Vogels kijken op Landgoed De Hoevens

Pal naast de Regte Heide en onder het Riels Hoefke ligt een landgoed dat gedeeltelijk toegankelijk is. De wandelpaden voeren je over drassige stukken, langs bos, door grasland en langs houtwallen. Dit is ook weer een mooi stukje Brabant waar je je midden in de natuur waant, hoewel het natuurlijk een cultuurlandschap is. De landbouw is op biologische leest geschoeid en er zijn tal van andere activiteiten waarin respect voor de natuur centraal staan. Toen ik ging vogels kijken op de Regte Heide, wandelde ik deels over dit fraaie landgoed. In dit artikel lees je praktische informatie over vogels kijken op Landgoed De Hoevens.

Vogels kijken op Landgoed De Hoevens

Zo’n gevarieerd landschap, dat levert ook een heel gevarieerde soortenlijst op. Ik wandelde in juni over het landgoed en zag (of hoorde) er soorten als de koekoek, boomleeuwerik, boompieper, spotvogel, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, fitis, tjiftjaf, zwartkop, tuinfluiter, kleine karekiet en zelfs de geelgors. Die laatste vind ik een bijzondere soort, die zie ik in de Alblasserwaard nooit.

Andere soorten die je op Landgoed De Hoevens kunt tegenkomen in het voorjaar zijn de zwarte specht, groene specht, grote bonte specht, middelste bonte specht en kleine bonte specht. Ook de wielewaal kun je er horen (en met een portie geluk ook zien). Ik zal zelfs een melding van een zomertortel, een voor Nederlandse begrippen wel héél bijzondere soort. In het bos hoor en zie je natuurlijk ook de boomklever en boomkruiper. In de winter is het wat rustiger en maak je ook nog kans op sijs, vuurgoudhaan, goudhaan en goudvink.

Roofvogels vliegen er ook rond. Buizerd, sperwer, havik en torenvalk jagen in het gebied en zou je in de schemering op Landgoed De Hoevens zijn, dan heb je een beste kans om de bosuil te horen. Soms wordt ook de raaf gezien.

Mijn wandeltocht over de Regte Heide voerde me ook deels over Landgoed De Hoevens. Wat me opviel was dat het daar wat natter was, wat drassiger. In die natte delen kun je in het juiste seizoen vogels zien als dodaars en wintertaling.

Dit filmpje geeft een impressie van vogels kijken op de Regte Heide en omstreken:

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed De Hoevens

Je bereikt Landgoed De Hoevens door te navigeren naar het kleine parkeerterrein van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje. Deze parkeerplaats ligt een paar honderd meter voor boerderij d’n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle. Voor een gedetailleerde wandelkaart ga je naar deze website.

De paden zijn deels verhard, deels onverhard. Goede schoenen volstaan. Voor mensen in een rolstoel is deze route niet geschikt.

Het is een aanrader om een wandeling over Landgoed De Hoevens te combineren met een wandeling over de Regte Heide en door het Riels Hoefke.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Noord-Brabant.

Natuurhuisjes in de buurt van Landgoed De Hoevens

jako van gorsel met verrekijker

De streek rond Goirle, pal tegen de grens met België gelegen, is een natuurrijke streek. Hier rijgen de natuurgebieden zich aan elkaar. En even over de grens kom je ook nog een paar mooie natuurgebieden tegen, zoals het befaamde Turnhoutse Vennengebied. Dit is kortom een prima gebied om eens een weekendje of weekje te vertoeven. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie of zelfs in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!