Vogels kijken op de Tongplaat
De Tongplaat is onderdeel van de Biesbosch en ligt op het Eiland van Dordrecht. Dit gebied is vooral bekend van de zeearenden die er de laatste jaren broeden. Je kunt ze er ook zien jagen. Maar ik kan je verzekeren: je kunt er veel meer bijzondere vogelsoorten zien! Het startpunt ligt bij het jachthaventje aan het eind van de Van Elzelingenweg. Hier ga je de dijk over en wandel je langs de rivier de Merwede. In het natuurgebied bevindt zich een vogelhut: een aantal grove betonnen platen die op elkaar zijn gestapeld. Prima om te schuilen voor de regen, maar erg sophisticated is de hut niet. De kijkgaten zijn erg groot en niet af te sluiten. De vogels zien je silhouet dus duidelijk en dat betekent dat vrijwel elk bezoek wel een aantal vogels het luchtruim verkiest. Bovendien staat er vaak een flinke bries in de hut. Maar goed. Beter iets dan niets. Beweeg je behoedzaam in en voor de vogelhut en laat je gezicht niet te veel zien. In de rietkraag voor de hut zie je cetti’s zanger, rietgors en soms een waterral.

De Tongplaat is een fenomenaal natuurgebied dat binnendijks flink wordt uitgebreid. Vogels kijken op de Tongplaat is echt een feest! Het is in korte tijd een van mijn favoriete gebieden geworden. Door de variatie in het landschap kun je er veel verschillende soorten vogels zien. Van vogels die het bos verkiezen tot watervogels. Denk bijvoorbeeld aan: blauwborst, gekraagde roodstaart, matkop, boomkruiper, cetti’s zanger, rietgors, sprinkhaanrietzanger, rietzanger, fitis, tjiftjaf, zwartkop, grasmus, kneu, visdief, wintertaling, zomertaling, groenpootruiter, witgatje, zeearend, grote zaagbek en veel meer.

Je kunt natuurlijk het hele jaar door vogels kijken op de Tongplaat. Zelf vind ik het voorjaar de mooiste periode. Laten we zeggen vanaf half maart. Dan arriveren de eerste vogels uit het zuiden. Grote groepen grutto’s foerageren bij laag water op het slik. Vanaf half maart arriveren fitis, tjiftjaf en de blauwborst. Een zangvogel als de sprinkhaanrietzanger arriveert juist pas in de loop van april.

De vegetatie op de Tongplaat is nog volop in beweging. Met het jaar worden de wilgenbossen hoger en dichter. Of dat goed is voor de blauwborsten weet ik niet, maar het schept wel weer kansen voor andere zangvogels. Pas hoorde ik een zanglijster zingen vanuit het wilgenbos voor de hut. Je ziet trouwens ook overal sporen van de bever voor wie de wilgen een waar feestmaal vormen.

Praktische informatie

Je komt bij de Tongplaat via de Van Elzelingenweg. Aan het eind van deze polderweg kun je rechts de dijk over. Je rijdt op een jachthaventje af. Parkeer hier de auto en loop naar het informatiebord op de dijk. Vogels kijken op de Tongplaat kan beginnen.

Wandel over de dijk langs de rivier de Merwede. Wat niet veel mensen weten is dat je bij de eerste bunker (aangeleg in WOII) langs de watergang kunt wandelen. Je komt dan langs het rivierbos waar je tal van bosvogels kunt zien en horen. Bovendien kom je dan sneller bij het natte deel van de Tongplaat.

Neem verrekijker en telescoop mee. De Tongplaat is een uitgestrekt gebied, dat betekent dat de vogels zich op grote afstand kunnen bevinden.

Er lopen verharde én onverharde paden door het gebied. Aan goede wandelschoenen heb je voldoende.

Het beste tijdstip om vogels te kijken op de Tongplaat is ‘s ochtends vroeg. Niet alleen omdat de vogels dan het meest actief zijn, maar ook omdat de hondenbezitters en andere wandelaars nog in hun bed liggen. Op zomerse dagen in het weekend kan het vanaf de tweede helft van de ochtend behoorlijk druk zijn op de Tongplaat.

top 10 de allerlaatste

Culinair

In de Tongplaat zelf valt weinig voedsel te verzamelen, tenzij je een hengel en veel geduld meebrengt (er wordt hier veel gevist in de rivier). Neem dus zelf een picknick mee. Ga je liever gezellig in een restaurantje lunchen of dineren, rij dan naar het pontje naar Werkendam. Hier bevindt zich Herberg De Kop van ‘t Land. Je kunt hier zelfs overnachten.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

 

Handig en interessant voor wie een bezoek wil brengen aan de Tongplaat en/of de Biesbosch:

#1. De Biesbosch 27 SBB

Wandel- en fietsroutes door de Biesbosch.

Koop dit boek

#2. ANWB Fietsgids 17 / De Baronie & De Biesbosch Brabant West

De ANWB Fietsgids met routes door onder andere de Biesbosch.

ANWB Fietsgids 17 / De Baronie & De Biesbosch Brabant West

Koop dit boek

#3. ANWB Waterkaart N / Biesbosch

Varen door de Biesbosch is een avontuur op zich! Met deze waterkaart is verdwalen geen optie meer.

Koop dit boek

#4. Het Biesbosch Boek

Ruim 300 korte verhalen waarin de Biesbosch en zijn bijzondere bewoners tot leven komen. Voor omwonenden en toeristische bezoekers die de Biesbosch willen leren kennen een interessant boek.

Het Biesbosch Boek

Koop dit boek

alle recensies van natuurboeken
Tips van visdief
anwb vogelgids van europa
vogelgids-voor-kids
alle vogels van europa
huiswaarts
de grutto
veldgids dagvlinders
steltlopers van europa
SNP Wandelvakanties