblasserwaard leent zich prima voor een kort of iets langer verblijf. Natuurgebieden als Molengebied Kinderdijk, de Donkse Laagtende Zouweboezem en natuurlijk de Biesbosch liggen op nog geen half uur rijden. Tel daarbij op dat ook steden als Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Utrecht goed aan te rijden zijn. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in en om de Alblasserwaard, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige plekjes.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?