In het oostelijke deel van ‘onze’ Waddenzee strekt het Uithuizerwad zich uit. Hier vallen, evenals in de rest van de Waddenzee, bij eb uitgestrekte stukken wad droog. Is het eenmaal eb, dan waaieren de wadvogels alle kanten uit. Maar wordt het hoog water, dan zoeken ze een plek waar ze veilig kunnen uitrusten en wachten tot het weer eb wordt. Het Uithuizerwad is zo’n plek. Het stuk buitendijks kwelder wordt soms bevolkt door spectaculaire aantallen vogels. De kop van de provincie Groningen is een geweldig deel van Nederland om vogels te kijken!
Vogels kijken op het Uithuizerwad, wat ga je dan zien? Laten we beginnen in de winter. Rotgans, eidereend, pijlstaart, bergeend, wintertaling, scholekster, wulp, regenwulp, kanoet, bonte strandloper, steenloper, drieteenstrandloper, rosse grutto, zilverplevier, tureluur, groenpootruiter, zwarte ruiter, paarse strandloper, bontbekplevier en in zachte winters soms ook lepelaar en kluut. Sommige van deze vogels zie soms met honderden of zelfs duizenden!
In de winter is het Uithuizerwad ook een uitstekende plek om frater, sneeuwgors, oeverpieper, strandleeuwerik en smelleken te zien. Dat vind ik zelf altijd mooie soorten die ik helaas niet elke winter te zien krijg. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik niet ‘zomaar’ overal naar toe rij. Zie je er niet tegenop om een flink aantal kilometers te maken, dan kun je in het Uithuizerwad je hart ophalen.
In het voorjaar is het Uithuizerwad niet minder spectaculair! En dan doel ik vooral op de doortrekkers die dan voorbij komen. Dit is natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben, maar ja, dat geldt meestal met vogels kijken. Zo trokken dit jaar (2017) de volgende soorten langs het Uithuizerwad: lachstern, grote burgemeester, breedbekstrandloper, morinelplevier, witbuikrotgans, roodhalsgans, zwarte rotgans, blonde ruiter, poelruiter, steppekiekendief, grauwe kiekendief, roodpootvalk, ortolaan, roodstuitzwaluw en roodkeelpieper. Niet gezegd dat deze soorten volgend jaar weer langs trekken, maar ik vind dit wel een indrukwekkende lijst.
Verder zie je in het voorjaar natuurlijk ook de ‘gebruikelijke’ soorten als visdiefje, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, bosruiter, veldleeuwerik, gele kwikstaart en kleine zilverreiger. Ik noem zomaar wat soorten, in het voorjaar is het werkelijk groot feest op het Uithuizerwad! Zoals het er eigenlijk het hele jaar door goed toeven is. Ik heb trouwens de indruk dat de vogeltrek vooral in het voorjaar veel zeldzame soorten oplevert. In het najaar worden een stuk minder bijzondere soorten gemeld.
Vogels kijken in het Uithuizerwad is een feest voor wie graag kustvogels kijkt.
Praktische informatie
Je bereikt het Uithuizerwad door in je TomTom in te toetsen: Lauwersweg, Uithuizen. Aan het eind van deze weg doemt de zeedijk op.
Het Uithuizerwad is niet toegankelijk. Je kunt het wel goed overzien. Binnendijks ligt hier het Ruidhorn. Ook hier kun je je hart ophalen. In het Ruidhorn staat een aantal vogelkijkschermen.
Een goede verrekijker is hier echt wel nodig en liever nog een telescoop. De afstanden tot de vogels kunnen namelijk behoorlijk zijn. En bedenk dat het aan de kust altijd waait en wat kouder is. In najaar en winter kan het bijzonder guur zijn. Doe dan warme kleding aan.
Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van het Uithuizerwad, bekijk dan eens het aanbod op Booking.com. En geef je de voorkeur aan een vakantiehuisje midden in de natuur, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Natuurhuisje.nl.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |