Visdief (fotograaf: Sjaak Huijer)

Vogels kijken op Oostflakkee

Van Sjaak ontving ik weer een lading foto’s waar ik eerlijk gezegd een beetje jaloers van werd. Hij woont in onze voormalige woonplaats Ooltgensplaat waar je pardoes de Hellegatsplaten in loopt. Of het Grote Gat. Naar het Watergat moet je iets meer moeite doen, op de fiets of per auto. Maar dan heb je kans om een Temmincks strandloper te zien! Een steltloper die ik nog nooit heb gezien.

Sjaak dus wel, getuige de foto van de bontbekplevieren. Kijk goed naar de foto. De steltloper linksboven ziet er net iets anders uit. Inderdaad, dat is de Temmincks strandloper. Maar niet in het Watergat gefotografeerd, maar ‘gewoon’ in de Hellegatsplaten.

Ook de andere vogels sprokkelde hij in de Hellegatsplaten bij elkaar. De vogelkijkhutten in dit gebied bieden een weids uitzicht over het water, de eilanden en het struweel. Vandaag werden er zelfs een grauwe klauwier en een reuzenstern gezien! Voor mij zijn de drie foto’s van de groenpootruiter al mooi genoeg. Die heeft waarschijnlijk vlak voor de hut rond gescharreld. Schitterend! De zwarte ruiter, zo zwart als roet dus vol in zomerkleed, mag er ook zijn. Beide soorten zijn op doortrek naar het noorden.

Boerenzwaluw, witte kwikstaart, bergeenden, de roodborsttapuit, ze zeggen voldoende. Het meest toepasselijk van al op mijn website is natuurlijk die foto van de visdief. Die heb ik daarom boven dit artikel geplaatst. De visdief. Sierlijk. Wit. Immer in beweging. En een zwarte pet. Plus een zwarte snavelpunt. Vogel van de delta. Ook weer terug om hier te broeden. En om straks, na de zomer, weer naar het zuiden te vliegen. Maar nu nog niet.

Met natuurlijk mijn grote dank en waardering aan en voor Sjaak Huijer die mij de foto’s mailde. En die voor deze foto’s voor dag en dauw opstond, want hij zat al om 5.00 uur in een van de vogelkijkhutten in de Hellegatsplaten. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.