Vogels kijken op Vliegbasis Twente

Een vogeltocht in de omgeving Enschede bracht me op Vliegbasis Twente. Deze vliegbasis is niet meer in gebruik (vergelijkbaar dus met Vliegbasis Soesterberg). De uitgestrekte graslanden, afgewisseld met struikpartijen en bosschages, bieden weidse uitzichten over het gebied. Vanaf uitkijkpunten overzie je het gebied. Ik bracht tijdens de najaarstrek een bezoek aan de vliegbasis, en dat smaakte naar meer! In dit artikel ga ik in op vogels kijken op Vliegbasis Twente.

Vogels kijken op Vliegbasis Twente

De eerste waarneming, nog op de parkeerplaats, was al een daverende verrassing! Een paartje raven liet eerst haar diepe bassende geluiden horen en kwam toen voorbij zeilen. Wat een imposante kraaiachtigen zijn dat. Ik had nog nooit eerder in Nederland een raaf gezien, dus dat was meteen een mooie primeur.

Het wandelpad slingerde door weilanden en langs bosschages. Op het uitgestrekte grasland graasde een groep reeën. In de boompjes zagen we een glanskop en wat andere mezen. In de lucht kwamen kepen, sijsjes, vinken, veldleeuweriken, graspiepers en zanglijster over. Roodborsten lieten zich horen, evenals de groene specht. En toen begon het uurtje van de roofvogels. Vanaf het uitkijkpunt zagen we een aantal sperwers voorbij vliegen. Een witte buizerd zat op een paal, pal voor ons. Een paartje torenvalken cirkelde boven het grasland. Soms begon één van de torenvalken te bidden. Plots kwam laag over de grond een roofvogel op me afvliegen. Het bleek een vrouwtje blauwe kiekendief te zijn! Ruben, één van de andere vogelaars waarmee ik de omgeving van Enschede verkende, had de dag ervoor op diezelfde plaats bovendien een steppekiekendief gezien. Toen we terug wandelden zag Marten, de andere vogelaars in ons midden, een opvallend lichte roofvogel. Was het de buizerd van even geleden? Nee, het was een mannetje blauwe kiekendief! Dit was een daverende afsluiting van ons bezoek aan Vliegbasis Twente.

Mocht je je afvragen welke andere vogelsoorten je zoal kunt zien op de vliegbasis, dan zul je verstelt staan van de vogelrijkdom. In het voorjaar maak je er een goede kans op de grauwe klauwier. Roodborsttapuit, veldleeuwerik, gekraagde roodstaart, boompieper, grasmus, kneu, geelgors, spotvogel, tuinfluiter en koekoek en andere zangvogels laten zich in het voorjaar zien en horen. Middelste bonte specht, groene specht en zwarte specht worden er waargenomen. En naast de eerder genoemde roofvogels kun je op de vliegbasis rode wouw, havik en grauwe kiekendief zien.

Ben je geïnteresseerd in dagvlinders, dan zul je vast ook het geelsprietdikkopje, koninginnepage en de kleine ijsvogelvlinder willen zien die op de vliegbasis voorkomen.

De rust en weidsheid van een voormalige vliegbasis trekt heel veel bijzondere vogelsoorten op. Ik heb ervan genoten om de najaarstrek vanaf het uitkijkpunt te volgen. Elke ogenblik kon zich weer een nieuwe verrassing aandoen. Ga een paar uur op de heuvel staan, en je ziet er geheid de nodige (roofvogels).

Bekijk hier mijn impressie van de vogeltocht die ik in het najaar maakte rond Enschede, inclusief Vliegbasis Twente:

Praktische informatie over vogels kijken op Vliegbasis Twente

Onze vogelwandeling begon vanaf de parkeerplaats aan de Vliegveldweg 345, Enschede (coördinaten 52°15’55.3″N 6°53’51.7″E).

De wandelpaden over de vliegbasis zijn verhard. Comfortabele wandelschoenen voldoen.

Het voorjaar (broedseizoen) en de maanden september-oktober (najaarstrek) zijn denk ik de beste perioden om vogels te kijken op Vliegbasis Twente.

De afstanden tot de vogels kunnen behoorlijk groot zijn. Een goede verrekijker en/of een telescoop zijn daarom echt noodzakelijk. Ga lekker een paar uur op de uitkijkheuvel staan, en speur naar alles wat voorbij komt.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in Overijssel.

Natuurhuisjes rond Enschede

jako van gorsel met verrekijker

De regio Enschede is een heel interesse regio om vogels te kijken. Je vindt er tal van hoogveengebieden en bossen. De middelste bonte specht, zwarte specht, grauwe klauwier, bonte vliegenvanger en geelgors zijn hier redelijk algemeen. Je bevindt je in het grensgebied met Duitsland. Stap je over de grens, dan kom je in een heel andere wereld terecht waar je ook een aantal natuurgebieden kunt bezoeken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?