Vogels kijken op de Hoorneboegse Heide

Ten zuiden van Hilversum ligt een fraai bos- en heidegebied: de Hoorneboegse Heide. Het wordt alom beschouwd als een natuurmonument. De laatste jaren zijn in het gebied ook archeologische ontdekkingen gedaan. Zo werden er grafheuvels gevonden evenals raatakkers (akkers uit de Bronstijd). Runderen houden het gebied open en dat betekent dat de Hoorneboegse Heide afwisselend heide- en bosgebied is. Met name waar bomen groeien kun je leuke waarnemingen doen. Zelfs stuitte ik bij toeval op dit gebied, waar ik meteen voor het eerst van mijn leven een kleine bonte specht zag. Twee zelfs, een paartje. Je kunt hem zien in de opname hieronder.

Vogels kijken op de Hoorneboegse Heide is vooral letten op zangvogels, spechten en roofvogels. De spechten maken het gebied het meest bijzonder denk ik. Kleine bonte specht, grote bonte specht, groene specht en zwarte specht leven er. In het voorjaar, vlak voordat de loofbomen uitlopen, is de beste tijd om ze te zien. Ze zijn in deze tijd aan het baltsen en maken dus nu en dan lawaai. En de kale takken bieden alle zicht op de spechten.

Gelukkig zie je nog veel meer vogels op de Hoorneboegse Heide. Van havik, sperwer, boomvalk en buizerd tot grote gele kwikstaart, fitis, tjiftjaf, zwarte roodstaart, roodborsttapuit, roek, raaf, boomleeuwerik, boomkruiper, boomklever, kruisbek, goudvink, vink, glanskop, vuurgoudhaantje, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger en goudhaantje. Let op de open gebieden ook op veldleeuwerik, grasmus, en graspieper.

Vogels kijken op de Hoorneboegse Heide kun je prima doen met het hele gezin. Terwijl jij naar vogels speurt, vermaakt de rest zich op de heide en in het bos. De hond kan ook mee, en daarmee stip ik een groot nadeel aan van de Hoorneboegse Heide: het is volgens mij het hondenuitlaatgebied van Hilversum. Vrijwel elke wandelaar komt aansjokken met één of twee viervoeters en er zijn plekken waar je goed moet uitkijken waar je je voeten zet of waar je gaat zitten. Gek eigenlijk dat de hondenbezitters niet verplicht zijn de uitwerpselen te verwijderen uit het gebied. Ik overdrijf echt niet wanneer ik zeg dat het gebied op sommige plekken ronduit een open riool is. En dat is jammer. Een natuurmonument verdient beter. Ik kreeg na het publiceren van dit artikel op Facebook een reactie dat delen van de Hoorneboegse Heide inderdaad officieel hondenuitlaatgebied zijn.

Niettemin kun je in de Hoorneboegse Heide leuke waarnemingen doen. Ik vind zelf het spechtenbestand het meest interessant. Maar dat komt vast ook omdat ik in mijn jeugd in Zeeland nauwelijks spechten zag. Ik hoopte ooit vurig op het zien van een specht. Zo vurig, dat ik zelfs een merel die zijn snavel afveegde aan een takje voor een specht hield. Inmiddels weet ik beter.

Praktische informatie

De Hoorneboegse Heide bereik je als volgt: type in je TomTom in: Noodweg, Hilversum. Vlak naast Camping Zonnehoek bevindt zich een parkeerplaats. Dit is precies tegenover De Weg op de Egelshoek.

Ik heb tijdens mijn bezoek aan de Hoorneboegse Heide om vogels te kijken niet echt planmatig gewandeld. Mijn enige plan was de kleine bonte spechten volgen en dat was zigzag door het gebied. Kijk dus vooral omhoog in de boomkruinen.

Wil je weten waar je de hondenuitlaatgebieden zich bevinden op de Hoorneboegse Heide, klik dan hier. Besef dat je hier massa’s loslopende honden zult tegenkomen. Dat als je niet van honden houdt, dan deze gebieden links laten liggen. Afwijken van de gebaande wegen en gewoon tussen de bomen en struiken gaan zitten, is een een andere optie.

Ontdek meer interessante vogelgebieden in de provincie Noord-Holland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland?