Vogels kijken op het Schor Wilhelminapolder

Het Zeeuwse dorpje Wilhelminapolder ligt vlak bij de Oosterschelde. Het Havenkanaal loopt langs het dorp en mondt bij Het Sas uit in de Oosterschelde. Dit deel van Zuid-Beveland is niet het meest bekend onder vogelaars. Toch kun je er stiekem weg een behoorlijk aantal soorten meepikken op je vogeltocht. Ook rond Wilhelminadorp kun je dus prima vogels kijken.

De polders ten noorden van Wilhelminadorp grenzen direct aan de Oosterschelde. Bij eb vallen hier enorme stukken slik droog en hier en daar is zelfs nog een restant van kwelder aanwezig. Dit restant kwelder kreeg eind 2015 landelijke bekendheid vanwege een witkopgors die er weken verbleef. Ik heb deze zeer zeldzame dwaalgast uit Siberische streken kunnen filmen. Je vindt de opname hieronder. Op de drooggevallen slikken foerageren honderden zo niet duizenden wadvogels als kleine zilverreiger, scholekster, tureluur, bonte strandloper, zilverplevier, wulp, bergeend, pijlstaart, slobeend en verschillende soorten meeuwen. Je maakt er natuurlijk ook kans op steltlopers als kanoetstrandloper, rosse grutto, zwarte ruiter en groenpootruiter. Bij hoog water zwemmen er brilduikers en middelste zaagbek. Langs de oever maak je bovendien kans op sneeuwgors en oeverpieper. Gewoon op een paar plaatsen even de dijk opklimmen en met de telescoop de slikken afspeuren.

In de polders rond Wilhelminapolder en zeker de polders die direct aan de Oosterschelde grenzen overwinteren groepen rotganzen. Je kunt ze bij vloed ook op de Oosterschelde tegenkomen.

Het Havenkanaal is ook een aardige locatie om watervogels te zien. Zeker in de winter. Middelste zaagbek, fuut, dodaars en soms nonnetjes overwinteren er. Op de slikkige oevers jagen kleine zilverreigers die je in Zeeland overal waar het water zout of brak is kunt tegenkomen. Omdat het Havenkanaal niet erg breed is, kun je de watervogels van redelijk dichtbij bekijken. Blijf wel rustig in je auto zitten en laat de vogels niet schrikken.

Ten noorden van Wilhelminadorp ligt de dam die Oosterschelde en Veerse Meer van elkaar scheiden. Aan beide kanten van de dam kun je aardig vogels kijken. Het Veerse Meer is sinds kort ook een zout water meer. Het is een belangrijke locatie voor rotganzen die overal op het Veerse Meer in grote groepen overwinteren. Ook rond de dam kun je aan beide kanten rotganzen zien. Daar komt bij dat het Veerse Meer ook voor geoorde fuut en kuifduiker geliefde locaties zijn om te overwinteren.

Om vogels te kijken is de omgeving van Wilhelminadorp en het Schor Wilhelminapolder een goede optie!

Praktische informatie

Het Schor Wilhelminapolder is eenvoudig te bereiken. Sla op de N256 af richting Wilhelminadorp. Sla na een paar honderd meter linksaf de Oude Veerweg in. Aan het eind linksaf, je rijdt nu langs de zeedijk met aan de andere kant het Schor Wilhelminapolder. Rij door tot de weg omhoog gaat en parkeer daar je auto. Wandel buitendijks en genieten maar!

Voor mensen in een rolstoel is Schor Wilhelminapolder een ideale locatie om vogels te kijken. Buitendijks ligt een uitstekend fietspad met spiegelglad asfalt. Je hebt zowel bij laag water als hoog water een prachtig uitzicht over de Zandkreek met haar slikken en hoogwatervluchtplaats.

Om vervolgens naar het Havenkanaal te rijden, vervolg je weg weg richting het zuiden. Je rijdt op een gegeven moment tegen het Havenkanaal aan.

Wil je wat eten, dan kun je terecht bij Café Restaurant Het Loze Vissertje in Het Sas. In de winter is dit restaurant echter een paar weken gesloten. Check de website.

Bij hoog water loont het ook zeker de moeite om bij het Goese Sas even op de dijk te gaan staan. Voor de sluis steekt een pier de Oosterschelde in. Ook hier drommen vaak duizenden wadvogels samen in afwachting van het ebbende water.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)