flamingo grevelingenmeer battenoord

Vogels kijken op Goeree-Overflakkee
Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt elk jaar bezocht door duizenden toeristen. Vanwege de schone stranden, de historische stadjes en natuurlijk de prachtige natuur. Ik woonde acht jaar op dit mooie eiland en heb er de mooiste natuurgebieden leren ontdekken. Nog altijd ga ik regelmatig op Goeree-Overflakkee vogels kijken. Maar wat zijn de mooiste vogelgebieden op Goeree-Overflakkee? In dit artikel geef ik per gebied een korte beschrijving. Klik op de link ‘lees meer’ om de uitgebreide beschrijving te lezen, waaronder bijvoorbeeld heel praktisch: waar zich de ingang van het gebied bevindt. In de opsomming begin ik in het westen bij Ouddorp en ga ik steeds verder naar het oosten om bij Ooltgensplaat te eindigen.

Vogels kijken op de Brouwersdam

Vogels kijken op Markenje

Vogels kijken in het Volgerland

Vogels kijken bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee

Vogels kijken in de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee

Vogels kijken in de Slikken van Flakkee

Vogels kijken in natuurgebied Het Paardegat bij Herkingen

Vogels kijken in het Grevelingenmeer bij Battenoord

Vogels kijken bij Oude-Tonge

Vogels kijken in de Hellegatsplaten

Vogels kijken op Goeree-Overflakkee

Omdat Goeree-Overflakkee zo’n uitgerekt eiland is, kom je er allerlei biotopen tegen. Van de Noordzee en haar stranden en duinen tot de uitgestrekte slikken van Flakkee bij Melissant. Nog verder naar het oosten is de zoute zeearm afgedamd en is het water zoet. Hier worden opschietende struiken en bomen kort gehouden door wilde koeien en paarden. Verder kom je op het eiland natuurlijk veel akkers tegen. Die zijn eigenlijk alleen in de winter interessant. Dan kun je er roofvogels zien als smelleken en slechtvalk. Wie gaat vogels kijken op Goeree-Overflakkee denk tegenwoordig natuurlijk ook aan de flamingo’s in het Grevelingenmeer. Een grote groep flamingo’s overwintert elk jaar bij het dorpje Battenoord. Elke dag komen er dan tientallen mensen kijken naar deze tropische vogels die het buitengewoon naar hun zin hebben daar voor de dijk van Goeree-Overflakkee.

Het leuke van vogels kijken op Goeree-Overflakkee is bovendien dat je het kunt combineren met een heerlijke wandel- of fietstocht. Je waait lekker uit en geniet van de rust van het eiland.

Uit eigen ervaring weet ik: vogels kijken op Goeree-Overflakkee moet je vooral een keer doen. En heb je het eiland een keer bezocht, dan blijf je er regelmatig komen ook.

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):