Ten zuidoosten van Breda ligt natuurgebied de Pannenhoef. Een landgoed waar ven, bos, bloemrijke weilanden en struweel elkaar afwisselen. En het is deze variatie die ervoor zorgt dat je er ontzettend veel verschillende soorten vogels kunt zien. In één wandeling kom je immers vogels van het bos, weiland en het water tegen. En dat is best bijzonder.
Landgoed de Pannenhoef was ooit een veengebied. Nadat het veen was afgegraven bleef een zandgebied over. Dat werd ingezet als landbouwgrond, en toen kocht Brabants Landschap het gebied op. En maakte er het gevarieerde landgoed van dat het nu is. Ik bezocht de Pannenhoef in mei om er vogels te kijken. Je kunt urenlang dwalen door het gebied en geen moment is zonder vogels.
Om te beginnen met de bosvogels. Noord-Brabant staat immers bekend om zijn bosareaal. Grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, groene specht, appelvink, goudvink, zwarte mees, kuifmees, goudhaantje, vuurgoudhaantje, roodborst, boomklever, boomkruiper, bonte vliegenvanger, kruisbek en roofvogels als buizerd, wespendief, havik en sperwer. In het struweel tussen de weilanden hoor en zie je zangvogels als koekoek, boompieper, grasmus, matkop, zwartkop, tjiftjaf, fitis, grauwe vliegenvanger en roodborsttapuit. Om zangvogels te zien, kun je in de Pannenhoef het beste vogels kijken in de maanden april en mei. Voor spechten nog iets eerder: februari en maart. Dan staan de loofbomen nog niet in blad en de spechten vallen dan het beste op, te meer omdat ze dan ook aan het baltsen zijn.
In de meer natte delen, de vennen en daarom heen de weilanden, zie je weer heel andere vogels. In de winter scharrelt er een grote zilverreiger door het water. Een ijsvogel jaagt vanaf overhangende takken op visjes en grote waterinsecten. Steltlopers als groenpootruiter, kleine plevier, wulp en oeverloper zoeken er naar voedsel. En in het voorjaar maak je in het struweel naast de vennen kans op een blauwborst en in de rietkragen hoor en zie je de kleine karekiet. In de vennen broedt de dodaars.
Ik las dat in het gebied ook de wielewaal wordt gehoord evenals de bosuil. Tijdens de voorjaarstrek wordt nu en dan een beflijster gezien. Deze soorten heb ik er zelf overigens niet waargenomen.
Vogels kijken in de Pannenhoef is eigenlijk een complete natuurbeleving. Je wandelt door een mooi gebied en maakt ondertussen kans op het zien van bijzondere vogels. Voor zangvogels is de beste periode het voorjaar, april en mei. In de rest van het jaar houden deze zich wat rustiger. Ik maakte een uitgebreide vogelwandeling door de Pannenhoef en zag er soorten als appelvink, koperwiek, grote bonte specht, kuifmees, zwarte mees en boomklever. Een aantal van deze soorten zie je in het volgende filmpje:
Praktische informatie over vogels kijken in de Pannenhoef
Natuurgebied de Pannenhoef is niet toegankelijk voor autoverkeer. Parkeer je auto op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het gebied en ga te voet of per fiets verder. Zo blijft het natuurgebied een stiltegebied. Ik parkeerde mijn auto op parkeerplaats De Lokkerberg aan De Lokkerberg 2, Rijsbergen (coördinaten 51°31’14.1″N 4°38’08.4″E). Vanaf deze parkeerplaats wandel je direct het natuurgebied in.
De wandelpaden zijn over het algemeen onverhard. Heeft het niet al te veel geregend, dan volstaan goede wandelschoenen.
Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant, klik dan hier.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |