Vogels kijken in Overijssel

Ontdek op deze pagina de mooiste vogelgebieden in Overijssel die ik ken. Klik op één van de gebieden op het overzichtskaartje om ook in de andere provincies en in het buitenland vogelgebieden van formaat te ontdekken.

Vogels kijken in Overijssel is allereerst kennis maken met een heel divers landschap. Bossen, heidegebieden, uiterwaarden en landgoederen en zo nog een aantal landschappen liggen er aan je voeten. Zo veel variatie, dat betekent ook veel vogelsoorten. Op deze pagina vind je mijn overzicht van interessante vogelgebieden in Overijssel. Klik verder voor meer informatie over de vogelgebieden.

Aamsveen

Bij Enschede ligt een prachtig hoogveengebied waar je, afhankelijk van het seizoen, bijzondere waarnemingen kunt doen: Aamsveen. Je kunt er heerlijk wandelen bovendien. Lees meer.

Archemermaten

In de buurt van Lemele ligt een fraai natuurontwikkelingsgebied: Archemermaten. Hier kreeg de rivier de Regge zijn oorspronkelijke loop weer terug. Op natuurlijke wijze stroomt het water weer voorbij. Nu eens hoog, dan weer laag. Goed nieuws voor de natuur, want nu gedijen er weer planten en dieren die er daarvoor niets meer te zoeken hadden. Lees meer.

Boetelerveld

In de buurt van de Sallandse Heuvelrug ligt het Boeteleverveld. Hoewel dit gebied veel last heeft van verdroging, is dit een van de laatste echt vochtige heidegebieden van Nederland. Het landschap is er gevarieerd en dat zorgt ervoor de je er veel verschillende soorten vogels kunt zien. Lees meer.

Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen is één van de grootste en mooiste hoogveengebieden van Nederland. Het ligt pal tegen de Duitse grens een eindje onder Enschede. Ik ging er in mei vogels kijken en zag er ontzettend veel vogels (en andere dieren). Lees meer.

Kristalbad bij Enschede

Het Kristalbad ligt pal naar de Grolsch Veste. Maar hier kijk je dus niet alleen naar voetbal, je kunt er ook uitstekend vogels kijken. Vogels die zich vaak ook nog eens van heel dichtbij laten bekijken. Lees meer.

Landgoed Egheria

Tussen Oldenzaal en De Lutte ligt Landgoed Egheria. Niet ver van het hoogste punt van Overijssel: de Tankenberg die 85 meter boven NAP uitsteekt. Landgoed Egheria geniet grote faam onder liefhebbers van amfibieën. Lees meer.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kun je eindeloos dwalen door heidevelden en bossen. Bijen houden is er een eeuwenoude traditie en dus zul je hier en daar bijenvolken tegenkomen. Het is de laatste plaats in Nederland waar je het korhoen kunt zien. Lees meer.

Vliegbasis Twente

Dit vliegveld, dat niet meer in gebruik is door grote(re) vliegtuigen, is een eminente locatie om vogels te kijken. De najaarstrek kun je er van dichtbij meemaken. Dan zie je er groepen zangvogels overvliegen en maak je er kans op bijzondere roofvogels. En dat de grasvelden rond de landingsbanen zijn aangemerkt als broedgebied voor de veldleeuwerik zegt ook wel voldoende. Lees meer.

Vreugderijkerwaard

In ons rivierenland is het ook heerlijk vogels kijken. Zeker nu op tal van plaatsen de rivieren meer ruimte hebben gekregen. Bij mij in de buurt zijn de Biesbosch, de Crezéepolder en de Sophiapolder daar mooie voorbeelden van. Ook in Overijssel is er zo’n gebied aan te wijzen: de Vreugderijkerwaard. Lees meer.

Nationaal park Weerribben-Wieden

Het was een mistroostig midweekje in november toen ik de Nationaal Park Weerribben-Wieden bezocht. Fijne motregen viel als een grauwsluier uit de hemel. Koud, nat en volstrekt niets te beleven. We zijn het gebied maar wel snel uitgereden. Jammer hoor. Want Nationaal Park Weerribben-Wieden is een natuurgebied van de eerste orde. Lees meer.

Natuurhuisjes in Overijssel

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Overijssel is een heel interesse regio om vogels te kijken. Je vindt er tal van hoogveengebieden, moerasgebieden en bossen. Ook in de landbouwgebieden vind je op veel plaatsen rijen bomen en hagen. De middelste bonte specht, zwarte specht, grauwe klauwier, bonte vliegenvanger en geelgors zijn hier redelijk algemeen. Je bevindt je hier ook in het grensgebied met Duitsland. Stap je over de grens, dan kom je in een heel andere wereld terecht waar je ook een aantal natuurgebieden kunt bezoeken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)