Vogels kijken op Markenje

Markenje is een vogeleiland in de Grevelingen. Het ligt bij Ouddorp en Goedereede voor de kust. Het eiland is onbewoond en zo plat als een pannenkoek. Het hoogste punt schijnt niet hoger te zijn dan 1 meter boven NAP. Een groot deel van het eiland is begroeid met zoutminnende planten. Een kleiner deel is niet begroeid en bestaat uit zand of slik. Ideaal voor grondbroeders als dwergstern, visdief, grote stern, kokmeeuw en strandplevier.

Markenje ligt een paar honderd meter uit de kust. Je kunt het eiland dus niet bezoeken en dat is maar goed ook. De minste of geringste verstoring zou de broedvogels verstoren. Vanaf de dijk heb je een fraai uitzicht over het eiland. Nadeel is wel dat je de vogels op het eiland niet zonder telescoop kunt bekijken. En eigenlijk moet ik zeggen: een goede telescoop en het liefst een uitstekende. Maar niet getreurd: soms komen de vogels op je af vliegen en komen ze laag over de dijk. De sterns bijvoorbeeld. Tijdens het broedseizoen wordt er fluks heen en weer gevlogen tussen nest en foerageergebieden. De dwergsterns en visdiefjes komen dan laag over het water aanvliegen om vervolgens even laag over de dijk te scheren. Ga op een windstille dag in mei of juni maar eens op de dijk zitten. Het is dan genieten geblazen van het uitzicht en de sterns. Soms vliegt er zelfs een noordse stern langs.

Heb je een goede telescoop, dan zie je in het voorjaar vast ook vogels als grote stern, bontbekplevier, strandplevier, kleine plevier, drieteenstrandloper, kleine strandloper, lepelaar en kluut. Andere steltlopers die je er ziet zijn bonte strandloper, tureluur,  kanoet, zilverplevier, oeverloper, regenwulp, wulp en rosse grutto. Rotganzen kun je er in het najaar tot diep in het voorjaar zien. Meeuwensoorten die je kunt zien zijn zwartkopmeeuw, kokmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw. En verder maak je uiteraard kans op watervogels als middelste zaagbek, pijlstaart en bergeend. Komt een slechtvalk, buizerd of bruine kiekendief laag over, dan is de rest van de vogels in rep en roer.

Vogels kijken in Markenje is echt iets voor rustzoekers. Lekker op de dijk of op het talud gaan zitten en genieten van alles wat voorbij komt. Ondertussen kun je even picknicken. Het leven is goed daar aan de zeedijk op Goeree-Overflakkee.

Praktische informatie

Een van de beste plekken om vogels kijken op Markenje is vanaf de zeedijk langs de Zuidweg bij Ouddorp. Waar de Zuiddijk overgaat in de Kortedijk bij Goedereede kun je de dijk oprijden met je auto. Stap hier uit en geniet van het uitzicht over het eiland.

Eerlijk gezegd kun je het hele jaar rond vogels kijken bij Markenje. In voorjaar en zomer geniet je er van de broedvogels en in najaar en winter van de vogels die er overwinteren. Soms zie je hier dan grote groepen goudplevieren en andere steltlopers.

Ben je hier toch in de buurt, wellicht voor een korte vakantie, bezoek dan ook andere interessante vogelgebieden. Rond Ouddorp zijn dat: de Brouwersdam (in najaar en winter), de Kwade Hoek, de Slikken van Flakkee en het Volgerland, En in dit artikel beschrijf ik ook nog een paar andere vogelgebieden rond Ouddorp.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in deze regio, bekijk dan ook mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes in de buurt van Ouddorp

jako van gorsel met verrekijker

In de omgeving van Ouddorp vind je heel veel interessante vogelgebieden. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede en nog veel meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)