Vogels kijken op Landgoed Blauwe Kamer bij Breda

Bij Breda, tegen het prachtige Mastbos aan, ligt een klein landgoedje waar het heerlijk wandelen is: de Blauwe Kamer. Hoewel met zijn 36 hectares niet eens zo groot is, kun je er toch aardig wat verschillende vogelsoorten zien. Dat komt doordat je op dit kleine oppervlakte verschillende biotopen passeert tijdens je wandeltocht. Kleinschalige weilanden, beukenlanen, loofbos, een waterstroom (de Mark) en wat authentieke bebouwing met bijbehorende tuinen.

Eerlijk is eerlijk: toen wij er wandelden zagen we niet héél veel vogels. Terwijl het tijdens een langdurige droogte toch net had geregend, meestal het moment dat vogels wat actiever worden. Ik hoorde en zag er de volgende soorten: boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, winterkoning, zwartkop, tjiftjaf, fitis, staartmees, koolmees, pimpelmees, vink en roodborst. Langs de Mark zagen we blauwe reigers, een fuut met jongen, waterhoentjes, meerkoeten en in het riet een kleine karekiet. Langs één van de weilanden speurde een buizerd vanuit een boom de omgeving af.

Welke vogels je er zoal nog meer kunt zien? De groene specht en zwarte specht, in mijn ogen mooie soorten. De gekraagde roodstaart, sperwer en langs het water een incidentele waarneming van de ijsvogel luisteren de soortenlijst verder op.

De Blauwe Kamer bij Breda bezoek je vooral om er een korte wandeling te maken en voor de mooie plaatjes. Want die maak je er zeker, en helemaal wanneer het net heeft geregend en alles er fris bij staat. Het riviertje de Mark levert je menig prachtig doorkijkje op. En ga eens op het bankje van Brabants Landschap zitten en geniet van de rust die er neerdaalt nadat je de stadse omgeving bent ontvlucht. En wil je toch meer vogels zien? Maak dan de oversteek naar het nabijgelegen Mastbos waar je kilometers lange wandelingen kunt maken.

Praktische informatie over vogels kijken op Landgoed Blauwe Kamer bij Breda

Landgoed Blauwe Kamer is gelegen aan de Galderseweg bij Breda. Parkeren is zo eenvoudig nog niet. Je kunt het beste parkeren op de parkeerplaats van het Mastbos (aan de Oude Postbaan, 51°32’41.6″N 4°46’34.9″E).

Wil je na je wandeling even op een terras wat eten of drinken, dan kun je bij het nabijgelegen Grand Café De Kogelvanger terecht.

Ontdek meer natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant, open mijn overzicht met daarbij de praktische informatie.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in deze provincie.

Natuurhuisjes in de buurt van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda is verrassend natuurrijk. De Baronie van Breda strekt zich uit over een enorm oppervlakte ten zuiden van de stad. Hier vind je een ontzettend gevarieerd landschap waar je natuurlijk regelmatig een bos doorkruist. Ik ga er heel graag vogels kijken om er spechten en andere bosvogels te zien. De omgeving leent zich ontzettend goed voor een lange wandeling of fietstocht. En natuurlijk geniet je hier ook van al het goed dat het Brabantse land je op culinair gebied aanreikt. Wil je hier eens een weekend of weekje doorbrengen in een vakantiehuisje op een rustige en natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?