Vogels kijken in Overijssel

Ontdek op deze pagina de mooiste vogelgebieden in Overijssel die ik ken. Klik op één van de gebieden op het overzichtskaartje om ook in de andere provincies en in het buitenland vogelgebieden van formaat te ontdekken.

Vogels kijken in Overijssel is allereerst kennis maken met een heel divers landschap. Bossen, heidegebieden, uiterwaarden en landgoederen en zo nog een aantal landschappen liggen er aan je voeten. Zo veel variatie, dat betekent ook veel vogelsoorten. Op deze pagina vind je mijn overzicht van interessante vogelgebieden in Overijssel. Klik verder voor meer informatie over de vogelgebieden.

Archemermaten

In de buurt van Lemele ligt een fraai natuurontwikkelingsgebied: Archemermaten. Hier kreeg de rivier de Regge zijn oorspronkelijke loop weer terug. Op natuurlijke wijze stroomt het water weer voorbij. Nu eens hoog, dan weer laag. Goed nieuws voor de natuur, want nu gedijen er weer planten en dieren die er daarvoor niets meer te zoeken hadden. Lees meer.

Boetelerveld

In de buurt van de Sallandse Heuvelrug ligt het Boeteleverveld. Hoewel dit gebied veel last heeft van verdroging, is dit een van de laatste echt vochtige heidegebieden van Nederland. Het landschap is er gevarieerd en dat zorgt ervoor de je er veel verschillende soorten vogels kunt zien. Lees meer.

Landgoed Egheria

Tussen Oldenzaal en De Lutte ligt Landgoed Egheria. Niet ver van het hoogste punt van Overijssel: de Tankenberg die 85 meter boven NAP uitsteekt. Landgoed Egheria geniet grote faam onder liefhebbers van amfibieën. Lees meer.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kun je eindeloos dwalen door heidevelden en bossen. Bijen houden is er een eeuwenoude traditie en dus zul je hier en daar bijenvolken tegenkomen. Het is de laatste plaats in Nederland waar je het korhoen kunt zien. Lees meer.

Vreugderijkerwaard

In ons rivierenland is het ook heerlijk vogels kijken. Zeker nu op tal van plaatsen de rivieren meer ruimte hebben gekregen. Bij mij in de buurt zijn de Biesbosch, de Crezéepolder en de Sophiapolder daar mooie voorbeelden van. Ook in Overijssel is er zo’n gebied aan te wijzen: de Vreugderijkerwaard. Lees meer.

Nationaal park Weerribben-Wieden

Het was een mistroostig midweekje in november toen ik de Nationaal Park Weerribben-Wieden bezocht. Fijne motregen viel als een grauwsluier uit de hemel. Koud, nat en volstrekt niets te beleven. We zijn het gebied maar wel snel uitgereden. Jammer hoor. Want Nationaal Park Weerribben-Wieden is een natuurgebied van de eerste orde. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)