Bijna op de Nederlands-Belgische grens ligt een uitgestrekt natuurgebied waar je een heerlijke dagwandeling kunt maken: de Strijbeekse Heide. Dat het zo ongeveer op de grens ligt, blijkt ook wel uit de naam van één van de wandelroutes: het Smokkelaarspad. Het natuurgebied wordt gedomineerd door bos (naaldbos en gemengd bos) en heide met hier en daar een ven. Ik bezocht het gebied in de winter met als doel om de klapekster te zien. Want die overwintert wel eens in het gebied. In dit artikel lees je meer over vogels kijken op de Strijbeekse Heide.
Vogels kijken op de Strijbeekse Heide
Het afwisselende landschap van de Strijbeekse Heide staat garant voor veel natuurschoon. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en het is zichtbaar dat oude bomen en resten ervan gewoon blijven liggen. En dat trekt soorten aan als zwarte specht, kleine bonte specht en grote bonte specht. Ook mezen als kuifmees, zwarte mees, staartmees, koolmees en pimpelmees hebben baat bij al dat oude hout. Daar verbergen zich namelijk talloze insecten en hun larven in! Je kunt deze soorten dan ook zeker zien op de Strijbeekse Heide. De middelste bonte specht ontbreekt echter bij gebrek aan (veel) oude eiken.
In het voorjaar kun je er een keur aan zangvogels horen en zien. Van paapje, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, fitis, tjiftjaf, fluiter, zwartkop, koekoek, boomklever, boomkruiper, boompieper tot boomleeuwerik. Rond de vennen kun je tijdens de trekperioden ook watervogels zien. Je maakt dan kans op de bosruiter, wulp en kievit. Tijdens ons bezoek hoorden wij vanuit de vennen wintertalingen. Een blauwe reiger stond op de oever. Een mooie soort die wij er zagen is de houtsnip. Jammer alleen dat je die gewoonlijk pas ziet als deze steltloper opvliegt. Heb je geluk en je oog valt erop, dan kun je ook de bosuil zien. Wil je de bosuil waarnemen, dan kun je maar beter tijdens de baltsperiode in de schemering op de uitkijk gaan staan. Zien is lastig, maar horen zul je hem vrijwel zeker.
In de winter maak je kans op de klapekster. Die overwintert in het gebied en was voor ons de reden om in januari de Strijbeekse Heide te bezoeken. Wij zagen hem al meteen naast het parkeerterrein langs de Goudbergseweg.
Wil je vogels kijken op de Strijbeekse Heide, doen dan zeker wandelschoenen aan en bereid je voor op een ferme wandeling. Het uitgestrekte gebied leent zich prima voor een dagmars.
Praktische informatie over vogels kijken op de Strijbeekse Heide
Je bereikt de Strijbeekse Heide door te navigeren naar: Goudbergseweg, Strijbeek. Hier bevindt zich een parkeerplaats. Je loopt er zo het gebied in waar wij de klapekster zagen. Precies aan de andere kant van het gebied ligt het weggetje Inneem, Strijbeek. Ook vanuit dit punt kun je de Strijbeekse Heide verkennen.
In de buurt van de Strijbeekse Heide bevinden zich een aantal eetgelegenheden. Wil je broodjes meenemen voor een stevige wandeling, dan kan ik je Kaatje Jans in Ulvenhout aanbevelen. Ze maken daar de heerlijkste broodjes voor je klaar.
De paden in de Strijbeekse Heide zijn onverhard, op een enkel fietspad na. De zandpaden zijn stevig aangestampt. Hier en daar is het zand wat rul. Gewone wandelschoenen volstaan tenzij het lange tijd veel heeft geregend. Dan zijn laarzen wel handig.
De Strijbeekse Heide grenst aan het Ulvenhoutse Bos. Ook in dat natuurgebied kun je heerlijk bosvogels kijken! Ik bezocht er Landgoed Valkenberg waar ik bijvoorbeeld de zwarte specht zag.
Ontdek veel meer interessante vogelgebieden in Noord-Brabant.
Een buitengewoon inspirerende en praktische wandelgids voor dit natuurgebied dat onderdeel is van de Baronie van Breda is de gids De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda. Ben je op zoek naar de mooiste natuurwandelingen rond Breda, dan raad ik je deze gids aan. Je leest hier mijn recensie over deze wandelgids.
Natuurhuisjes bij Breda
De omgeving van Breda biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. In de Baronie van Breda, waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft, kun je urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je eens een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |