Vogels kijken op het strand van Oostende

Op weg naar de IJzermonding passeerde ik het strand tussen Oostende en Nieuwpoort. Het was hoog water en plots vielen mijn ogen op een pier die vol stond met wadvogels. Veel meeuwen en scholeksters, zag ik. Daarvoor zou ik eerlijk gezegd niet stoppen. Toen zag ik echter ook andere steltlopers, drieteenstrandlopers of bonte strandlopers, dacht ik. En die zijn wel héél fotogeniek! Ik zocht een parkeerplaats en maakte een heerlijke strandwandeling.

Verschillende soorten wadvogels

Is het hoog water, dan gaan wadvogels uitrusten. Ze doen dat vaak in grote groepen. Met de koppen in de wind staan de verschillende soorten wadvogels vredig met elkaar op een pier. Scholeksters, steenlopers, bonte strandlopers, drieteenstrandlopers, een tureluur en een bontbekplevier. De kleinste onder deze steltlopers lijken dwergen zodra er een zilvermeeuw of kleine mantelmeeuw bij komt. Ik vind het nog altijd verwonderlijk dat één van de grote meeuwen nooit eens een strandlopertje pakt en naar binnen werkt. Reken maar dat die prima in het grote keelgat van een meeuw passen.

Liever niet verstoren

Bij laag water kun je vooral de drieteenstrandlopers langs de vloedlijn zien rennen. Ze lopen met de golven mee. Trekt een golf zich terug, dan lopen ze naar de zee, komt een golf het strand op dan rennen ze vliegensvlug het strand op, en zo gaat het maar door. Rusteloos zijn ze, en onvermoeibaar. Toch moeten ze uitrusten en dat doen ze dus bij hoog water. Sommige mensen scheppen er behagen in om de vogels te fotograferen of te filmen. Zolang dat zonder verstoring gaat, is dat natuurlijk prima. Sterker nog, dat raad ik iedereen aan. Je ontdekt dan hoe mooi deze wadvogels zijn. Ik zag echter ook hoe tot twee keer toe mensen doelbewust de pier opliepen om de vogels te verstoren en om de in paniek wegvliegende vogels te fotograferen of te filmen. Zouden deze mensen beseffen dat ze hier de vogels geen dienst mee bewijzen? De steltlopers zijn onderweg van het hoge noorden naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze leggen onvoorstelbare afstanden af. Tussen hun tussenstops op de Nederlandse en Vlaamse stranden tanken ze energie bij. Elk grammetje vet dat ze opbouwen hebben ze nodig om hun overwinteringsgebieden te bereiken. Komen ze energie te kort, dan betekent dat hun einde. Ook de steltlopers die in de Lage Landen overwinteren, hebben al hun energie dubbel en dwars nodig om de winter door te komen. Verstoring betekent onnodig energieverlies en maakt de vogels zwakker. Niet verstoren dus de vogels, maar ze op gepaste afstand fotograferen en bekijken. Echt waar, zo’n pier kun je vanuit allerlei perspectieven fotograferen of filmen. Dat is al mooi genoeg!

Lekker uitwaaien dus op het strand van Oostende en genieten van de prachtige wadvogels die zich er verzamelen!

Praktische informatie over vogels kijken op het strand van Oostende

Je kunt het strand van Oostende op verschillende manieren bereiken:

  1. Vanuit Oostende zelf. Je stapt bij de Westelijke strekdam het strand op en wandelt in de richting van Middelkerke/Nieuwpoort. Je passeert eerst de kunstmatige rotsmassa’s, namelijk de appartementencomplexen die de kust ontsieren.
  2. Je parkeert je auto langs de N34. Je hoeft alleen de weg en trambaan over te steken en je staat op het strand. Let op: het is hier betaald parkeren en je mag niet langs de hele N34 parkeren volgens mij. Let dus op en voorkom een bekeuring.
  3. Parkeer je auto op de parkeerplaats van Atlantikwall Raversyde. Deze parkeerplaats bevindt zich langs de Nieuwpoortsesteenweg, Oostende (coördinaten 51°11’54.4″N 2°50’59.8″E). Je wandelt langs restaurant Walrave richting de duinen. Eenmaal op de Duinenstraat sla je linksaf en ga je bij knooppunt 69 de duinenrij over. Het strand strekt zich naar beide kanten voor je uit.

Rond Atlantikwall Raversyde kun je ook in de duinen wandelen. Dat hebben wij eerlijk gezegd niet gedaan, maar zeker tijdens de najaarstrek kun je hier dan ook de nodige zangvogels zien.

Fotografeer vanuit verschillende perspectieven

Ik raad je aan om aan de voet van de pier te gaan zitten en vanuit allerlei perspectieven de wadvogels te fotograferen of te filmen. Fotografeer vanaf het strand. Of ga aan de voet van de pier zitten en fotografeer langs de pier. Je brengt nu ook de rollende en schuimende golven in beeld. Heb je een statief, wissel dan van hoogte. Fotograaf op hoogte van de pier of er juist schuin overheen, of juist van onderop naar boven als er vogels op de pier staan. Dan krijg je een effen lucht als achtergrond.

Het juiste schoeisel

Tja, je wandelt over het strand. Het zand kan nat zijn. Het water komt op je afrollen. Ik had mijn wandelschoenen aan, maar beter zijn natuurlijk rubberen laarzen die tegen zout water bestand zijn.

En de hond?

Je hond neem je liever niet mee, want die rent vaak het liefst achter de vogels aan waarna je geen vogel meer ziet. Eerlijk is eerlijk: de mensen met honden die ik tegenkwam joegen werkelijk nog geen vogel op (waar ik natuurlijk wel voor vreesde). Hulde voor deze mensen!

Andere zeevogels

Speur ondertussen af en toe ook de zee af. Je maakt aan de kust altijd kans op een jan-van-gent of andere zeevogel die voorbij komt vliegen. Zeker als de wind uit het westen of noordwesten waait.

Natuurhuisjes bij Oostende

Wij verbleven in oktober een midweek in Oostende. We huurden een appartement in het centrum, in de buurt van de stranden en de havens. Elke dag wandelden we de Westelijke strekdam of het staketsel op. Natuurlijk genoten we ook van de vogels in de havens en vergaapte ik me aan de vers gevangen vis in de Vistrap. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van Oostende, bekijk dan eens het aanbod van natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl. Je kunt natuurlijk ook het aanbod bekijken op Booking.com (waar wij ons appartement hadden geboekt). Het leuke van ons verblijf aan de Vlaamse kust vond ik de combinatie van leuke natuurgebieden, de haven- en visserijstad Oostende en natuurlijk de Vlaamse gastronomie. Of je nu naar supermarkt Delhaize gaat, of naar de bakker of naar een restaurant of traiteur, overal wordt je maaltijd met grote zorg klaar gemaakt. Wat vind je in Oostende toch veel fantastische eetwinkels en restaurants waar hoogstaande kwaliteit wordt geboden! En historische plaatsen als Brugge en Gent zijn natuurlijk ook niet ver weg.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!