Vogels kijken op Landgoed Blauwe Kamer bij Breda

Bij Breda, tegen het prachtige Mastbos aan, ligt een klein landgoedje waar het heerlijk wandelen is: de Blauwe Kamer. Hoewel met zijn 36 hectares niet eens zo groot is, kun je er toch aardig wat verschillende vogelsoorten zien. Dat komt doordat je op dit kleine oppervlakte verschillende biotopen passeert tijdens je wandeltocht. Kleinschalige weilanden, beukenlanen, loofbos, een waterstroom (de Mark) en wat authentieke bebouwing met bijbehorende tuinen.

Eerlijk is eerlijk: toen wij er wandelden zagen we niet héél veel vogels. Terwijl het tijdens een langdurige droogte toch net had geregend, meestal het moment dat vogels wat actiever worden. Ik hoorde en zag er de volgende soorten: boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, winterkoning, zwartkop, tjiftjaf, fitis, staartmees, koolmees, pimpelmees, vink en roodborst. Langs de Mark zagen we blauwe reigers, een fuut met jongen, waterhoentjes, meerkoeten en in het riet een kleine karekiet. Langs één van de weilanden speurde een buizerd vanuit een boom de omgeving af.

Welke vogels je er zoal nog meer kunt zien? De groene specht en zwarte specht, in mijn ogen mooie soorten. De gekraagde roodstaart, sperwer en langs het water een incidentele waarneming van de ijsvogel luisteren de soortenlijst verder op.

De Blauwe Kamer bij Breda bezoek je vooral om er een korte wandeling te maken en voor de mooie plaatjes. Want die maak je er zeker, en helemaal wanneer het net heeft geregend en alles er fris bij staat. Het riviertje de Mark levert je menig prachtig doorkijkje op. En ga eens op het bankje van Brabants Landschap zitten en geniet van de rust die er neerdaalt nadat je de stadse omgeving bent ontvlucht. En wil je toch meer vogels zien? Maak dan de oversteek naar het nabijgelegen Mastbos waar je kilometers lange wandelingen kunt maken.

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed Blauwe Kamer bij Breda

Landgoed Blauwe Kamer is gelegen aan de Galderseweg bij Breda. Parkeren is zo eenvoudig nog niet. Je kunt het beste parkeren op de parkeerplaats van het Mastbos (aan de Oude Postbaan, 51°32’41.6″N 4°46’34.9″E).

Wil je na je wandeling even op een terras wat eten of drinken, dan kun je bij het nabijgelegen Grand Café De Kogelvanger terecht.

Ontdek meer natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant, open mijn overzicht met daarbij de praktische informatie.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)