Vogels kijken op Landgoed De Klencke

In het zuiden van Drenthe ligt een landgoed waar je een afwisselend, historisch beekdallandschap aantreft dat uit bossen en natte hooilanden bestaat. De afwisseling maakt het landgoed aantrekkelijk om te bezoeken. Daar komt ook nog eens bij dat je er een aantal oude gebouwen kunt bewonderen, waaronder een eeuwenoude boerderij van de een of andere edelman. Oude loofbossen, heide, graslanden en poelen wisselen elkaar af. En dat betekent ook een gevarieerde vogelstand. Vogels kijken op Landgoed De Klencke is een allround ervaring: je geniet van de totale natuur.

Vogels kijken op Landgoed De Klencke. Welke soorten zie je dan? Zangvogels in de eerste plaats. Van boompieper, boomleeuwerik, boomklever, boomkruiper, roodborsttapuit, fluiter, grote lijster, geelgors, goudvink, appelvink, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, koekoek tot de toch wel imposante raaf. Ook voor spechten ga je vogels kijken op Landgoed De Klencke. Grote bonte specht, middelste bonte specht, zwarte specht en groene specht worden er gezien. De ijsvogel jaagt in de natte delen van het landgoed. En roofvogels als wespendief, buizerd, torenvalk en soms een rode wouw wieken boven het landschap. In de winter maak je kans op een houtsnip.

Ronduit indrukwekkend is het overzicht van nachtvlinders die je kunt zien op Landgoed De Klencke. Kennelijk voeren vrijwilligers nu en dan onderzoek uit naar nachtvlinders die er leven. Soorten als schaduwsnuituil, bruine snuituil, stro-uiltje, witte tijger en kleine groenuil prijken op de erelijst. Zo’n soortenrijkdom, wat een weelde! Voor nachtvlinders zul je echter ‘s nachts uit de veren moeten. Met lamp, doek en liefst een lokmiddel.

Vogels kijken op Landgoed De Klencke: heel veel soorten zie je er niet, maar de allround ervaring is ook erg mooi!

Praktische informatie

Je bereikt Landgoed De Klencke door in je TomTom in te toetsen: Klenkerweg 9, Oosterhesselen. Hier bevindt zich een parkeerplaats. Loopt rechtsaf het fietspad op richting de Hovinghoeve. Aan de Klenkerweg ligt ook de havezate, je weet wel, die ouwe landhoeve van die edelman.

Wil je over het landgoed wandelen of fietsen, download dan de routes op de website van Natuurmonumenten. Hier vind je uiteraard meer informatie over Landgoed De Klencke.

Bezoek je Landgoed De Klencke met kleine kinderen, breng dan zeker even bezoek aan Koffie- en ijssalon Talenti in Oosterhesselen. Check de openingstijden op de website van Talenti. Een belevenis, ook voor oudere kinderen en hun ouders!

Een leuk natuuruitje in de buurt van Oosterhesselen is een bezoek aan Hunebedhoofdstad Borger. Mag het wel iets actiever, dan zou je kunnen gaan boomklimmen.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de mooie provincie Drenthe? Gelegen op een unieke locatie en weg van de drukte?
Bekijk dan het ruime aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)