Vogels kijken op de Sint-Jansberg

In het noorden van de provincie Limburg ligt ook nog een heuvel: de Sint-Jansberg. Wie hier gaat wandelen, bereikt op den duur een hoogte van 79 meter boven NAP. Dat is voor Nederlandse begrippen al een heel eind richting de wolken. De Sint-Jansberg is begroeid met hellingbos. Weilanden en beekjes maken het helemaal af. En dan heb ik de moerassige delen nog niets eens genoemd! Wil je even tot rust komen, dan is dit een ideale omgeving om te wandelen. Dan kun je ondertussen ook genieten van de vogels die in en om de Sint-Jansberg leven. Want vogels kijken op de Sint-Jansberg levert een hele keur aan soorten op.

Vogels kijken op de Sint-Jansberg, welke soorten levert dat op? Laat ik beginnen met alle spechtensoorten van Nederland: grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, groene specht en zwarte specht. Dat is toch al een heel festijn, nietwaar? Waar water stroomt of kabbelt maak je vrijwel zeker kennis met de ijsvogel. En dan hebben we nog de uilen. Drie soorten leven er: de bosuil, ransuil en de kerkuil. Voor de uilen kun je maar beter in de schemering gaan, in de winter of het voorjaar. Dan hoor je er wellicht een roepen. Wil je roofvogels zien, denk dan aan buizerd, wespendief, boomvalk, torenvalk, havik en sperwer.

Andere vogels dan? Klapekster in de winter, met keep en sijs. Ook mooi toch? Geelgors, zwarte mees, glanskop, vuurgoudhaantje, kuifmees, boomkruiper, boomklever, grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart, fluiter, spotvogel, goudvink, appelvink, kruisbek, koekoek en raaf. Wat de beste periode is om vogels te kijken op de Sint-Jansberg, hangt af van welke soorten je wilt zien. Voor wintervogels als de klapekster is de periode december tot en met februari het beste. Voor broedvogels zijn de maanden april tot en met juni de meest interessante tijd.

Er leven natuurlijk ook andere dieren op de Sint-Jansberg. De das is denk ik een zoogdier dat velen aanspreekt. Hij komt helaas vooral ‘s nachts te voorschijn. Het vliegend hert is een enorme kever die je in de hellingbossen kunt aantreffen. Dat is wel een spektakel hoor. Ga je voor amfibieën let dan op de alpenwatersalamander en de kleine watersalamander. Ook de vinpootsalamander leeft in de poelen.

Vogels kijken op de Sint-Jansberg is ook genieten van een bijzonder landschap, uniek voor Nederland, namelijk de heuvels van het mooie Limburg.

Praktische informatie

Bij Restaurant De Plasmolense Hof begint een van de wandelroutes die Natuurmonumenten door het gebied heeft uitgezet. Andere routes kun je downloaden op de website van Natuurmonumenten. Het schijnt dat je in het restaurant aardig kunt verpozen.

Ook aan attractie, zeker voor als je met kinderen naar de Sint-Jansberg gaat, is de Pannenkoekenbakker in Plasmolen. En wil je het liever een beetje ‘royaler’, dan vorstelijk overnachten in Jachtslot Mookerheide.

Actief in de Limburgse natuur
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de Limburgse natuur in? Grotbiken bijvoorbeeld, of op pad met een schaapsherder? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de Limburgse natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!