Vogels kijken op Landgoed Het Buitenland

Bij het dorp Heerjansdam ligt een klein landgoed: Landgoed Buitenland. Het dankt zijn naam aan de situatie vóór de Watersnoodramp van 1953. Tot dat jaar lag de polder waarin het landgoed zich bevindt buitendijks, vrij vertaald: in het buitenland. Sinds 2014 is het landgoed opengesteld voor publiek en mag je er wandelen. En omdat het ook nog eens ingericht is als natuurgebied, kun je er ook nog eens een leuke natuurwandeling maken. Op een avond ging ik vogels kijken op Landgoed Het Buitenland en over die wandeling lees je in dit artikel meer.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken op Landgoed Het Buitenland

Op Landgoed Het Buitenland vind je een aantal landschapselementen. Slootjes, rietkragen, wilgenbossen en kruidenrijke weilanden wisselen elkaar af. Het gebied is een welkome oase in het zo verstedelijkte gebied dat het omringt. Wij wandelden via de weg die Het Buitenland heet het gebied in. We passeerden een weilandje, betraden de houten brug, verlieten het landgoed via het hek en vervolgden onze wandeling over het wandelpad langs het hek om een eindje verderop via eenzelfde hek het landgoed weer binnen te wandelen. Hier mogen geen honden komen, en hier is het dan ook heerlijk rustig.

Welke vogels wij zagen? Eerlijk gezegd die avond niet heel veel. Ik zag op de slootjes grauw gans, kuifeend, meerkoet, waterhoen en fuut. In de wilgenbosjes zag en hoorde ik fitis, tjiftjaf, koolmees en staartmees. Vanuit het bos aan de andere kant van het fietspad lachte een groene specht ons toe. En in de lucht zwermden drie soorten zwaluwen: boerenzwaluw, oeverzwaluw en huiszwaluw. Voor de gierzwaluw was het nog te vroeg. De halsbandparkieten die overvlogen maakten zoals altijd een hoop kabaal. Vanuit één van de rietkragen hoorde ik het geluid van de cetti’s zanger. Tot mijn verrassing kwam er ook nog een ijsvogel overvliegen. Tot slot, en dat vond ik eerlijk gezegd het mooist, genoot ik van het hanengevecht waarin twee mannetjes fazanten in verwikkeld waren.

Dat het landgoed geen honden verwelkomt, blijkt ook uit het gedrag van de hazen. We kwamen op onze wandeling verschillende groepjes hazen tegen en die bleven verrassend lang zitten. Uiteindelijk vluchtten ze natuurlijk het bos in, maar er kwamen na verloop van tijd ook een paar hazen terug. Geen stress dus op het landgoed.

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed Het Buitenland

Landgoed Het Buitenland bereik je door te navigeren naar: Het Buitenland, Heerjansdam (coördinaten 51°49’53.1″N 4°34’01.7″E). Je kunt je auto in de berm parkeren en wandelt via het hek het landgoed op.

Eerlijk gezegd is het landgoed niet heel groot. Je wandelt het met gemak in een half uurtje om. Heel veel bijzondere vogelsoorten zie je er niet, maar zoals ik hierboven al aangaf: het is een oase in een behoorlijk verstedelijkt gebied. Overigens kun je je vogeltocht verlengen door langs de Devel verder te wandelen in de richting van Zwijndrecht. Langs de Devel vind je brede rietkragen en al wat oudere bossen waar het ook goed zangvogels kijken en luisteren is in het voorjaar.

De paden in het landgoed zijn deel verhard en deel onverhard. Normaal gesproken voldoen normale wandelschoenen.

Ben je benieuwd welke andere interessante vogelgebieden je in de buurt kunt vinden, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes in de buurt van Landgoed Het Buitenland

jako van gorsel met verrekijker

Hoewel het dorp Heerjansdam relatief rustig gelegen is, is het voor mij eerlijk gezegd niet een regio waar ik al eerste aan denk om er een vakantie door te brengen. Daarvoor is de invloed van de Randstad toch te groot in mijn ogen. Toch kun je in de regio natuurlijk wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden, bijvoorbeeld in de Alblasserwaard of in de Biesbosch. Bekijk daarom hier het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Wist je dat je in de Biesbosch zelfs een heuse kajuitboot kunt afhuren?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)