Vogels kijken op Landgoed De Utrecht

Bij Esbeek, een dorp in het zuiden van Brabant, bijna op de grens met België, ligt een fraai landgoed: Landgoed De Utrecht. Dit uitgestrekte gebied wordt gedomineerd door bos, vooral naaldbos, maar dring je wat verder door in het gebied dan kom je een uitgestrekt ven tegen. Zelfs aan het eind van de kurkdroge zomer van 2022 stond in dat ven nog aardig wat water en dat trok natuurlijk tal van watervogels aan. Héél zeldzame vogels zelfs en dat was voor mij een goede reden om eens te gaan vogels kijken op Landgoed De Utrecht.

Vogels kijken op Landgoed De Utrecht

Wie wil vogels kijken op Landgoed De Utrecht kan het beste goede wandelschoenen aantrekken, of de fiets meenemen op de fietsendragers. De afstanden zijn er werkelijk reuze. En heb je een telescoop, verrekijker of camera mee te sjouwen, dan ga je na een poosje gebukt onder het gewicht. Gelukkig hoeft je vogeltocht over Landgoed De Utrecht niet uit te draaien op een ware overlevingstocht. Er zijn manieren om je het leven op dit prachtige landgoed gerieflijk te maken.

We zijn immers in het immer Bourgondische Brabant! Ik kreeg de tip om mijn auto te parkeren bij Herberg In den Bockenreyder en dat bleek een gouden tip! Deze herberg opent deuren en terras al in de ochtend en dan is het daar werkelijk heerlijk toeven. Ben je een rustzoeker, dan raad ik je aan om al bij de opening aanwezig te zijn en er een heerlijk stuk vlaai te bestellen. Het is dan nog rustig op het landgoed. Later in de ochtend, zeker in de weekenden, stroomt het gebied vol met wandelaars en wielrenners.

Nog een goede reden om vroeg uit de veren te gaan: de zwarte ooievaars. Tijdens de najaarstrek heb je op Landgoed De Utrecht namelijk grote kans op het zien van zwarte ooievaars. Een paar jaar geleden verbleef gedurende een week of wat een groep zwarte ooievaars in het ven De Flaes. En dit jaar zaten ze er opnieuw. Tussen de tien en twintig zwarte ooievaars foerageren in het kniediepe water te samen met blauwe reigers, grote zilverreigers, lepelaars en zelfs nog een ‘gewone’ ooievaar. Vroeg in de ochtend foerageren de zwarte ooievaars soms zelfs tot vlak bij het wandelpad en uitkijktoren. Wordt het eenmaal drukker dan trekken de schuwe vogels zich terug en staan ze op grotere afstand van de uitkijktoren, met verrekijker en telescoop nog altijd goed te zien.

Het ven werkt echter ook als een magneet op andere watervogels. Je kunt er zelfs steltlopers zien als groenpootruiter, bonte strandloper, kleine strandloper, witgatje, bontbekplevier, kleine plevier, watersnip, bosruiter en krombekstrandloper. Ik hoorde er de ijsvogel piepen. Dodaars en geoorde fuut zwemmen op het water. Allerlei eenden- en ganzensoorten stonden in het ven. En rond het ven zag ik zwarte mees, kuifmees, staartmees, koolmees, pimpelmees, zwartkop, boomkruiper en grote bonte specht. Nu was mijn wandeling door het bos niet al te uitgebreid, dus ik zeker heel wat gemist.

Ik stond versteld van de vogelrijkdom rond De Flaes. Landgoed De Utrecht is werkelijk een vogelparadijs. En staande op de uitkijktoren heb je werkelijk een schitterend uitzicht over het gebied. Over die uitkijktoren gesproken: lees vooral mijn praktische tips onder het filmpje!

Praktische gegevens over vogels kijken op Landgoed De Utrecht

Zoals ik hierboven al aangaf is de parkeerplaats van herberg In den Bockenreyder een prima uitvalsbasis voor je vogeltocht over Landgoed De Utrecht. Koers aan op Dunsedijk 3 in Esbeek. Ben je op de fiets, dan is dit zeker één van de beste startlocaties. Ga je te voet naar De Flaes, dan kun je overwegen om de Neterselsedijk uit te rijden met de auto en aan het eind te voet naar de uitkijktoren te wandelen.

De uitkijktoren biedt een geweldig uitzicht over het gebied. Toegang tot de toren kost echter één euromunt. De draaideur blokkeert echter al snel, dus soms moet je er een tweede euromunt in stoppen. Draai de deur nooit weer terug, dan blokkeert hij zeker. Andere munten dan hele euromunten kunnen er niet in. Neem dus voldoende munten mee!

Het ven is heel uitgestrekt. Een telescoop is dan ook heel handig. En tot slot: check de actuele waarnemingen op Waarneming.nl.

Bekijk ook mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Noord-Brabant. Je zult zien dat in deze provincie ontzettend veel interessante vogelgebieden liggen.

Natuurhuisjes in de omgeving van Tilburg

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Tilburg biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. Rond de hele stad vind je uitgestrekte natuurgebieden waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft. Je kunt er urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?