Vogels kijken in de Planken Wambuis

De Planken Wambuis is een bos- en heidegebied dat vlak tegen Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt. Je kunt in dit gebied heerlijk wandelen. Doe dat het liefst vroeg in de morgen. Zeker als je gaat vogels kijken in de Planken Wambuis. Bijvoorbeeld in de maanden april tot en met juni wanneer alle broedvogels zich melden. Dan is het werkelijk fantastisch vogels kijken in de Planken Wambuis. Je kunt er ontzettend veel vogels zien. En vroeg in de ochtend natuurlijk ook zoogdieren als ree, wild zwijn, vos en soms een edelhert

In de uitgestrekte bossen (veelal naaldbossen) en op de heidevelden leven talloze vogels. Denk aan soorten als raaf, koekoek, zwarte mees, vuurgoudhaantje, goudhaantje, kuifmees, staartmees, glanskop, geelgors, roodborsttapuit, veldleeuwerik, boomleeuwerik, boompieper, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, fluiter, tuinfluiter, nachtzwaluw, goudvink, sijs, kruisbek, grasmus, boomklever, boompieper en gekraagde roodstaart. Roofvogels vliegen er ook rond. Elegante en woeste jagers als boomvalk, havik, sperwer, wespendief, buizerd en soms een grauwe kiekendief op doortrek, een blauwe kiekendief in de winter of een rode wouw. Over wintergasten gesproken: op de halfopen heide overwintert de klapekster. En op verborgen plekjes brengt de bosuil de dag door om ‘s avonds te gaan jagen. Ook voor spechten is de Planken Wambuis een walhalla. Grote bonte specht, kleine bonte specht, groene specht en zwarte specht worden er regelmatig gezien. In het bos heb je in de winter ook kans op een ontmoeting met die mysterieuze steltloper: de houtsnip. Ach, nog één bijzondere soort dan: de grauwe klauwier. Die kun je er in de zomer zien.

Je kunt niet alleen vogels kijken in de Planken Wambuis. Ook liefhebbers van dagvlinders kunnen er leuke ontdekkingen doen. Wie gaat vlinders kijken in de Planken Wambuis maakt in de zomer kans op soorten als het groentje, icarusblauwtje, heivlinder, hooibeestje, bruine vuurvlinder, boomblauwtje, kleine vuurvlinder, groot dikkopje, zwartsprietdikkopje en een heel enkele keer een bosparelmoervlinder.

Vogels kijken in de Planken Wambuis: heerlijk wandelen en ondertussen genieten van de vogelpracht!

Praktische informatie

Om de Planken Wambuis te bezoeken toets je in je TomTom in: Harderwijkerweg 1, Otterlo. Dit is de N310. Parkeer je auto op parkeerplaats Oud Reemst (naast de werkschuur van Natuurmonumenten, de beheerder van de Planken Wambuis). Hier begint tevens een wandelroute.

Aan horeca gelukkig geen gebrek voor wie even wil pauzeren tijdens het vogels kijken in de Planken Wambuis. Restaurant Planken Wambuis bijvoorbeeld met veel biologische etenswaren op de menukaart. En anders Boerderij-Theeschenkerij Mossel. De menukaart is eenvoudig, maar voor wie met kinderen de Planken Wambuis bezoekt: met een leuke speeltuin. Je kunt trouwens ook overnachten in de boerderij.

Kun je geen genoeg krijgen van het bos- en heidelandschap in dit stukje Nederland, breng dan ook een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe met natuurlijk het internationale trekpleister het Kröller-Müller Museum.

Een tip van @visdief: klik hier voor de leukste natuuruitjes op de Veluwe. Bijvoorbeeld een e-bike tourtocht of stil scooteren.

Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van de Planken Wambuis, bekijk dan ook eens het aanbod op Booking.com.

Natuurreisgids Veluwe

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands). Dé natuurgids voor de Veluwe! Immense stuifduinen en paarse heidevelden, oude bossen met kromme stammen en knoestige, met paddenstoelen bedekte takken, kabbelende beekjes waar de ijsvogels met een noodgang overheen schieten – de Veluwe is een uniek Nederlands natuurgebied. Met deze gids ontdek je de Veluwenatuur optimaal.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!