Midden in rivier De Noord, tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht, ligt Natuureiland Sophiapolder. Enkele jaren geleden graasden er nog koeien op dit eiland, er stond zelfs een boerderij. Om het verlies aan natuur door aanleg van de Betuwelijn en HSL te compenseren, is besloten het eiland af te graven en terug te geven aan de natuur. Hierdoor is een prachtig slikgebied ontstaan dat onder invloed staat van eb en vloed. En omdat dit soort gebieden in de grote rivieren niet veel meer voorkomen in Europa, kun je wel stellen dat het een uniek gebied is.
Op het eiland zijn wandelpaden, vlonders en een vogelkijkhut aangelegd. Het is best een grappige gewaarwording: je wandelt over de vlonders over het slik zonder vuile schoenen te krijgen. Je moet alleen af en toe een flinke hoop ganzenpoep omzeilen. Eenmaal in de vogelkijkhut die midden op het eiland en dus ook midden in het slik staat, sta je beschut en kunnen de vogels je niet zien, althans, ze beschouwen je wat minder als een bedreigend element. Je kunt het eiland vanuit alle windrichtingen bekijken vanaf de dijken.
De uitgestrekte slikken (77 hectare) trekken op gezette tijden duizenden watervogels aan. Eenden en steltlopers zoeken in de slikken en in de kreken naar voedsel. De beste maanden om het eiland te bezoeken zijn april-mei en september-oktober. Duizenden doortrekkers brengen dan een bezoek aan de Sophiapolder. Soorten die je er kunt zien: bontbekplevier, kleine plevier, kluut, tureluur, grutto, kemphaan, groenpootruiter, zomertaling, geoorde fuut, lepelaar, krakeend, zwartkopmeeuw, visdief. De zeearend komt regelmatig over vliegen en in de tijd van de doortrek de visarend. In de struiken op de dijken broeden zangvogels als grasmus, kneu, spotvogel, bosrietzanger en zwartkop. Tussen Hendrik-Ido-Ambacht en het natuureiland ligt een eiland dat in gebruik is door de scouting. Op dit eiland broedt de ijsvogel en ook de bever komt er voor. In de verte zie je de brug over de rivier de Noord. Daar zit de slechtvalk regelmatig op de uitkijk om nu en dan over het eiland te flitsen op jacht naar een prooi.
Praktische informatie over vogels kijken in de Sophiapolder
Het Natuureiland Sophiapolder kun je alleen per boot bereiken. Vrijwilligers van Zuid-Hollands Landschap varen gratis heen en weer tussen vaste land en eiland. Heen varen ze ‘op vraag’, terug varen ze elk heel uur. Gevaren wordt er van maart tot en met oktober. Van november tot en met februari is er geen veerdienst. De boot vertrekt vanaf Veersedijk 301 Hendrik-Ido-Ambacht. Voor dagen en vaartijden, klik hier.
Mijn ervaring is dat de vrijwilligers van Zuid-Hollands Landschap je met veel plezier overvaren. Ze vertellen je op weg naar Sophiapolder waar je op het eiland bepaalde vogels kunt zien. Ook varen ze gerust een eindje om om je glij- en knaagsporen van bevers te tonen of het nest van de ijsvogel. Met een beetje geluk (ik had dat geluk!) zie je de ijsvogel dan ook vliegen. Op de boot ontvang je een folder met informatie over de Sophiapolder. Ook is er een fooienpot waar je een vrijwillige bijdrage in kunt deponeren. Niet verplicht, maar wel een aardig gebaar. Ze staan immers de hele middag voor de klaar.
Natuureiland Sophiapolder loopt tweemaal per etmaal onder water en valt even vaak droog. Hou hier rekening mee bij het plannen van je bezoek. Bij vloed zul je voornamelijk eenden zien, bij eb veel steltlopers. De zangvogels in de struiken trekken zich weinig aan van het getij.
Wandelen over de vlonders heeft één nadeel: de vogels zien je nog beter dan jij hen. De schuwe soorten gaan vervolgens luid alarmerend op de wieken. Speur het eiland daarom eerst vanaf de dijk af om vervolgens over de vlonders naar de vogelkijkhut en verder te wandelen.
Een verrekijker heb je op dit eiland zeker nodig. 77 hectare slik is een behoorlijk oppervlakte en veel steltlopers zie je nauwelijks tegen de achtergrond van het groengrijze slib. Heb je een telescoop, neem die dan zeker mee!
Verschillende bordjes waarschuwen je tegen het betreden van het slik dat op veel plaatsen drijfzand blijkt te zijn. Ik heb op Youtube een verslag gezien van een excursie waar de gasten onder begeleiding over het slik mochten wandelen. Zonder begeleiding is dat absoluut geen aanrader, sterker nog: levensgevaarlijk. Niet doen dus.
Wil je ook nog andere vogelgebieden in de buurt van de Sophiapolder bezoeken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.
Route & Parkeren
De boot naar de Sophiapolder vertrekt vanaf Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht. Neem op de A15 de afslag Hendrik-Ido-Ambacht (n915) en sla op het kruispunt rechtsaf Hendrik-Ido-Ambacht in. Je rijdt nu over het Noordeinde. Vervolg deze weg die overgaat in de Nijverheidsweg. Vervolg ook deze weg die overgaat in de Veersedijk.
Natuurhuisjes in de buurt van Hendrik-Ido-Ambacht
In Hendrik-Ido-Ambacht is het heel lastig om een vakantiehuisje te vinden gelegen in de natuur. Geen wonder, deze regio behoort tot de meest verstedelijkte omgevingen van Nederland. In de Alblasserwaard en Krimpenerwaard, regio’s die tegenover Hendrik-Ido-Ambacht liggen, kun je gelukkig wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden. Dus wil je een keer de vogelgebieden in deze regio bezoeken, bekijk dan het aanbod van vakantiewoningen op natuurhuisje.nl eens. Dit zijn prima vertrekpunten voor je bezoeken aan natuurgebieden als de Zouweboezem, Kinderdijk, Biesbosch en de Crezéepolder.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |