Vogels kijken op de Eltenberg

Toen ik voor een artikel over de roofvogeltrek op zoek was naar informatie, stuitte ik op een tip van een vogelaar: op de Eltenberg moet je zijn. Net over de Duitse grens bij Lobith. Het schijnt dat deze berg, of liever: deze heuvel, een uitstekende kijklocatie is om de roofvogeltrek te zien. Sommigen gebruiken trouwens de naam Eltenerberg of Elterberg. Maar dat maakt geen verschil, zolang je maar op de juiste locatie zit.

Vogels kijken op de Eltenberg doe je vooral in het najaar. In de maanden augustus tot en met november. Het absolute hoogtepunt is vrijwel elk oktober. Afhankelijk natuurlijk van het weer. Regen, harde wind en andere ellende zijn niet de beste omstandigheden om de roofvogeltrek te volgen. Maar is het rustig weer met liefst een thermiek door de zon, dan kan het ronduit spectaculair zijn daar op de Eltenberg. Ik heb eens voor je gekeken.

De roofvogeltrek (als er al sprake is van trek) begint zo ongeveer eind augustus wanneer de eerste rode wouw of visarend zich meldt. In september voegen een incidentele slechtvalk, wespendief en bruine kiekendief in de stoet in. In oktober gaat het pas echt goed los. Dan kun je werkelijk tientallen buizerden, sperwers, smellekens, torenvalken voorbij zien komen. Tot in november maak je kans op deze aantallen. Natuurlijk maak je ook kans op andere soorten roofvogels die meer solitair vliegen: havik, blauwe kiekendief, bruine kiekendief, rode wouw, slechtvalk, zeearend en visarend. Soms vliegt een zeldzaamheid langs. Een roodpootvalk, ruigpootbuizerd of steppekiekendief. Merkwaardig vind ik dat in de loop van de jaren nauwelijks boomvalken zijn gemeld. Waarschijnlijk beginnen die te vroeg aan de najaarstrek, wanneer de telpost nog niet bezet is. Voor de wespendief moet je trouwens in augustus al op de Eltenberg zijn.

Er vliegen natuurlijk niet alleen roofvogels langs de Eltenberg. Je maakt in oktober ook kans op massa’s vinken, kepen, kneutjes, rietgorzen, houtduiven, kruisbekken, grauwe ganzen, kolganzen, toendrarietganzen, kieviten, veldleeuweriken, graspiepers, boompiepers, zanglijsters, boerenzwaluwen en spreeuwen. Soorten als paapje, roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart en groenling vliegen in lage aantallen voorbij. En dan moeten we het nog over de grote waadvogels hebben. Ooievaars komen over. Soms een zwarte ooievaar. En bij een oostenwind ook kraanvogels. Zelfs grote zilverreigers worden gemeld.

De Eltenberg. Voor wie in het oosten van het land de vogeltrek wil volgen is dit een fascinerende locatie.

Praktische informatie

De telstpost Eltenberg ligt bij Spijk, in de buurt van Nijmegen. Om het adres van de telpost op de Eltenberg te bereiken moet je een eindje Duitsland in. Tweehonderd meter wel te verstaan. Toets in je TomTom in: Spyker Weg, Emmerich am Rhein, Duitsland. Sla vanaf de Spyker Weg vervolgens de Am Moddeich in. Je passeert een aantal plassen water met daarachter naar links een landweggetje. Dat rij je voorbij. Het volgende weggetje sla je linksaf. Aan deze weg moet de telpost zijn gevestigd. Deze weg is helaas naamloos. Voor een inschatting van de ligging van de telpost Eltenberg kun je ook deze link openen. Via Google je route naar de telpost Eltenberg bepalen, klik hier. De laatste link is de meest exacte informatie die ik je online kan aanreiken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?   

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)