Vogels kijken op de Punt van Reide in de Dollard

Als geboren Zeeuw ben ik bijzonder gecharmeerd van natuurgebieden op de rand van land en zout. Wat eb en vloed regeren, daar is dynamiek aanwezig. Het water komt en het gaat en het brengt altijd wel iets mee. En dan de zilte lucht. Niets gezonder dan dat, tenzij die lucht gemengd is met uitlaatgassen van schepen. Dan wordt het een ander verhaal. Eerlijk gezegd kan de lucht in de Dollard soms ook zo’n luchtje hebben… Maar goed, ondertussen is de Dollard een van onze belangrijkste estuaria en kun je er uitstekend vogels kijken. Je kunt bijvoorbeeld goed vogels kijken op de Punt van Reide. Een schiereiland in de Dollard waar het water van de Waddenzee vrij spel heeft.

Vogels kijken op de Punt van Reide, wat zie je er zoal? In de eerste plaats maak je er natuurlijk kennis met een belangrijk estuarium, oftewel de monding van een rivier. De weidsheid, de geluiden van water en kustvogels, de bijzondere flora, ook al zou je niets bijzonders zien, dan nog is het er goed toeven. Maar we komen voor de vogels, dus voor de draad ermee, welke vogels zie je op de Punt van Reide?

Je raadt het al: vooral kustvogels. Soms zelfs zeldzame kustvogels. De terekruiter bijvoorbeeld die er nu te zien is. Of de koereiger en zwarte ooievaar. Een spectaculaire vogel die je er soms ook ziet overflappen is de zeearend. Verder moet je denken aan soorten als de kluut, bontbekplevier, zilverplevier, goudplevier, tureluur, kemphaan, visdiefje, noordse stern, grote stern, zwartkopmeeuw, oeverloper, bonte strandloper, krombekstrandloper (in de trekperiode), kleine strandloper, zwarte ruiter, groenpootruiter, wulp, regenwulp, scholekster, steenloper, grutto en rosse grutto. Natuurlijk zie je er ook eenden en ganzen. Pijlstaart, bergeend, slobeend, wintertaling, smient en brandgans bijvoorbeeld. In de Waddenzee kom je vrijwel overal ook de lepelaar tegen, dus ook op de Punt van Reide.

In de winter kun je op de Punt van Reide getuige zijn van spectaculaire aanvallen van de slechtvalk. De blauwe kiekendief jaagt er, evenals het smelleken. De zeearend heb ik al genoemd. Kijk in de trekperiode ook af en toe omhoog. Zeker bij een oostenwind. Dan maak je kans op overvliegende kraanvogels.  Over de trekperiode gesproken. Dan kun je hier ook alleraardigste zangvogels zien. De Noordse kwikstaart bijvoorbeeld. De oeverpieper, geelgors en ijsgors bijvoorbeeld. Daar waar er sprake is van voorzichtige verlanding kun je in het voorjaar de blauwborst horen en zien.

Tot slot: de Waddenzee wordt bevolkt door zeehonden. Vanaf de Punt van Reide valt vaak een enorme groep zeehonden te zien, vaak wel tot 300 exemplaren. Gewone zeehonden. Leuk ook om die met kinderen te gaan bewonderen. Er is in voorjaar en zomer zelfs een speciale zeehondenkijkwand om deze zoogdieren zonder te storen te kunnen bekijken.

Vogels kijken op de Punt van Reide: lekker uitwaaien en kennis maken met de bijzondere natuur van de Waddenzee.

Praktische informatie

Je bereikt de Punt van Reide door in je TomTom in te toetsen: Dallingeweersterweg 30, Termunten. Hier bevindt zich een bezoekerscentrum over de Dollard en de Punt van Reide. Er start daar ook een wandelroute langs de Dollard van ongeveer 10 kilometer lang.

Kustvogels bekijken is vaak ook een kwestie van afstanden overbruggen. Neem daarom altijd je verrekijker mee en liefst ook een telescoop als je die hebt. En denk in najaar en winter altijd aan warme kleding en waterdicht schoeisel. Het kan guur zijn aan de kust!

De Punt van Reide ligt pal tegen de Polder Breebaart aan, ook al zo’n fantastische hotspot voor vogelaars. Je snapt, je kunt hier wel een dagje doorbrengen!

Ben je liefhebbers van fietsen, dan kun je hier je hart ophalen. Er is een fietspad geopend met een lengte van maar liefst 90 kilometer. Kiek over diek heet de route. De route voert je van Lauwersoog naar Nieuwe Statenzijl.

Ben je op zoek naar een vakantieadres in Groningen? Bekijk dan ook eens het aanbod op Booking.com. En ben je op zoek naar een vakantiehuisje dat midden in de natuur is gelegen? Ga dan naar Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)