Vogels kijken op Landgoed Mattemburgh

Bij Bergen op Zoom, op de Brabantse Wal, ligt een landgoed waarvan wordt beweerd dat de tuin tot de vijf mooiste behoort in Nederland. Het heet Landgoed Mattemburgh. De tuinen nodigen uit om er door heen te wandelen. Ook het bos en het natuurgebied rond het Landgoed Mattemburgh zijn bijzonder mooi. Alle reden dus om er te gaan wandelen én om er vogels te gaan kijken. Want op en rond het landgoed vliegt een zeldzame vogel rond: de middelste bonte specht. Alleen al voor die schaarse broedvogel zou je een keer afreizen naar Bergen op Zoom. Daarom dit artikel over vogels kijken op Landgoed Mattemburgh.

Langs het landgoed raast het verkeer over de A58. Zowel ten oosten als ten westen van de snelweg kun je mooie waarnemingen doen. Ik begin met het deel ten westen van de A58.

Dit deel wordt gekenmerkt door een afwisselend landschap. Kleinschalige weilanden, akkers, bospercelen, rietlanden, moerassen en vennen wisselen elkaar af. En dat zorgt voor een bijzondere biodiversiteit. Ik maakte begin januari een lange wandeling langs en over het landgoed en zag er soorten als grauwe gans, Canadese gans, blauwe reiger, buizerd, torenvalk, barmsijs, goudhaantje, vuurgoudhaantje, boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, groene specht, Vlaamse gaai en staartmees. Grote groepen vinken vlogen door de toppen van de beuken. Dat was een heel mooi tafereel. In het oude beuken- en eikenbos maak je kan op de middelste bonte specht. Ook de kleine bonte specht en zwarte specht komen in het gebied voor. In het voorjaar vallen talloze zangvogels binnen, van zwartkop tot bonte vliegenvanger, van kuifmees tot tuinfluiter. Ook de sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit, appelvink en tjiftjaf komen op en rond het landgoed voor. Zoveel zangvogels, dat trekt ook roofvogels als havik, sperwer en boomvalk aan. Alle reden om in het voorjaar te gaan vogels kijken op Landgoed Mattemburgh.

Ten oosten van de A58 ligt een bosreservaat waar zo min mogelijk menselijke ingrepen worden verricht. Hierdoor ontstaat een enorm hoge biodiversiteit. Soorten als goudvink, zwarte specht, grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, kuifmees, matkop en zwarte mees zijn toch heel aardige soorten om te zien. De boommarter wordt een aantal keer gemeld en de rode eekhoorn, evenals het groentje, een bijzondere dagvlinder.

Vogels kijken op Landgoed Mattemburgh is een aangename activiteit. Je wandelt door een afwisselend landschap en je kunt bovendien op het landgoed genieten van een heerlijke lunch of een bovengemiddeld goed diner. In de Orangerie kun je de inwendige mens flink verwennen.

Praktische informatie

Landgoed Mattemburgh bereik je door in je navigatie in te toetsen: Beukendreef 2, Hoogerheide.

Je kunt je auto ook parkeren bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg bij Bergen op Zoom (Fianestraat 21, Bergen op Zoom). Wandel eerst het Markiezaat in, langs de vogelkijkhut en wandel vervolgens naar Landgoed Mattemburgh.

Natuurhuisjes in de buurt

vakantiehuisjes in wenen

De Brabantse Wal, het natuurgebied waar Landgoed Mattemburgh op ligt, torent hoog uit over het naast gelegen Zeeuwse land. Hier ontmoeten de zandgronden en kleigronden elkaar. En dat betekent ook dat je in de omgeving van Landgoed Mattemburgh een groot aantal gevarieerde natuurgebieden aantreft. En natuurlijk geniet je in het Brabantse land van de Bourgondische inslag. Alle reden om eens in deze regio rond te gaan struinen. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur, bekijk dan het aanbod op natuurhuisje.nl eens. Deze huisjes liggen op rustige locaties in de natuur.