Vogels kijken op het eiland Tholen
Wil je vogels kijken in Zeeland, dan is het eiland Tholen een prima start- of eindpunt. Het eiland wordt omringd door watergebieden. Het Zoommeer en Schelde-Rijnkanaal zijn na de voltooiing van de deltawerken zoet geworden. Oude kwelderrestanten en de eilanden in het gebied hebben zich inmiddels aardig ontwikkeld. Verreweg het grootste deel van het eiland is nog altijd omringd door het zoute water van de Nationaal Park Oosterschelde. Hier is nog sprake van eb en vloed en dat betekent: prachtige kwelders en schorren die bij eb droogvallen om bij vloed weer onder te lopen. Al deze gebieden trekken grote aantallen vogels aan. Tholen is dan ook een heerlijk eiland om vogels te kijken.

Zuidkant van het eiland Tholen

Aan de zuidkant van het eiland liggen een paar interessante vogelgebieden: de karrevelden bij de Oesterdam, de Scherpenissepolder bij Scherpenisse en de Pluimpot bij Sint-Maartensdijk. Deze gebieden liggen relatief dicht bij elkaar. Via een buitendijks fietspad kun je ze makkelijk per fiets bereiken.

De karrevelden bij de Oesterdam en in de Scherpenissepolder zijn van ouds laaggelegen weilanden waar het zoute kwelwater zorgde en zorgt voor een zilt milieu. Ondiepe plasjes wisselen droge stukken af. Ideale gebieden voor steltlopers als kluut, tureluur, zwarte ruiter en kievit. Maar je treft er ontzettend veel andere soorten aan.

Zowel bij de Oesterdam als in de Scherpenissepolder zijn nieuwe stukken natuur aangelegd waarbij geprobeerd is om de oorspronkelijke karrevelden na te bootsen. Dat is ten dele gelukt. Met name bij de Oesterdam zijn in het nieuwe gedeelte de droge stukken inmiddels volledig weggeslagen, wat rest is een ondiepe waterplas. Wat zou het mooi zijn wanneer hier een kunstmatig eiland van schelpen aangelegd zou worden! Gegarandeerd dat de visdief dat eilandje snel zal koloniseren, en wie weet welke andere broedvogels.

zeeland

De Pluimpot is een gevarieerd natuurgebied. Het is het resultaat van de deltawerken: de kreek die naar de haven van Sint-Maartensdijk liep werd destijds afgedamd. Je wandelt dus langs oude kreekresten. Rietpartijen, bos, weiland (met in het voorjaar orchideeën) en diep water wisselen elkaar af. Kijk op de dijk ook uit over de slikken die bij eb droogvallen. Je hebt hier prachtig uitzicht tot aan Yerseke aan toe!

Praktische informatie

In natuurgebied Scherpenissepolder bevindt zich een prachtige vogelkijkhut die goed bereikbaar is.

Zowel de karrevelden bij de Oesterdam als natuurgebied Scherpenissepolder zijn prima toegankelijk voor minder validen. Je kunt vanuit de auto beide gebieden overzien.

Door de Pluimpot loopt een wandelpad dat is verhard met schelpen. In het bos is het echter onverhard en soms modderig. Minder validen hebben vanaf de dijk een fraai uitzicht over het gebied en de Oosterschelde.

Het eiland Tholen is ideaal voor fietsers. Het is plat als een dubbeltje, de drie natuurgebieden in deze video zijn bovendien met elkaar verbonden door een buitendijks fietspad. Je fietst hier dus langs Nationaal Park De Oosterschelde.

Bij Gorishoek kun je met de fietsveer oversteken naar Yerseke op het eiland Zuid-Beveland. Kijk wel eerst op internet of bij het VVV wanneer het veer uitvaart.

Eten & drinken

Restaurant De Zeester bij Gorishoek is een prima culinaire tussenstop. Bij eb kun je hier trouwens de slikken goed overzien. Er worden hier ook regelmatig bruinvissen gezien. Geen zin in een lunch? Kies in De Zeester dan voor het huisgemaakte appelgebak. Deze geniet regionale roem en wordt bovendien bereid met ambachtelijk meel van Molen De Verwachting in Tholen. Bij Gorishoek bevindt zich ook Restaurant Smaek / De Gorishoekse Hoeve. Meer informatie vind je op hun website.  En wens je een snelle snack? In de meeste dorpen op het eiland Tholen bevindt zich weel een snackbar.

Route & parkeren

Het eiland Tholen is vanuit Rotterdam bereikbaar via A29 en A4. Vanuit Roosendaal via A17 en A4. Start je bij de Oesterdam, rij dan door via de A58, sla af richting Tholen en rijdt over de Oesterdam. Kijk bij eb dan ook meteen over de drooggevallen slikken aan de Oesterdam. Sla direct na de Bergsediepsluis linksaf, volg de parallelweg richting Tholen. De karrevelden liggen aan je linkerhand.

Parkeren is nergens een probleem, ruimte genoeg! Speciale aandacht voor parkeren bij de Pluimpot: rij vanaf de Gorishoeksedijk naar Vakantiepark De Pluimpot. Sla rechtsaf de Geertruidaweg in. Pas je snelheid aan, er spelen hier kinderen! Aan het eind van de weg heb je een groot parkeerterrein. De dijk over en je bent in het natuurgebied,

Let verder op

De schorren en slikken op de rest van het eiland Tholen. Buitendijks valt er veel te zien.

De molens op het eiland. De laatste jaren is er een ware molenrevival op het eiland gaande. Elk dorp heeft zijn eigen molen en steeds meer molens worden beheerd door een actieve molenaar. Wil je een molen bezoeken? Ga dan naar Molen De Verwachting in Tholen. Deze molen is onlangs geheel gerestaureerd en bevindt zich op de historische stadswallen. Ernaast bevindt zich een gezellig winkeltje. Ook erg leuk voor kinderen. Aanrader!

 

Noordkant van het eiland Tholen

Aan de noordkant van het eiland Tholen bevindt zich een aantal interessante natuurgebieden die vrij toegankelijk zijn. Eén van die gebieden is Het Stinkgat.

Het Stinkgat is een klein natuurgebiedje op het Zeeuwse eiland Tholen. Oorspronkelijk bestond het alleen uit de restanten van een oude kreek. Sinds een aantal jaar maakt ook de rest van de polder deel uit van Het Stinkgat. Je kunt het gebied vergelijken met de karrevelden aan de zuidkant van het eiland Tholen. Je treft er ook dezelfde vogels aan: rotganzen, brandganzen, grote zilverreiger, diverse soorten steltlopers, wintertalingen, pijlstaart, slobeend etc. Er zijn in de loop van de jaren veel zeldzame vogels gezien. Ik zag er ooit mijn eerste en enige steppevorkstaartplevier.

Het Stinkgat is toegankelijk voor wandelaars, maar alles is onverhard en hier en daar moet je een koeienvlaai ontwijken. In het midden staat een vogelkijkscherm dat een weids uitzicht biedt. Leuk is dat Molen De Hoop in Sint Philipsland en de karakteristieke watertoren net boven de dijk uitsteken.

Een waarschuwing ofwel een advies voor bezoekers aan het vogelkijkscherm: via een trap kom je achter het scherm. Precies voor (of: achter?) de trap zitten al een paar kijkgaten, laag en hoog. Als je niets vermoedend de trap opgaat zien de vogels vlak voor het scherm door de gaten heen beweging en gaan ze op de wieken. Zo verging het mij althans met de tientallen pijlstaarten die er zaten toen ik deze opnames maakte. Helaas streken ze te ver weg neer. Wat had ik ze graag in beeld gebracht, want wat zaten ze dichtbij! Mijn advies: probeer bij het ‘beklimmen’ van de trap de gaten te mijden zodat de vogels je niet zien.

Praktisch

Hou er rekening mee dat in regenachtige tijden het onverharde pad verandert in een zompig paadje. Laarzen of waterdichte schoenen niet vergeten!

Ben je uitgekeken achter het scherm? Loop dan richting de zeedijk. Sla buitendijks rechtsaf. Je wandelt langs de Krabbenkreek, een mooie uitloper van de Oosterschelde. Er bevinden zich hier fraaie kwelders. Loop de dijk helemaal af, steek de autoweg over (goed uitkijken voor auto’s!!!) en kijk uit over Het Rammegors dat onlangs van gedaante is veranderd. Sinds kort is Het Rammegors weer verbonden met de Krabbenkreek waardoor het zoute water weer vrij toegang heeft. De komende jaren zullen flora en fauna in dit gebied ingrijpend veranderen. Daarna rechtsaf naar Het Stinkgat. Het is een leuke wandeling.

 

De Philipsdam: een vogelhotspot in de buurt van het eiland Tholen

 

 

Tips van visdief
anwb vogelgids van europa
alle vogels van europa
zeeland
buiten-gebeurt-het
steltlopers van europa