Vogels kijken op de Plantage Willem III

Bovenop de Utrechtse Heuvelrug ligt een pracht bosgebied: de Plantage Willem III. Ik bezocht het gebied onlangs en nu pas valt het kwartje waarom het gebied Plantage Willem III heet. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de tabaksteelt een goede eeuw geleden. Sigaren werden hier gerookt. Net zolang tot de zwarte tanden uit de monden van de arbeiders vielen. Het moet toen wel een barre boel geweest zijn in deze streek. Zoals in zoveel streken in Nederland trouwens. Nu is het een stiltegebied waar het Utrechts Landschap een heuse wandelroute heeft uitgestippeld. En op die wandelroute tref je in het voorjaar een keur aan zangvogels. Vogels kijken op de Plantage Willem III is in de eerste plaats zangvogels zien en horen.

Dat kan natuurlijk het hele jaar door, maar in het voorjaar het best. Als de bomen nog kaal zijn, zie je de spechten het best. De kleine bonte specht, grote bonte specht, groene specht en zwarte specht. De geelgors hoor je vanaf het moment dat hij weer terug is. Het wemelt er van de fitissen en tjiftjafs. Wat te denken van roodborsttapuit, zwartkop, grasmus, gekraagde roodstaart, glanskop, staartmees, boomleeuwerik, boomklever, kneu, boompieper, raaf, boomkruiper, goudhaantje, vuurgoudhaantje, zanglijster, grote lijster en zowaar tijdens de voorjaarstrek ook een enkele beflijster? Havik, sperwer, buizerd en torenvalk jagen in het gebied. Evenals de vos, maar dat is geen vogel. De houtsnip kun je er ook tegenkomen. Helaas zie je die vrijwel altijd pas zodra hij opvliegt. En gelukkig, hier hoor en zie je de koekoek nog. Die is al helemaal niet meer vanzelfsprekend in ons land van ruilverkaveling en intensieve landbouw. Speur af en toe ook in de bomen. Kans dat je een bosuil ziet zitten.

Vogels kijken in de Plantage Willem III combineer je natuurlijk met een bezoekje aan het Elster Buitenwaard waar je vanachter een vogelscherm een waterplas kunt afspeuren naar watervogels. Een eindje verderop, bij Rhenen, ligt de Blauwe Kamer, ook al zo’n vermaard natuurgebied. Dat is meestal vooral in de winter een genoegen. Het leuke van een locatie als de Plantage Willem III is dat je er ook met je gezin naar toe kunt. Wie niet van vogels kijken houdt, is meestal toch wel liefhebber van een fraaie boswandeling. En jij neemt ondertussen je verrekijker mee en geniet van de vogels om je heen. Voor ieder wat wils in dat bos, zolang je je hond maar niet meeneemt. Die wordt geweerd uit het gebied vanwege de loslopende koeien.

Praktische informatie

Komend vanuit de richting Rhenen, rij je over de N225 oftewel de Rijksstraatweg. Vlak voordat je de bebouwde kom van Elst inrijdt, bevindt zich het parkeerterrein voor Plantage Willem III. Het bevindt zich aan de rechterhand. Let op het bord dat je hierboven ziet. Toets in je TomTom dus in: Elst/Rhenen en Rijksstraatweg.

Bij de informatieborden over Plantage Willem III bevindt zich de toegang tot het bosgebied. Daar start ook de wandelroute.

Wil je de officiële wandelroute van het Utrechtse Landschap downloaden, klik dan hier.

Zou je de Rijksstraatweg oversteken, dan kun je via een valhek de Grebbeberg afdalen en kom je in de Elster Buitenwaard. Leuk om dat aan je wandeling vast te plakken.

Neem altijd een verrekijker mee. Een telescoop lijkt me in het bosgebied wat heavy. Geniet van het vogelkoor en natuurlijk blijf je lang staan puzzelen wanneer je een vogelgeluid hoort dat je niet thuis kunt brengen.

In Elst en Rhenen zijn horeca-gelegenheden te vinden. Vooral Rhenen heeft een gezellige dorpskern met een goede Italiaanse ijsboer op een van de pleintjes.

Wil je meer natuurgebieden in de provincie Utrecht bezoeken om er vogels te kijken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Utrecht.

Vogels kijken in de Plantage Willem III: ontmoet de vogels van het bos.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?