Vogels kijken op Landgoed Hackfort

Kleinschalig landschap, heerlijk authentiek. Dat vind je in de Achterhoek. Natuurmonumenten verwierf in de jaren tachtig een compleet landgoed van een kinderloze adellijke familie. Die familie bepaalde dat het landgoed in zijn geheel behouden moest blijven. Zo authentiek mogelijk. Dus met natuurlijke akkers, bloemrijke weilanden, houtwallen, slootjes met helder water, enzovoort. En zo geschiedde. Kasteel, brasserie en watermolen zijn nog in volle glorie. Je kunt heerlijk wandelen op het landgoed en heb je iets bijzonders te vieren, dan kun je het kasteel afhuren. Je kunt je wandeling natuurlijk ook prima combineren met vogels kijken op Landgoed Hackfort. Want authentieke en kleinschalige landschappen, die trekken vogels aan die je elders op het ‘industriële’ platteland helaas niet veel meer ziet.

Vogels kijken op Landgoed Hackfort is een genot voor alle zintuigen. De akkers achter het kasteel worden op een natuurvriendelijke manier beheerd en levert niet alleen kleurrijk geheel op, maar ook heerlijke geuren en vooral veel vlinders en insecten. En vlinders en insecten trekken op hun beurt weer vogels aan. Welke vogels kun je zoal op Landgoed Hackfort zien?

Wie gaat vogels kijken op Landgoed Hackfort ziet in de eerste plaats veel zangvogels. Vooral in het voorjaar uiteraard. Dan keren de broedvogels weer terug uit zuidelijke streken en is het een drukte van belang. Gekraagde roodstaart, grasmus, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, gele kwikstaart, zwartkop, spotvogel, braamsluiper, tuinfluiter, grote lijster, geelgors, koekoek, appelvink en kneu bijvoorbeeld. In de bossen en bomen leven verschillende soorten spechten waaronder groene specht, grote bonte specht en middelste bonte specht. En daar waar de sloten begroeid zijn met riet, hoor en zie je rietvogels als rietgors, kleine karekiet en bosrietzanger.

Even buiten het landgoed, aan de IJzerhorst, bevindt zich een nat gebied.  Daar is het het vooral begin mei een drukte van belang met steltlopers. Deze trekken door naar het noorden. Kemphaan, bosruiter, groenpootruiter en dit jaar zelfs de zeldzame poelruiter. De kleine plevier broedt in dit gebied.

Hier, in het achterland van het pittoreske stadje Bronkhorst, vind je overal het kleinschalige landschap waar ook de steenuilen zo van houden. Toen ik dit gebied bezocht, zag ik er voor het eerst in mijn leven de kleinste uil van Nederland. Op klaarlichte dag, op een paaltje. De vele insecten, en met name de libellen, trekken ook een spectaculaire roofvogel aan: de boomvalk.

Praktische informatie

Om Landgoed Hackfort te bereiken toets je in je TomTom in: Baakseweg 8, Vorden. Op de parkeerplaats begint de wandelroute die je eerst in de richting van de watermolen voert. De wandelroute heeft een lengte van ongeveer 11 kilometer.

Het natte gebied bij IJzerhorst bereik je als volgt: toets in je TomTom in: IJzerhorst, Zutphen.

Op en rond Landgoed Hackfort valt het hele jaar door ontzettend veel te beleven. Voor jong en oud. Bezoek de website van Natuurmonumenten voor uitgebreide informatie. Ik raad je een bezoek aan deze website bijzonder aan.

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van Landgoed Hackfort, bekijk dan ook eens het aanbod op Booking.com.

Actief de Gelderse natuur in
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de Gelderse natuur in? Bijvoorbeeld airsoften of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Gelderland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!