Vogels kijken op Tiengemeten

Tiengemeten. Een eiland in het Haringvliet. Nog niet zo lang geleden een landbouwgebied. En nu door Natuurmonumenten omgetoverd tot nieuwe natuur. De natuur mag overal haar gang gaan, en daardoor ontstond een vogelparadijs. Een vogelparadijs op een eiland waar ook nog een eens een natuurspeeltuin is geplaatst. Wie van vogels kijken houdt, verkent het eiland. Wie wil spelen, vermaakt zich in de speeltuin. Succes verzekerd.

Vogels kijken op Tiengemeten is een unieke ervaring. Zeker in het voorjaar wanneer de broedvogels druk in de weer zijn en er ondertussen talloze doortrekkers voorbij komen. Laat ik maar beginnen met die ene enorme gast: de zeearend. Die vliegt in het gebied rond, meerdere zelfs. Een jong paartje heeft al een broedpoging ondernomen, maar dat is helaas mislukt. Buiten het broedseizoen zwerven volwassen en jonge zeearenden in het gebied rond. De kans is dan groot dat je ze ziet. In de video hieronder zie je twee zeearenden langs de N59, hemelsbreed maar een paar kilometer van Tiengemeten vandaan.

Maar de wildernis op Tiengemeten levert veel meer bijzondere ontmoetingen op. Met een graszanger bijvoorbeeld. Of een steltkluut. Koekoek, cetti’s zanger, roodborsttapuit, lepelaar, roerdomp, zwartkopmeeuw, dwergmeeuw, grutto, witgatje, bosruiter, kemphaan, groenpootruiter, bontbekplevier en vele andere steltlopers komen in de broedperiode en erbuiten in je vizier. In het riet hoor en zie je rietzanger, bosrietzanger, sprinkhaanrietzanger, kleine karekiet, blauwborst en rietgors. De bruine kiekendief jaagt boven de voormalige landbouwpolders. En ondertussen wemelt het in het struweel van de zangvogels als zwartkop, fitis, tjiftjaf, grasmus, kneu, putter en vele andere soorten.

In het najaar en de winter verblijven duizenden eenden en ganzen op Tiengemeten. Van pijlstaart, bergeend en wintertaling tot nonnetje, middelste zaagbek en grote zaagbek. Watersnip en goudplevier voegen zich bij andere steltlopers. En op de oevers van de kreken zoeken waterpieper en grote gele kwikstaart naar voedsel. De blauwe kiekendief jaagt nu boven de voormalige landbouwpolders, terwijl de bruine kiekendief in het zuiden van Europa en in Afrika overwintert. Waterral, zwarte ruiter en baardmannetje zijn soorten die ook gezien mogen worden. En het hele jaar door flitst de ijsvogel laag over het water.

Praktische informatie

Tiengemeten is een eiland en dat betekent dat je er met de pont naar toe moet. De auto moet je achterlaten. Heerlijk toch? Eindelijk rust. Toets in je TomTom in: Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland en je komt ‘vanzelf’ bij de pont. Wil je alles weten over vertrektijden, kijk dan op de website van Natuurmonumenten. Een bezoek aan deze website is beslist een aanrader. Je vindt er alle informatie over de natuurspeeltuin, over de mogelijkheden om te overnachten op Tiengemeten en natuurlijk de geschiedenis van het eiland.

Op Tiengemeten is een vogelkijkhut en een vogelkijkscherm geplaatst. Heerlijk om ongestoord te genieten van de vogels.

Een deel van de wandelpaden op Tiengemeten is verhard. Een groot deel echter ook niet. Dat stelt eisen aan je schoeisel. Denk eraan om in een natte periode en zeker in het najaar of de winter, laarzen aan te trekken of wandelschoenen die gegarandeerd waterdicht zijn.

Wil je meer interessante vogelgebieden ontdekken in de provincie Zuid-Holland, klik dan hier.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)