Vogels kijken op de Tongplaat

De Tongplaat is een fantastisch natuurgebied om vogels te kijken. Ben je er nog nooit geweest, dan raad ik je zeker aan een keer dit gebied te bezoeken. Deze voormalige landbouwpolder is bijna geheel afgegraven en veranderd in plassen en slikken die in verbinding met de Merwede staan. Het is daarmee onderdeel van de Biesbosch. Omdat de Tongplaat zo goed toegankelijk is én omdat je er interessante vogels kunt zien, kom ik hier ontzettend graag. In dit artikel diep ik dat nog wat verder uit.

Vogels kijken op de Tongplaat

Wil je op de Tongplaat vogels kijken, dan kun je dit het beste doen in voorjaar en najaar, vind ik.

In het voorjaar laten de broedvogels zich horen en zien. In de rietpartijen zingen de blauwborst, rietzanger, kleine karekiet en rietgors. In de wat ruigere begroeiing rond drassige delen maak je kans op de bosrietzanger. En in het oudere bos in het centrale deel en in de wilgenbosjes zie en hoor je weer heel andere zangvogels. Denk aan matkop, staartmees, boomkruiper, winterkoning, spotvogel, tuinfluiter en zwartkop. In het vroege voorjaar trekken natuurlijk ook nog eenden en steltlopers door. Zwarte ruiter, groenpootruiter, wintertaling, zomertaling, pijlstaart laten zich op en rond het water zien. De waterpartijen in de Tongplaat staan in verbinding met de Merwede en dus stroomt het rivierwater twee keer per etmaal in en uit. Bij eb vallen grote stukken slik droog en hier kun je dan allerlei steltlopers zien.

In het najaar zijn veel zangvogels naar het zuiden vertrokken, maar kun je op de Tongplaat genieten van de najaarstrek. Aan het einde van het wandelpad, langs de rivier, staat het zogenaamde Van der Neut-bankje. Dit is een trektelpost. Je maakt hier op een goede dag in september of oktober kans op verbluffende aantallen trekvogels als Vlaamse gaai, zwarte mees, gele kwikstaart en vele andere soorten die van west naar oost trekken langs de rivier.

De Tongplaat is ook het gebied waar zeearend en visarend zich ophouden. Ze komen hier uitrusten en jagen. De visarend laat zich in de periode april tot en met september zien. De zeearend is het hele jaar door in het gebied. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je deze grootheden op de Tongplaat ziet. Je moet het geluk hebben op de juiste tijd op de juiste plek te zijn. Maar dat deze twee imposante roofvogels hier regelmatig worden gezien, staat vast.

In het wilgenbos kom je ook sporen tegen van de bever. Die heeft ergens op de Tongplaat zijn burcht. Elke nacht kruipt hij uit zijn burcht en knaagt hij aan de wilgenbomen. Hoe dun of hoe dik ook, een wilgenboom waar hij aan knaagt zal uiteindelijk omvallen. Kijk in het bos ook naar reeën. Vroeg in de ochtend kun je die ook in het veld zien grazen.

Praktische informatie over vogels kijken op de Tongplaat

Je bereikt de Tongplaat door te navigeren naar: Oostdijk, Dordrecht (coördinaten 51°45’12.7″N 4°43’23.4″E). Je kunt je auto parkeren bij de jachthaven en wandelt het gebied in.

Wandel je langs de rivierdijk, dan passeer je allereerst een rietveld aan je linkerhand. Hier hoor en zie je in het voorjaar de blauwborst zingen. Wandel je verder langs de rivier, luister dan in het voorjaar of je er de gekraagde roodstaart hoort.

Je kunt vanaf de jachthaven ook over het betonnen fietspad wandelen. Je passeert een lange rij knotwilgen waarin je tuinfluiter, fitis en cetti’s zanger kunt zien.

Op de Tongplaat is een vogelkijkhut geplaatst. Het is in mijn ogen de meest lompe hut die er in vogelland te vinden is. Een paar betonnen platen op elkaar geplaatst en bedekt met aarde. De kijkgaten zijn heel hoog geplaatst. De beheerder heeft voor een van de gaten weliswaar een verhoging geplaatst, maar het blijft voor korte (lees: jonge) mensen een heel onvriendelijke hut. Geen wonder dat veel kinderen op de hut klimmen in plaats van erin te blijven staan. En dan jagen ze de vogels op … Door de enorme gaten zien de vogels jou echter ook ontzettend goed en voor wie gesteld is op een net kapsel, die kan het hier wel vergeten: er waait vrijwel altijd een stevige en frisse wind door de kijkvensters.

Voor de vogelkijkhut kun je het wandelpad vervolgen over een onverhard pad dat je midden in de natuur brengt. Dat is een heuse aanrader. Heeft het tijdenlang geregend, trek dan laarzen aan, want het water kan op het wandelpad staan. Zeker bij hoog water.

Ik heb hierboven al het Van der Neut-bankje genoemd. Ga hier zeker even zitten en geniet van het uitzicht en van de vogels die je op de Tongplaat ziet en die achter je rug langs de rivier vliegen of er zwemmen.

Het wandelpad bestaat deels uit verhard pad (beton en kiezel) en deels uit onverhard pad (over de rivierdijk). Over het algemeen volstaan goede wandelschoenen. Alleen als het langdurig heeft geregend, is het handig om laarzen aan te trekken.

Ontdek hier mijn overzicht van de mooiste plekjes in de Biesbosch.

Natuurhuisjes in de Biesbosch

jako van gorsel met verrekijker

Wil je even helemaal opgaan in de natuur in de Biesbosch, dan kun je maar het beste in de Biesbosch vakantie houden. Dat kan op één van de campings in de Brabantse Biesbosch waarvan ik zelf Camping De Knotwilg het meest interessant vindt. Sta je met je tent of caravan aan de goede kant van de camping, dan heb je uitzicht over Polder Hardenhoek met zijn getijdewerking. In de zomer kunnen er dan zomaar honderden lepelaars voor je tent foerageren! Verblijf je liever in een vakantiehuisje, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Wist je dat je zelfs een heuse vakantieboot kunt afhuren? Of een familiehuis midden in de natuur?