Sint Philipsland is een klein Zeeuws eiland omringd door uitlopers van de Oosterschelde. Ooit was het een zelfstandige gemeente, nu maakt het eiland deel uit van de Gemeente Tholen. Het is precies klein genoeg om er in één dag om heen te kunnen wandelen over de zeedijk. De zeedijk die het eiland beschermt tegen het wassende water, biedt je vrijwel overal prachtige uitzichten over de schorren en slikken. Werp je de blik naar binnen, dan is de aanblik over het algemeen iets treuriger: kaarsrechte akkers, al dan niet geploegd of ingezaaid of erger nog: bespoten met gif.
Hoewel de natuurwaarden van de Oosterschelde ook onder druk staan, kun je aan de buitenkant van de dijken nog altijd spreken van een ontzettend rijk biotoop. Alle reden dus om eens kennis te maken met dit landschap als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Binnendijks vormen twee gebieden een aangename uitzondering: de Bruintjeskreek en de Eendenkooi bij Anna-Jacobapolder. Twee kleine natuurgebiedjes die van grote waarde zijn voor vogels.
Met de auto langs de zeedijk
Het aardige van het eiland Sint-Philipsland is dat je vrijwel overal met de auto langs de zeedijk (en soms op) kunt rijden. Ik raad je aan om af en toe de dijk te beklimmen en te genieten van de uitzichten over de Oosterschelde. Op de akkers valt niet zo heel veel te zien, hoewel, er overwinteren grote groepen rotganzen en brandganzen op het eiland. Ook kun je in de winter hier en daar groepen kieviten, goudplevieren en wulpen tegenkomen op de akkers. In de brakke sloten foerageren dodaars, kleine zilverreigers en grote zilverreigers. En ik kwam zelfs een ijsvogel tegen in de sloten die minder snel bevriezen dan sloten met zoet water. In de Bruintjeskreek broedt de bruine kiekendief. In de winter maak je kans op buizerd, torenvalk, blauwe kiekendief en smelleken. De laatste twee jagen ook boven de buitendijkse kwelders.
Schorren en slikken rond het eiland
Over de buitendijkse gebieden gesproken. De schorren en slikken rond het eiland vallen vrijwel bij eb vrijwel overal droog. De breedte van het slik en de kwelders varieert behoorlijk. Aan de zuidkant vallen in de Krabbenkreek onmetelijke stukken slik vrij. Aan de noordkant (het Slaak) vind je vooral kwelders. Aan de westkant, bij het buurtschap Sluis, is het water echter onmetelijk diep.
Eén van de beste plekken om wadvogels te kijken
Een van beste plekken om wadvogels te bekijken is bij het buurtschap Sluis. Rechts van Hotel Oosterschelde eindigen de kwelders van het Slaak en vallen brede slikranden door. Op een mooie dag is het hier heerlijk toeven. Op de schor zie je steltlopers als tureluur, zilverplevier, rosse grutto, bonte strandloper, steenloper, scholekster, wulp en zwarte ruiter. In de winter verblijft hier altijd een behoorlijke groep rotganzen. Soms zit er een witbuikrotgans tussen, een heel enkele keer zelfs een roodhalsgans. Smienten overwinteren ook in het kwelder. Heb je geluk dan vliegt de ijsvogel laag over het zoute water. Hij jaagt hier op visjes en garnalen. Op het diepe water maak je in de winter kans op dodaars, fuut, aalscholver, middelste zaagbek en brilduiker. Je kunt op deze locatie het hele jaar door vogels kijken, waarbij de periode september tot en met mei de meest interessante is. Kijk voor duikeenden als de middelste zaagbek, fuut en dodaars ook altijd in de voormalige veerhaven waar nu mossels in worden gekweekt.
De Willempolder
Op vrijwel alle andere locaties op de zeedijk kun je bovengenoemde vogels zien. Maar bij Hotel Oosterschelde het meest dichtbij. Vlak voor de toerit naar het hotel heeft Stichting Zeeuws Landschap een nieuw vogelgebiedje aangelegd: de Willempolder. Vanaf de Del Campoweg kun je dit gebied goed overzien. Pas wel op: stap je uit de auto, dan is de kans groot dat een groot deel van de aanwezige vogels op de wieken gaat. Kijk dus het liefst vanuit de auto. De Willempolder is een soort van karrenveld. Lekker drassig dus. Je ziet er steltlopers, eenden en ganzen. Vooral de uren rond hoogwater zijn interessant. Dan zoeken veel wadvogels juist dit gebiedje op om te wachten tot het weer eb wordt.
Praktische informatie over vogels kijken op Sint-Philipsland
Het schiereiland Sint Philipsland is door de Krabbenkreekdam verbonden met het eiland Tholen en door een brug met West-Brabant. Je kunt het eiland bereiken via de Philipsdam, via Steenbergen en via het eiland Tholen.
Voor minder valide mensen zijn de meeste plaatsen in deze video goed bereikbaar. Om de kwelders te kunnen bekijken rij je in het noorden van het eiland (de Krammersweg) buitendijks over een geasfalteerde weg. Bij het voormalig veer naar Zijpe heb je ook uitzicht over de kwelders. Om de slikken in het zuidwesten van het eiland te bekijken moet je de dijk op. Op de Abraham Wisseweg heb je één plek waar je vanuit de auto de Krabbekreek kunt overzien. Verder zijn er op diverse plekken trappen aangelegd. In het dorp Sint Philipsland kun je vanaf de haven ook stukken slik bekijken. De Willempolder kun je vanaf de weg goed overzien, ook voor mensen die slecht ter been zijn.
Een goede verrekijker volstaat in de meeste gevallen. Wil je steltlopers op de slikken bekijken, dan is een telescoop handig.
Eten & drinken
Bij het voormalig veer naar Zijpe kun je prima eten bij Restaurant ‘t Veerhuis (Hotel Oosterschelde). Je hebt vanuit het restaurant een mooi uitzicht over de Oosterschelde. Op een cafetaria aan de Voorstraat in het dorp Sint Philipsland na, is er verder geen horeca.
Benieuwd naar andere interessante vogelgebieden in de buurt van Sint-Philipsland? Bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zeeland.
Weekendje weg op Tholen & Sint-Philipsland
Maak een fietstocht langs de Oosterschelde en geniet van de wadvogels die samen drommen in de hoogwatervluchtplaatsen. Of maak de oversteek naar de Brabantse Wal op zoek naar spechten en andere bosvogels. Ontdek de mogelijkheden van een weekendje weg op Tholen.