Vogels kijken op de Lofoten

Voor de kust in het noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep die de Lofoten wordt genoemd. De Lofoten liggen ongeveer driehonderd kilometer boven de poolcirkel. De eilanden vormen te samen de archipel Vesterålen. Deze keten van eilanden is van vulkanische oorsprong. De rotswanden doemen recht uit zee op, muren van graniet. De bekendste eilanden van de Lofoten zijn Austvågøya, Moskenesøya, Røst, Værøy en Vestågøya. De natuur op de Lofoten is overweldigend. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers. Ook liefhebbers van walvissen halen er hun hart op. De omgeving is in dit deel van de wereld nog ongerept. Stilte alom. De eilandengroep trekt ook toeristen aan die speciaal voor het noorderlicht komen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Papegaaiduikers
Een van de meest geliefde plekken is het eiland Bleiksoya. Dit eiland staat bekend om de papegaaiduikers die er massaal voorkomen. Maar dit eiland is ook dé uitvalsbasis voor walvissafari’s. Wil je potvissen, orka’s, bultruggen, bruinvissen en andere walvissen spotten, snel naar Bleiksoya! Een walvissafari is overigens wel prijzig, ongeveer honderd euro per persoon. Een ander eiland dat bekend is vanwege de massa’s papegaaiduikers is Værøy, het zuidelijkste puntje van de Lofoten.

Zeearenden
Meer in het ‘binnenland’ van de Lofoten kun je een geheel ander soort safari ondernemen: de zeearendsafari. Bij de Trollfjord worden deze georganiseerd. Eerst op kabeljauw vissen (of dat is al voor je gebeurd) en dan de enorme vissen voeren aan de zeearenden. Deze machtige vogels schijnen heel dicht bij de boot te komen. Dichter dan hier zul je ze niet te zien krijgen.

Overige vogels
Maar op de Lofoten kunnen je talloze andere vogels zien. Soms heel bijzondere. Roofkeelduiker en parelduiker broeden er. Evenals de kuifduiker. Tijdens de walvissafari maak je kans op de grauwe pijlstormvogel en noordse stormvogel. De kuifaalscholver, in Nederland een zeldzame vogel, broedt hier in redelijke aantallen, evenals de Jan van Gent. De grote zaagbek zie je er het jaar rond. Ook de ruigpootbuizerd is hier een gewone soort. De giervalk is weliswaar niet talrijk, maar broedt wel degelijk op de Lofoten. Wellicht dat een gids je naar een nest kan leiden. Vogels die ik zelf ook schitterend vind zijn grote jager, kleine jager en kleinste jager. Volg hun verrichtingen boven het water. Alk, zeekoet en zwarte zeekoet broeden op Værøy-Røst. De dikbekzeekoet laat zich soms zien, maar dit is ook hier een zeldzame gast. Van de zangvogels noem ik beflijster, barmsijs, frater en kruisbek.

Heb je het budget om eens een spectaculaire vogelreis te maken, dan is de Lofoten beslist de moeite waard.

Praktische informatie

Ben je een wandelaar, dan kom je op de Lofoten ook aan je trekken. Je kunt er heel bijzondere wandelingen maken. Lees mijn recensie over een heel praktische en uitgebreide wandelgids voor de Lofoten.

Meer informatie over walvissafari’s lees je hier.

Een uitgebreid artikel over zeearenden spotten op de Lofoten lees je hier.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)