Vogels kijken op Schor Alteklein

Vroeger, toen ik nog klein was, zwierf ik elke week een paar keer langs de zeedijk bij Tholen. Ging de tocht richting het gemaal, dan lag daar in de bocht een schor dat bij eb droog viel. Ik zette er vislijnen, stak er pieren, zocht er naar visloodjes of hing er maar een beetje rond op zoek naar van alles en nog wat. Soms verloor ik er een laars in de slappe blubber. Ach, was die vermaledijde Oesterdam maar nooit aangelegd!

Want na de afsluiting van het Zoommeer was het plots gedaan met eb en vloed. Het schor kwam droog te liggen, de krabben, garnalen, kreukels en het klapperwier gingen dood. En het schor kalfde in rap tempo af. Een dam van rotsblokken ging het afkalven tegen en zo kon het schor begroeid raken met wilgen, vlieren en tal van andere zoetwaterminnende flora. Waaronder trouwens een paar soorten orchideeën!

Wist ik veel dat dit schor al in de geschiedenisboeken voorkwam met de naam Schor Alteklein? Maar veel belangrijker: het schor heeft de status van natuur en dat verdient het ook. De flora heeft zich enorm ontwikkeld, ik noemde de orchideeën al. Een speciale werkgroep beheert het schor zodat het graslandje open blijft en geschikt voor deze bijzondere planten.

Gelukkig kun je ook vogels kijken op Schor Alteklein. Woon je in Tholen, maak dan eens een wandeling over de dijk naar dit gebiedje. Ga op de dijk zitten en spits je oren. Toen ik er in april een wandeling maakte, hoorde ik er zowaar een nachtegaal! Ook de koekoek, zanglijster, zwartkop, winterkoning, cetti’s zanger, kleine karekiet, bosrietzanger, spotvogel, fitis, tjiftjaf, groenling, putter, vink en zwartkop komen er voor. Ga je de bocht om dan maak je zelfs kans op een blauwborst. Ik heb die daar al twee achtereenvolgende jaren gezien.

Tot de mooiste waarnemingen op en vanaf Schor Alteklein reken ik de ijsvogel die ik er een aantal jaar geleden filmde. Je kunt het filmpje hieronder bekijken. Toen het gebied nog maar net afgesloten was, zat er een roodkeelduiker. Ook een mooie waarneming. En wat te denken van de ijseenden die ik in het kanaal voor het gele bord ‘Haven’ zag? Jawel, ik ging destijds ook al vogels kijken op Schor Alteklein. Nu niet zo vaak meer, omdat ik er niet meer woon. Maar zou ik er wonen, dan zou ik er regelmatig te vinden zijn.

Praktische informatie over vogels kijken bij Schor Alteklein

Schor Alteklein is een buitendijks gebied. Je bereikt het door in de Gemaalweg te Tholen de zeedijk op te gaan. Wandel in de richting van het gemaal, je ziet in de verte Schor Alteklein vanzelf.

Hoewel het natuurgebiedje vrij toegankelijk is, is het kwetsbare natuur. Ik zou zeggen: blijf op de dijk en bekijk en beluister daar de vogels.

Wist je trouwens dat er op Schor Alteklein maar liefst twintig soorten dagvlinders zijn waargenomen?

Of het formeel is toegestaan weet ik niet, maar de wandeling van Schor Alteklein naar Deurloos Kaaitje of verder nog naar de Oesterdam vind ik een heel mooie wandeling. Het is heel simpel: je volgt de zeedijk en je komt er ‘vanzelf’.

Bekijk hier meer vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)