Vogels kijken op de Kunderberg

Ten westen van Heerlen ligt de Kunderberg, gelegen op de flank van het Plateau van Ubachsberg. Op de flanken van dit plateau komt kalkgrasland voor, afgewisseld met bossen, akkers, weggetjes, heggen en andere kleinschalige landschapselementen. Er komen maar liefst 80 zeldzame plantensoorten op de Kunderberg voor, waaronder een aantal orchideeën. Ik kan me een excursie herinneren waar inderdaad de planten van het kalkgrasland centraal stonden. Ergens in juni was dat. Nu ben ik geen plantenman en ik was dolgelukkig met de geelgors die uitbundig zong. Die had ik destijds nog niet eerder gehoord, laat staan gezien. Liever ga ik vogels kijken op de Kunderberg. De vraag is dan: welke vogels zie je er?

In het half open landschap gedijen soorten als geelgors, veldleeuwerik, boompieper, roodborsttapuit, gele kwikstaart, groene specht, grauwe vliegenvanger, braamsluiper, grasmus, spotvogel, putter, kneu en een enkele grauwe klauwier. In najaar en winter maak je kans op overvliegende kraanvogels. Roofvogels als buizerd, wespendief, rode wouw, torenvalk, havik en sperwer jagen op de Kunderberg, of trekken er tijdens de najaarstrek langs. Op bosuil en ransuil maak je kans in de heggen en het bos, bijvoorbeeld het oude bos van de Putberg waar je ook bosvogels als grote bonte specht, groene specht en glanskop aantreft. Spijtig genoeg valt het met de aanwezigheid van dagvlinders ook niet mee. De algemene soorten zie je er natuurlijk wel, maar veel bijzondere soorten zie je er (nog) niet. Alleen de koninginnenpage, die wordt er regelmatig gezien. Wel een soort waar ik altijd blij van word.

Wat weer wel heel leuk is, is de aanwezigheid van reptielen en amfibieën. De alpenwatersalamander, bruine kikker, gewone pad, levendbarende hagedis en hazelworm leven in het gebied.

Kortom, de Kunderberg bezoek je om een totaalervaring op te doen. Niet om nu eens een groot aantal bijzondere vogelsoorten te spotten. Lekker wandelen of fietsen (je kunt er mooie klimmetjes maken) en even uitwaaien. En dat kan prima in het Limburgse land!

Praktische informatie

Je bereikt de Kunderberg door in je TomTom in te voeren: Kunderberg, Voerendaal.

Ben je wandelfanaat, dan kun je in Zuid-Limburg je hart ophalen. Staatsbosbeheer stippelde een aantal wandelroutes uit, die je hier kunt bekijken. Voor in het veld is de Falk wandelkaart een praktisch hulpmiddel. In de kantlijn heb ik andere praktische routegidsen opgenomen.

Ben je op zoek naar andere interessante vogelgebieden in Limburg, bekijk dan mijn overzichtspagina. Je vindt op deze pagina natuurlijk ook uitgebreide omschrijvingen van deze gebieden.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)