Vogels kijken op de Strand van Oostvoorne

Het strand van Oostvoorne is een hotspot voor liefhebbers van wadvogels. In mijn vlog hieronder vertel ik dat tegenover het strand de Westplaat ligt, maar dat behoeft een kleine correctie: de Westplaat omvat ook het strand bij Oostvoorne. Niettemin, dit deel van de Westplaat had ik nog niet eerder ontdekt. Gek genoeg kon ik het niet vinden, toen ik er een paar maanden geleden naar zocht, maar ik zal vast een weggetje als niet toegankelijk voor auto’s hebben ingeschat.

Van de parkeerplaats naar het strand wandel je langs de duinen en een duinvallei. In de duinen maak je kans op zangvogels als goudhaan, kneu, roodborst, groenling, koperwiek, kramsvogel, merel en putter. In het voorjaar is het duingebied met de vallei een eldorado voor zangvogels. Bijzondere soorten als blauwborst, nachtegaal, tapuit en zelfs de zomertortel laten zich er dan zien. Naast vele andere soorten als grasmus, braamsluiper, fitis, tjiftjaf, vink en vele andere soorten.

Op de slikken is het een heel jaar lang voortdurend druk met vogels. Ik bezocht het strand in december en zonder verrekijker. Ik zag er soorten als drieteenstrandloper, wulp, scholekster, tureluur en pijlstaart. Die dag waren er ook sneeuwgorzen gezien op het strand. Maar ook wadvogels als zwarte ruiter, zilverplevier, bonte strandloper, kanoet en rosse grutto laten zich er in wisselende aantallen zien. Komt het water op dan zoeken die grote groepen steltlopers het hoger op waar ze wachten op laag water. Op het water maak je kans op soorten als brilduiker, middelste zaagbek, alk, parelduiker en rotgans. En langs de zeereep kun je in de winter dus sneeuwgorzen zien, af en toe vergezeld door strandleeuweriken.

Hou er rekening mee dat het deel van het strand voor de Brielse Gatdam niet toegankelijk is voor mensen. En dat is maar goed ook! Het is een rustgebied voor vogels en laat dat ook zo maar blijven! Dat betekent echter wel dat de afstanden tot de vogels behoorlijk kunnen zijn. Ik raad je daarom aan om een telescoop en goede verrekijker mee te nemen.

Praktische informatie over vogels kijken op de strand van Oostvoorne

Je bereikt het strand via de Strandweg, Oostvoorne. Aan het eind van de Strandweg is een parkeerplaats.

Bij laag water valt een enorme zandbank droog. Achter de palen met de bordjes ‘Verboden toegang’ zie je enorme aantallen steltlopers. Heb je het geluk dat het rustig is op het strand, dan zie je steltlopers natuurlijk vóór de palen.

Doe zeker laarzen aan als je het strand op wilt. Een deel van het strand is namelijk behoorlijk modderig. Niet prettig om daar met wandelschoenen te lopen. Verder kan het natuurlijk behoorlijk guur zijn op het strand, zeker in de winter. Er staat altijd wind aan de kust. En dat betekent: warme kleding aan.

Rond de Westplaat kun je fantastisch wandelen! Dat begint eigenlijk al helemaal aan de andere kant van het Meer van Oostvoorne, aan het begin van de Strandweg voor ‘t Wapen van Marion. Hier beginnen de wandelpaden die je eerst door een moerasgebied voeren, vervolgens door de duinen en dan kom (mits je de goede afslagen kiest) op het strand van Oostvoorne terecht.

Bekijk hier ook mijn overzicht van alle vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vakantiehuisjes bij Oostvoorne

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Oostvoorne is geliefd onder toeristen. Je vindt er prachtige stranden, maar vooral prachtige natuur. Voorns Duin is wel het meest uitgestrekte natuurgebied in de duinen langs de kust. Ook de oevers rond het Oostvoorns Meer zijn ontzettend interessant voor vogelaars. Voor wandelaars en fietsers is dit deel van Zuid-Holland ideaal. Brielle is een historisch stadje dat je natuurlijk zeker bezocht moet hebben. Wil je eens een weekend of weekje doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!