Vogels kijken op het eiland Tholen

Wil je vogels kijken in Zeeland, dan is het eiland Tholen een prima start- of eindpunt. Het eiland wordt omringd door watergebieden. Het Zoommeer en Schelde-Rijnkanaal zijn na de voltooiing van de deltawerken zoet geworden. Oude kwelderrestanten en de eilanden in het gebied hebben zich inmiddels aardig ontwikkeld. Verreweg het grootste deel van het eiland is nog altijd omringd door het zoute water van de Nationaal Park Oosterschelde. Hier is nog sprake van eb en vloed en dat betekent: prachtige kwelders en schorren die bij eb droogvallen om bij vloed weer onder te lopen. Al deze gebieden trekken grote aantallen vogels aan. Tholen is dan ook een heerlijk eiland om vogels te kijken. Hieronder lees je meer over de beste vogelgebieden op het eiland Tholen. Lees in dit artikel mijn praktische informatie over vogels kijken op het eiland Tholen.

De beste vogelgebieden op en rond het eiland Tholen

Waar kun je het beste vogels kijken op het eiland Tholen? Op en rond het hele eiland vind je tal van interessante natuurgebieden die vrijwel allemaal een connectie hebben met de Oosterschelde die zelden ver weg is. Hieronder een korte omschrijving van de beste vogelgebieden met een verwijzing naar een uitgebreidere omschrijving.

Gorishoek

Voor een weids uitzicht over de Oosterschelde moet je bij Gorishoek zijn. Hier loopt een korte pier het water in. Middelste zaagbek, aalscholver, brilduiker en soms zelfs een eidereend kun je er zien. In de winter natuurlijk ook groepen rotganzen. Voor Gorishoek vallen uitgestrekte slikgebieden door. Het leefgebied van wadvogels. Lees meer.

Karrenvelden bij de Oesterdam

tureluur uitsnede

De Karrenvelden voor de Oesterdam is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt in dit charmante natuurgebiedje van heel dichtbij genieten van wad- en watervogels. Het hele jaar door kun je hier mooie waarnemingen doen. Lees meer.

Krabbenkreek

De noordkant van het eiland Tholen wordt begrensd door de Krabbenkreek, een schitterende uitloper van de Oosterschelde. Dit is natuurlijk het decor van wad- en watervogels. Je kunt er buitendijks fietsen en wandelen. Ook de slikgebieden rond Stavenisse zijn natuurlijk het bekijken waard. Lees meer.

Oesterdam

De Oesterdam is een harde scheiding tussen de Oosterschelde en het Zoommeer. Vanaf de parallelweg heb je uitzicht over beide gebieden. Aan de kant van de Oosterschelde vind je uitgestrekte slikgebieden waar je wadvogels kunt zien. Voor de Bergse Diepsluis overwinteren vogels als middelste zaagbek, brilduiker en geoorde fuut. Het uitzicht over het Zoommeer is wat lastiger vanwege de autoweg die over de dam loopt. Vlak achter de Bergse Diepsluis heb je nog het beste uitzicht. Lees meer.

Philipsdam

En tot slot met de Philipsdam niet onvermeld blijven. Dit is met recht dé vogelboulevard van Zeeland. Vanaf de parallelweg heb je een geweldig uitzicht over het Krammer-Volkerak en de moerassige oevers. En wil je de oorspronkelijke natuur van de Oosterschelde zien, dan sla je je blik over het Slaak, ook al zo’n geweldige uitloper van de Oosterschelde. Lees meer.

Pluimpot

De Pluimpot is een oude kreek die in vroeger tijden de scheepvaart naar de haven van Sint-Maartensdijk leidde. Toen de kreek werd afgesloten van de Oosterschelde werd het gebied zoet. Nu kun je er een prachtige wandeling maken rond het water, struweel en bloemweide. Lees meer.

kneu uitsnede 2

Rammegors

Natuurlijk is De Rammegors ook een bezoek waard. Dit voormalige zoetwatergebied staat weer in verbinding met de Oosterschelde. Het gebied verandert langzaam maar zeker in het kweldergebied dat het ooit was. Prachtig om te zien dat talloze wadvogels dit gebied inmiddels weten te vinden. Lees meer.

Scherpenissepolder

Bij het dorpje Scherpenisse, tegen de zeedijk aan, ligt een uitgestrekt natuurgebied: de Scherpenissepolder. Hier veranderde landbouwgebied in natuurgebied. Ook hier is er een sterke wisselwerking met de Oosterschelde. Bij hoog water rusten talloze wadvogels in het gebied uit. Om bij laag water de drooggevallen zandbanken aan de andere kant van de dijk op te zoeken. Lees meer.

Schor Alteklein

In een bocht van de zeedijk net buiten het stadje Tholen, ligt een stukje drooggevallen schor. Hier groeien liefst drie soorten orchideeën. In het struweel hoor en zie je vooral zangvogels. Denk aan rietzanger, grasmus, koekoek en tjiftjaf. Gewoon een leuk gebiedje om eens vanaf de dijk te bekijken. Lees meer.

Stinkgat

In het noorden van het eiland liggen de restanten van een oude kreek: het Stinkgat. Hoe dit gebiedje aan zijn naam komt, weet ik niet. Maar feit is dat je er het hele jaar door goed vogels kunt kijken. Lees meer.

Zoommeer

jako van gorsel de visdief

Het Zoommeer aan de zuidkust is met name in het voorjaar een geweldig gebied om vogels te kijken. In maart en april verblijven hier grote groepen watervogels waaronder fuut en geoorde fuut die er dan druk zijn met baltsen. In de wintermaanden verblijven er groepen middelste zaagbekken, brilduikers en andere eenden- en ganzensoorten. Lees meer.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de provincie Zeeland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)