Vogels kijken in Park Huis te Kinderdijk

Park Huis te Kinderdijk is een restant van een oud landgoed in Alblasserdam. Het is door de gemeente Alblasserdam in de oude glorie hersteld. Het park bestaat afwisselend uit grasland en lanen en bomen. Ondanks dat het park binnen de bebouwde kom ligt, kent het een afwisselende en interessante flora en fauna.

Park Huis te Kinderdijk is qua oppervlakte niet zo’n heel groot park. Het is wel een heel afwisselend park. Het hart wordt gevormd door een weiland. In dit weiland is een nestpaal voor de ooievaar geplaatst dat de laatste jaren steevast in gebruik is. De legsels willen nog wel eens mislukken.

De wandelpaden slingeren ook langs een griendbos dat bestaat uit wilgen die eens in de zoveel jaar worden geknot. Hier maak je kennis met een eeuwenoude cultuur die de Alblasserwaard mede heeft vormgegeven. Daarnaast vind je in het park ook delen met oude(re) bomen. Deze delen zijn natuurlijk interessant voor zangvogels. Ik heb er bijvoorbeeld boomkruiper, boomklever, staartmees, grote bonte specht, fitis, tjiftjaf, vink, goudvink en vuurgoudhaan gezien. Omdat het oude hout blijft liggen, kun je er in de herfst verrassend veel paddenstoelen zien.

De doorgewinterde vogelaar vindt in het park niet veel verrassingen. Woon je in Alblasserdam, of breng je een bezoek aan het dorp, dan kan een uitstapje naar het park toch leuk zijn. Je haalt even een frisse neus en hoort of ziet ook de nodige vogels.

Deze reportage geeft een beeld van vogelsoorten die je er in maart kunt zien:

Praktische informatie over vogels kijken in Park Huis te Kinderdijk

Je bereikt Park Huis te Kinderdijk door te navigeren naar Scheldeplein, Alblasserdam. Parkeer hier je auto en wandel naar de ingang aan de Lekstraat. Je wandelt het bruggetje over en bent in het park.

Het park wordt doorkruist met verharde wandelpaden. De paden stellen weinig eisen aan je schoeisel.

Ben je op zoek naar andere interessante vogelgebieden in de omgeving van Alblasserdam, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vakantiehuisjes in de buurt van Kinderdijk

jako van gorsel met verrekijker

De Alblasserwaard leent zich prima voor een kort of iets langer verblijf. Natuurgebieden als Molengebied Kinderdijk, de Donkse Laagten, de Zouweboezem en natuurlijk de Biesbosch liggen op nog geen half uur rijden. Tel daarbij op dat ook steden als Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Utrecht goed aan te rijden zijn. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in en om de Alblasserwaard, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige plekjes.