Vogels kijken op Landgoed Mildenburg

Hoe vaak passeerde ik dit landgoed op weg naar het Groene Strand bij Oostvoorne? Met terugwerkende kracht is het een grote schande! Dit weekend ging ik dan eindelijk eens vogels kijken op Landgoed Mildenburg en dat smaakte naar véél meer! Eiken, beuken, elzen en naaldbomen. Lange rechte lanen. Een dikke humuslaag vol eikels en beuken. Daar weten Vlaamse gaai en eekhoorn wel raad mee!

Vogels kijken op Landgoed Mildenburg

We gingen dus vogels kijken op Landgoed Mildenburg. Vanaf de parkeerplaats aan de Hofland wandelden we het gebied in en meteen stopte ik al voor een prachtige mannetjes vink die zich naar het scheen niets van me aantrok. Een eindje verderop zochten Vlaamse gaaien naar etenswaren, evenals de boomkruipers die tegen de eikenbomen omhoog kropen. Hier en daar vloog een zwerm houtduiven op. En toen, geheel onverwacht, zagen we onze eerste eekhoorn. Daar hadden we niet op gerekend. Het is december, moest die eekhoorn niet in winterslaap verkeren? Maar toen zagen we een tweede, een derde, een vierde en een vijfde eekhoorn! Hoog in de bomen, op de grond en op een stapel takken.

Ondertussen had ik ook al ijsvogels horen piepen en eindelijk ontdekte ik waar die zich ophielden. Boven de slootjes die door het bos lopen. Je ziet de sloten nauwelijks vanaf het wandelpad, maar bij de plas volg je het water en daar landde pardoes een ijsvogel op. Een eindje verderop, boven de waterplas, aan de voet van een enorme beuk, zagen we hem ook jagen. Een bijzonder gezicht, een ijsvogel in het bos!

Merel, koolmees, in een flits een sperwer en dan eindelijk een zwermpje sijsjes hoog boven ons in de kruin van de elzen. Boomklever, die ook eindelijk. Ik hoorde ze tot dan toe wel, maar zag ze niet. Evenals de grote bonte specht.

Een ander hoogtepunt bleek het slotakkoord: twee reeën die op dertig meter van ons vandaan tussen de bomen stonden en aarzelden wat te doen. Het pad oversteken, of toch tussen de bomen blijven staan? Het werd na lang dralen de eerste optie. Ze renden het pad over en verdwenen in een ander perceel. Ondertussen hadden we ook roodborst en winterkoning gezien.

Een vogelwandeling over Landgoed Mildenburg levert dus meer op dan alleen vogels. Kijk af en toe ook op naar de metershoge beuken. De kale toppen wiegen in de wind, de bomen lijken wel te dansen.

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed Mildenburg

Je bereikt Landgoed Mildenburg door te navigeren naar Hoflaan, Oostvoorne. Er bevindt zich een grote parkeerplaats. Wandel ook even naar de Jacobaburcht.

Landgoed Mildenburg loopt over in Landgoed ‘t Reigersnest. Je wandelt een stuk over opengesteld particulier terrein. Uiteindelijk kun je hier ook richting het duingebied wandelen. Dat hebben wij niet gedaan.

Het landgoed staat ook bekend om de vele paddenstoelen die er in het najaar groeien. En om de vleermuizen die de lanen gebruiken om er te navigeren.

In de buurt van Oostvoorne vind je nog veel meer interessante vogelgebieden. Bekijk mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland en ontdek welke gebieden je hier nog meer kunt bezoeken.