Vogels kijken op de Gorsselse Heide

Dan heet je Van Gorsel met je achternaam, en zou op je eigen website de Gorsselse Heide ontbreken? Dat kan natuurlijk niet. De Gorsselse Heide was ooit een heidegebied, maar is inmiddels begroeid met grove den. En ook het tijdperk van de grove den lijkt voorbij te zijn, want langzaam maar zeker winnen loofbomen als berk en eik terrein. De Gorsselse Heide is toegankelijk voor wandelaars.

Vogels kijken op de Gorsselse Heide betekent zoals in zoveel natuurgebieden in Gelderland: bosvogels kijken. Aan welke soorten moet je denken? In de allereerste plaats aan spechten. Vier soorten spechten komen er voor: groene specht, zwarte specht, grote bonte specht en kleine bonte specht. De periode maart tot en met april is de beste tijd om ze te zien. De spechten zijn dan aan het baltsen én de loofbomen staan dan nog niet in blad. Zelf ben ik overigens nog op ‘jacht’ op de middelste bonte specht.

Andere vogels die je kunt zien op de Gorsselse Heide zijn: raaf, kuifmees, glanskop, zwarte mees, boomleeuwerik, roodborsttapuit, tuinfluiter, gekraagde roodstaart, boompieper, boomleeuwerik, grasmus, koekoek, geelgors, appelvink, goudvink en soms de zomertortel. In de winter kun je er ook wintergasten als sijs, barmsijs en keep zien. Wie goed in de bomen speurt, maakt kans op een bosuil. Wie in het bos vogels gaat kijken, hoopt ook altijd op een roofvogel. In de bossen van de Gorsselse Heide kun je wespendief, buizerd en boomvalk.

De Gorsselse Heide is ook het leefgebied van dagvlinders. In de zomerperiode maak je er kans op het heideblauwtje, boomblauwtje en zwartsprietdikkopje. Een heel enkele keer wordt de koninginnepage gemeld.

Vogels kijken op de Gorsselse Heide. Het hele jaar door een leuk uitstapje, ook voor wie minder met vogels kijken heeft. Het voorjaar vind ik voor de zangvogels de beste periode.

Praktische informatie

De Gorsselse Heide bereik je via de Eikeboomlaan, Joppe.

Wil je meer prachtige natuurgebieden ontdekken op de Veluwe, met natuurlijk de nodige fiets- en wandelroutes, koop dan het fenomenale boek Crossbill Guide Veluwe (Nederlands).

Ben je op zoek naar een vakantieadres in de buurt van de Gorsselse Heide? Kijk eens in het aanbod van Booking.com.

Actief de Gelderse natuur in
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de Gelderse natuur in? Bijvoorbeeld airsoften of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Gelderland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!