Vogels kijken op Landgoed Egheria

Tussen Oldenzaal en De Lutte ligt Landgoed Egheria. Hier ligt ook het hoogste punt van Overijssel: de Tankenberg die 85 boven NAP uitsteekt. Landgoed Egheria heeft grote faam onder liefhebbers van amfibieën. Naast de groene en bruine kikker komen namelijk ook de alpenwatersalamander en de kamsalamander op het landgoed voor. Mijn eerste aandacht in dit artikel gaat echter uit naar vogels kijken op Landgoed Egheria.

Vogels kijken op Landgoed Egheria, welke soorten levert dat op? Weilanden, bosjes en houtwallen wisselen elkaar af. En dat betekent dat je een heel gevarieerde vogelstand aantreft. In de bossen en houtwallen maak je kans op spotvogel, fluiter, zwartkop, grasmus, grauwe vliegenvanger, grote bonte specht, middelste bonte specht, groene specht, zwarte specht, wielewaal, zwarte mees, glanskop, goudhaantje, vuurgoudhaantje, goudvink, appelvink en raaf. Als er een briesje uit het oosten staat maak je in najaar en winter kans op overvliegende kraanvogels. Keep en sijs overwinteren op het landgoed. Van de roofvogels vind ik de rode wouw het meest bijzonder. Deze imposante rover laat zich regelmatig op, of beter gezegd, boven Landgoed Egheria zien. Ga vroeg uit de veren, wanneer je reetjes wilt spotten. Deze zoogdieren worden er regelmatig gezien.

Dagvlinders vliegen ook massaal rond op Landgoed Egheria. De meest bijzondere soort is de kleine ijsvogelvlinder. Zelf vind ik het koevinkje ook een leuke soort. Het is misschien niet de meest kleurige vlinder, maar ik zie ze nooit in het westen van Nederland.

Praktische informatie

Om Landgoed Egheria te bereiken toets je in je TomTom in: Bentheimerstraat 9, De Lutte. Hier bevindt zich restaurant Pan. Ben je met kinderen, dan kun op nummer 25 terecht bij Pannenkoekhoes de Stroper.

Op Landgoed Egheria kun je heerlijk wandelen. Een wandelroute kun je downloaden op de website van Natuurmonumenten. Op deze pagina vind je ook een route om te mountainbiken.

Actief in de natuur van Overijssel
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur van Overijssel in? Bijvoorbeeld punteren door Giethoorn of mountainbiken? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Overijssel.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)