rosse franjepoot

Vogels kijken op de Pier van Hoek van Holland

Bij Hoek van Holland begint de Nieuwe Waterweg. Snel stroomt hier het woelige water. In de allereerste plaats dus het domein van zeevissers die hier zeebaars, makreel, schar en tong uit het zilte sop takelen. Soms staan de vissers zij aan zij, maar dat is vooral in de zomermaanden. Een heel bijzondere locatie om vogels te kijken is Hoek van Holland niet. Maar toch, je kunt er even heerlijk uitwaaien, genieten van de enorme schepen die de Waterweg opstomen en van de zeevogels die je links en rechts van je kunt zien. In dit artikel leg ik uit waar en wanneer je het beste kunt vogels kijken op de Pier van Hoek van Holland.

Want de pier, daar staat Hoek van Holland toch om bekend. De pier die Noordzee en Nieuwe Waterweg van elkaar scheidt. De pier die vrij toegankelijk is, maar wel op eigen risico. Want als het vloed is (of wordt) kan het flink spoken op de pier. Let daar goed op, want ik heb wel eens verhalen gehoord van vissers die het vege lijf maar net wisten te redden.

Voor mij begint een paar uur vogels kijken op de pier van Hoek van Holland met het parkeren van mijn auto op de Koningin Emmaboulevard. Naast restaurant Unicum waar het denk ik goed toeven is. Hier kun je gratis parkeren. Je kunt nu over het talud naar de pier wandelen. Dat is denk ik een kleine kilometer. Daar bij het restaurant liggen een paar kribben in de Waterweg. Tussen de kribben blijven waterplassen staan. En bij eb valt hier slik vrij. En dat betekent dat je hier steltlopers als tureluur, wulp en scholekster kunt zien. Soms een bontbekplevier en drieteenstrandloper. En natuurlijk verschillende soorten meeuwen. Meestal de ‘gewone’ en soms een Pontische meeuw of geelpootmeeuw. Maar ik vind meeuwen een van de moeilijkste soorten om te onderscheiden, dus vraag mij nu niet precies wat de verschillen zijn. In de Waterweg zelf kun je jagende aalscholvers zien. Ze vangen hier regelmatig iets, want vis zit er voldoende in het snelstromende water. Eenden zie je hier trouwens ook. Een enkele smient en krakeend.

In de zomermaanden maak je hier trouwens ook kans op de lepelaar. Ik las op waarneming.nl dat die hier af en toe wordt gezien. Evenals grote stern, visdief, regenwulp en groenpootruiter.

Een eindje verderop, na de kribben, beginnen de duinen. Ik raad je aan om de duinen ook mee te nemen. Zelf doe ik dat altijd op de terugtocht. Dan wandel ik niet langs het talud van de Waterweg maar door de duinen. Daar zie je, afhankelijk van het seizoen, geheid zangvogels als kramsvogel, putter, heggenmus, boomkruiper en boomklever. Groene specht en grote bonte specht zoeken naar insecten in de bomen. En heb je geluk en wandel je rustig en stil, dan maak je er kans op de vos die ik er ook zag rondsluipen. Helaas zag ik hem te laat om hem te filmen, hij was al tussen de vuurdoorns verdwenen.

Eenmaal op de pier wordt het iets spannender. Op de rotsblokken rechts van de pier, dus langs het strand, zie in najaar en winter grote groepen paarse strandlopers. Zoveel paarse strandlopers bij elkaar heb ik nergens anders gezien. Ik zag ze zelfs in een zwerm laag over het water vliegen. Sommige zijn geringd. Steenlopers, een enkele bonte strandloper en kanoet zie je er ook. Een heel enkele keer kun je er een zeldzame waarneming doen. Zo filmde ik vanaf de pier een rosse franjepoot in november. Kijk, dat zijn leuke waarnemingen! Op de dag dat ik op de pier was, vloog ook een sneeuwgors over en snelde telkens een oeverpieper vooruit.

Let op het water ook op de zoogdieren die je hier kunt zien. De grijze zeehond bijvoorbeeld en de bruinvis. De pier steekt een paar kilometer de zee in, maar helaas is het laatste stuk niet toegankelijk. Daar kun je als wandelaar ook niet even over de rotsen klauteren. Onbegonnen werk. Wel kun je natuurlijk een mooie strandwandeling richting Kijkduin maken. Op het strand worden hier niet vaak bijzondere waarnemingen gedaan. Drieteenstrandloper en scholekster zijn wel de meest gangbare steltlopers die je er ziet.

Vogels kijken op de Pier van Hoek van Holland. In de eerste plaats lekker wandelen en uitwaaien. En je ziet ook nog eens een paar leuke vogels. Lees de praktische informatie onder het filmpje.

Praktische informatie bij Vogels kijken op de Pier van Hoek van Holland

Je bereikt de pier door in je TomTom in te toetsen: Koningin Emmaboulevard, Hoek van Holland. Tegen de duinen zijn nog een paar parkeerplaatsen, maar daar is het betaald parkeren. Niet erg trouwens als je een dagje naar het strand gaat.

Horeca-gelegenheden zijn er genoeg in de buurt van de pier. Een paar honderd meter lopen over het strand en je hebt een hele straat met strandtentjes. En op de Koningin Emmaboulevard heb je ook een paar restaurants. De ene wat chiquer dan de andere, zoals het eerder genoemde restaurant Unicum.

Op zomerse dagen is het op de pier en op het strand van Hoek van Holland een ware kermis. Dan is het er erg druk. Het is dan ook een toeristische trekpleister. Je kunt dan het beste vroeg in de ochtend vogels kijken.

Aan de overzijde van de Nieuwe Waterweg ligt de Europoort waar je ook uitstekend kunt vogels kijken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)